Stardew Valley

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stardew Valley
UtviklerEric Barone[a]
UtgiverEric Barone (Microsoft Windows, macOS, Linux, PlayStation 4, Xbox One, PlayStation Vita)
Eric Barone (Nintendo Switch)
Distributør
SpillmotorMonoGame, Reason, Paint.net
Siste versjon1.0.2 (20. juni 2018)
Plattform
12 oppføringer
Utgivelse26. februar 2016 (Microsoft Windows; globalt)
29. juli 2016 (macOS, Linux; globalt)
13. desember 2016 (PlayStation 4; Nord-Amerika)
14. desember 2016 (PlayStation 4; globalt)
14. desember 2016 (Xbox One; globalt)
11. april 2017 (PlayStation 4, Xbox One; Nord-Amerika)
13. april 2017 (PlayStation 4, Xbox One; Europa)
5. oktober 2017 (Nintendo Switch; globalt)
22. mai 2018 (PlayStation Vita; globalt)[5]
24. mai 2018 (PlayStation Vita; Europa)
24. oktober 2018 (iOS; globalt)
13. mars 2019 (Android; globalt)
11. april 2017[6]
31. desember 2013[7]
SjangerSimulatorspill, rollespill, livssimulatorspill, farming simulation video game
ModusEnspiller, flerspiller
AldersgrensePEGI 12
Nettstedstardewvalley.net

Stardew Valley er et gårdsbruk-, simulator- og rollespill utviklet av Eric «ConcernedApe» Barone og originalt utgitt av Chucklefish. Spillet ble først lansert for Microsoft Windows 26. februar 2016, med senere utgivelser på OS X, Linux, Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch, Playstation Vita, iOS og Android.

I Stardew Valley inntar spilleren rollen som en gutt eller jente som ønsker å komme seg vekk fra alt strevet og bråket i byen. Som karakter arver du din avdøde farfars nedslitte bondegård i en by kjent som Pelican Town. Spilleren må ta hånd om spillfigurens tid og energi mens de rydder gården, sår grønnsaker, passer på plantene, passer på gårdsdyrene, utforsker gruvene, sosialiserer med landsbyboerne og tjener penger i spillet for slik å kunne utvide gården. Spillet har ingen definitiv slutt så du som spiller kan ta deg god tid til det du selv ønsker uten å føle deg presset til å gjøre ferdig visse aktiviteter. Spillet har også en flerspillermodus for opptil fire spillere samtidig.

Barone, Stardew Valley sin eneste designer, laget spillet over en periode på fire år og kommuniserte ofte med spillere gjennom produksjonsfasen. Spillet hadde tatt meget stor inspirasjon fra spillserien Harvest Moon. Det var fokus på å forbedre noen av de negative aspektene til spillene Stardew Valley var inspirert av og Barone brukte det også som en mulighet for å forbedre sine egne programmeringsevner og spilldesign. Chucklefish kom til Barone halvveis gjennom utviklingen av spillet og tilbød han hjelp med å publisere spillet, dermed gi han mer tid til å gjøre spillet ferdig. Stardew Valley fikk positiv kritikk når det ble lansert og var en av de toppselgende spillene på Steam like etter publisering. Ved slutten av 2017 hadde Stardew Valley solgt over 3.5 millioner kopier utover alle plattformer.  

Gameplay[rediger | rediger kilde]

Stardew Valley er et simulasjonsspill og er hovedsakelig inspirert av spillserien Harvest Moon.[8] I starten av spillet lager spilleren sin karakter, man ser en liten film av karakteren din som for å vite at du har arvet din farfars lille gård i en by kjent som Pelican Town. Spilleren kan velge en av sju gårder som alle har forskjellig miljø rundt gården etter egen preferanse. Forskjellige gårdstyper gir forskjellig vanskelighetsgrad og forskjellig bonuser ved å velge den. En har mer skog og land, en har gruveressurser og en er god for fisking. Når spilleren kommer til gården er den fylt av store stubber, kampestein og døde trær, det er da opp til spilleren å rydde opp gården og få den på beina igjen ved å gro frukt og grønnsaker og passe på gårdsdyr for å tjene penger for å utvide gården.

