The Imitation Game

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Fremtidig film Denne artikkelen eller seksjonen inneholder informasjon om en eller flere planlagte eller forventede filmer.
Innholdet i artikkelen kan endres når premieredatoen nærmer seg og mer informasjon blir tilgjengelig.
The Imitation Game
Nasjonalitet USA
Språk Engelsk
Sjanger Drama
Biografi
Thriller
Regissør Morten Tyldum
Produsent Nora Grossman
Peter Heslop
Ido Ostrowsky
Teddy Schwarzman
Manus Graham Moore
Medvirkende Benedict Cumberbatch
Keira Knightley
Matthew Goode
Rory Kinnear
Allen Leech
Mark Strong
Charles Dance
Musikk Clint Mansell
Sjeffotograf Óscar Faura
Klipp William Goldenberg
Filmselskap The Weinstein Company
Utgitt 2014

The Imitation Game er en kommende amerikansk biografisk dramafilm fra 2014. Filmen er regissert av Morten Tyldum, skrevet av Graham Moore, og har Benedict Cumberbatch i hovedrollen som Alan Turing.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen er basert på en sann historie om matematikeren Alan Turing, som spilte en nøkkelrolle i å knekke Nazi-Tysklands krypteringssystem Enigma, og hjalp de allierte å vinne andre verdenskrig. Han ble senere strafferettslig forfulgt på grunn av homifil aktivitet. Filmen kommer på kino 25. desember 2014 i Norge, men har premiere allerede 21. november i USA.

The Imitation Game er tippet å være en Oscar-favoritt av mange,[hvem?] noe som særlig ble understreket av at den mektige filmprodusenten Harvey Weinstein kjøpte de amerikanske rettighetene for rekordsummen sju millioner dollar (43 millioner norske kroner), og at den har fått Oscar-vennlige 21. november som premieredato i USA.[1][2][3]

Leonardo DiCaprio skulle opprinnelig spilt Alan Turing idet Warner Bros. gikk igang med å produsere filmen, men begge parter trakk seg ut i 2012.[4]

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen skildrer kappløpet mot tiden da Alan Turing (Benedict Cumberbatch) og de britiske kode-knekkerne ved Storbritannias topphemmelige kodeknekker-base ved Bletchley Park prøver å knekke det tyske krypteringssytemet Enigma. Filmen spenner over flere viktige perioder av Turing`s liv, fra hans år på kostskole som tenåring, hans hemmelige arbeid som kode-knekker under andre verdenskrig, og til han ble straffet for homofili som den tiden fremdeles var en straffbar handling.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]