The Gideons International in Norway

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Gideons International in Norway
Org.formForening/lag/innretning
Org.nummer969960702
Stiftet1930
LandNorge
HovedkontorBærum
Nettstedwww.gideon.no (no)

The Gideons International in Norway er en tverrkirkelig organisasjon som har som formål å vinne mennesker for Gud. De gør dette på tre måter. Først gjennom et fellesskap som hjelper hverandre i troen, dernest gjennom personlig evangelistisk livsførsel, og til slutt gjennom å dele ut og distribuere bibler og nytestamenter. [1] For å bli medlem i Norsk Gideon må man være mann, kristen, og handelsreisende, leder eller fagkvalifisert.[2]

Bakgrunn i USA[rediger | rediger kilde]

Organisasjonen ble startet i USA i 1899 av tre handelsreisende. I 1908 begynte de å gi ut Det nye testamente til institusjoner som fengsler, skoler og sykehus og som en personlig gave til skoleelever.

Navnet Gideon er hentet fra Det gamle testamente. Der var Gideon en mann som var vilig til å lytte og tjene Gud, beskrevet i Dommernes bok 6:8 som en djerv kriger.

Virke i Norge[rediger | rediger kilde]

Organisasjonen kom til Norge i 1930 under navnet Handelsreisendes Kristelige Forening (HKF). Senere er navnet blitt endret en rekke ganger, til blant annet Norsk Gideon. Siden 2021 har organisasjonen hatt navnet The Gideons International in Norway. For å bli medlem i Norsk Gideon må man være mann, kristen, og handelsreisende, leder eller fagkvalifisert.[2]

Norsk Gideon deler ut en bibelutgave bestående av Det nye testamente og Salmenes bok. Dette finansieres gjennom en kombinasjon av frivillige gaver fra medlemmene, ofringer og kollekter fra kirker og forsamlinger, og testamentariske gaver.

Fram mot 2021 delte Norsk Gideon ut rundt 10 000–15 000 bøker hvert år til norske skoleelever i samarbeid med skoler, men så kom en tilrådning fra Utdanningsdepartementet om at kommunene bør stoppe denne praksisen.[3] Norsk Gideon deler også ut bibler til hoteller.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ofte stilte spørsmål». gideon.no (norsk). Besøkt 23. oktober 2023. 
  2. ^ a b «Ofte stilte spørsmål». The Gideons International in Norway (norsk). Besøkt 18. juni 2023. 
  3. ^ «Sidan 1950 har Gideon delt ut skulebiblar personleg. Det kan det no bli slutt på». Vårt Land (norsk). 29. august 2021. Besøkt 18. juni 2023. 
  4. ^ Myhr-Hansen, Johnny (16. april 2020). «Norsk Gideon: En traurig tid akkurat nå – men vi har en lys fremtid». Norge IDAG (norsk). Besøkt 18. juni 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]