Terminalia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Terminalia
Terminalia porphyrocarpa
Nomenklatur
Terminalia
L.
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppeblomsterplanter
Gruppeegentlige tofrøbladete planter
Ordenmyrteordenen
FamilieCombretaceae
UnderfamilieCombretoideae
TribusCombreteae
Økologi
Antall arter: 282
Utbredelse: pantropisk
Inndelt i

Terminalia er ei planteslekt i familien Combretaceae.

Artene er ofte store trær med brettrøtter, men noen er mindre trær, eller en sjelden gang busker. Bladene sitter spiralstilt, spredt eller motsatt. Slektsnavnet Terminalia viser til at bladene ofte er samlet ytterst på greinene. De er avlange, elliptiske, omvendt eggformede eller runde; hårete eller glatte og ofte med hvite flekker av kalsiumoksalat. Blomsterstanden er en klase eller topp der tvekjønnede blomster sitter ved basis og reine hannblomster i spissen. Begerrøret har 4 eller 5 fliker. Kronblad mangler, og det er 8 eller 10 pollenbærere. Frukten er variabel, men den er ofte saftig og steinfruktaktig.

Terminalia omfatter mer enn 280 arter og er utbredt i alle tropiske og mange subtropiske områder. I Afrika dominerer de ofte på savannene sammen med den nærstående slekta Combretum. Flere av artene er viktige tømmertrær, blant annet de afrikanske framiré (T. ivorensis) og limba (T. superbra). Terminalia brukes også i tradisjonell medisin og til å framstille farge- og garvestoffer. I tropene plantes ofte Terminalia catappa som gatetre.

Slektene Pteleopsis, Buchenavia og Anogeissus blir nå som regel inkludert i Terminalia.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • «Terminalia». Plants of the World Online. Kew Science. Besøkt 20. mars 2021. 
  • «Terminalia». Flora of China. Besøkt 20. mars 2021. 
  • «Anogeissus». Flora of China. Besøkt 20. mars 2021. 
  • Villy E. Risør (1967). Trehåndboken. Oslo: Cappelen. 
  • O. Maurin m.fl. (2010). «Phylogenetic relationships of Combretaceae inferred from nuclear and plastid DNA sequence data: implications for generic classification». Botanical Journal of the Linnean Society. 162 (3): 453–476. ISSN 1095-8339. doi:10.1111/j.1095-8339.2010.01027.x. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]