Spilleren kan også velge å bli kjent med landsbyens beboere som alle er ikke-spillerstyrte spillere (NPC-er) som bor i byen, disse kan du bli gode venner med og noen kan du også gifte deg med om du skulle ønske. Å gifte seg med en av innbyggerne i landsbyen vil få dem til å flytte inn til deg på gården og hjelpe deg med forskjellige oppgaver på gården.  Spilleren kan også fiske, lage mat, lage verktøy og også utforske tilfeldig genererte gruvesjakter hvor du kan finne forskjellige metaller du kan trenge og sloss mot monstre, som «Slimes», skjelletter og store insekter. På torget i midten av landsbyen er det en tavle hvor de forskjellige innbyggerne legger ut oppdrag og forespørsler som spilleren kan velge å godta for å tjene en ekstra penge og forbedre forholdet med den som la ut forespørselen. I kommunehuset kan spilleren jobbe med å samle ferdig forskjellige samlinger. . Disse er delt inn i forskjellige kategorier, som avlinger, fisk og metaller. Å samle alle disse samlingene vil forbedre forholdet til landsbyboerne og du får egne belønninger for hver samling du fullfører. Når du har fullført flere samlinger får du tilgang til flere områder i spillet, som f.eks. drivhuset og ørkenen. Mens spilleren gjør alt dette, må de passe på å se til «Energinivået» sitt. Blir karakteren for utslitt eller skadd blir du slått bevisstløs og tatt med tilbake til gårdshuset ditt, du vil også miste noen tilfeldige ting fra sekken din. All progresjon som ble gjort f.eks. i gruven vil bli satt tilbake til der du var når du ble slått ut. Er spilleren ikke i seng før midnatt sovner du automatisk på bakken og du mister noen ting. Kalenderen i spillet er meget enkel, det er 4 måneder i spillet og alle er på 28 dager, hver måned representerer hver sesong i året som igjen bestemmer hvilke planter og grønnsaker du kan plante og hvilke aktiviteter du bør fokusere på. På den første dagen i det tredje året for karakteren en evaluering av hva de har gjort, men bortsett fra det er det ingen klar målstrek du må nå for å gjøre ferdig spillet. Spilleren kan også bli re-evaluert.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Stardew Valley ble laget av amerikanske «indie game» designer ved navn Eric Barone, han bruker aliaset ConcernedApe[9][10]. I 2011 hadde Barone blitt ferdig utdannet ved universitet i Washington Tacoma i «Computer science», men han hadde ikke klart å lande seg en jobb i industrien. I et forsøk på å forbedre sine dataferdigheter for bedre jobbmuligheter kom han på ideen om å lage et spill som også kunne få vist frem hans artistiske side.

Stardew Valley begynte originalt som en moderne selvlaget alternativ til Harvest Moon serien. Siden Barone følte at serien hadde blitt verre og verre siden Harvest moon: Back to Nature[11]. Siden han ikke fant noen tilfredsstillende alternativ begynte han å lage sutt eget spill som lignet serien, han sa selv at hans intensjon var å se på alle problemene med Harvest Moon og gjøre det på en annen måte. Barone fant også inspirasjon fra spill som Animal Crossing, Rune Factory, Minecraft og Terraria, han la til aspekter fra de spillene som «Crafting», oppdrag og kamp mot monstre[9]. Til å begynne med tenkte Barone å utvikle spillet til Xbox Live Indie Games for det var enklere å publisere spillet på den plattformen. I 2012 sa Barone at han ville publisere spillet gjennom Steam sitt Greenlight system for å øke interessen i spillet. Etter spillet ble vist en del støtte fra spillerne begynte Barone å jobbe med spillet på fulltid igjen, han engasjerte seg med Reddit og Twitter sine brukere og fortsatte å diskutere arbeidet sitt hvor langt han hadde kommet for å få feedback på foreslåtte tillegg til spillet. Barone ble kontaktet av Finn Brice, direktøren av Chucklefish, ikke lenge etter Greenlight perioden av 2013, han tilbød Barone å hjelpe han med å publisere spillet. Chucklefish tok også over mange jobber for Barone, slik som å sette opp en nettside for spillet. Barone så på dette som heldig siden har var skeptisk til å bruke steam sitt Early access system for utviklingen av spillet. Barone brukte fire år på å lage spillet og lagde det om flere ganger, Barone var den eneste som jobbet på spillet og jobbet ofte mere enn ti timer om dagen mens han jobbet med det. Barone programmerte i C# mens han brukte Microsoft XNA mens han også laget all Pixel stilen til spillet selv og komponerte all musikken selv.  

Barone ønsket å gi spilleren en følelse av å virkelig være med i et lite gårdssamfunn. Han sa at han ønsket at Stardew Valley skulle være et morsomt spill, men at det fortsatt skulle ha viktige budskap om virkeligheten[12][13]. I forhold til Harvest Moon som kunne fullføres i løpet av to år inne i spillet, har Barone holdt Stardew Valley meget åpent så spilleren ikke skal føle hastverk med å fullføre spillet. Mens Barone laget spillet innså han at noen spillere ville prøve å finne ut hvordan de kunne gjøre deres gård maksimalt profitabel, men håpet på at de fleste spillere ville lære seg spillets mekanikker selv. På grunn av dette laget Barone matlagingsaspektet av spillet. Matlaging i Stardew har ingen spesiell rolle og er meningsfullt lagd for å ikke være spesielt profitabelt, men matlaging kan gi deg bonuser som kan hjelpe med fisking, gruvebesøk og gårdsbruk. Barone valgte også å ikke inkludere muligheten å slakte gårdsdyrene for kjøtt. Han oppfordrer isteden spilleren til å navngi og passe godt på alle dyrene individuelt for å passe følelsen han ville at spille skulle gi. Dyrene i Stardew Valley kan ikke dø, men hvis de ikke blir passet på kan de stoppe å produsere f.eks. melk eller egg.

Utgivelse[rediger | rediger kilde]

i april 2015 sa Barone at han planla ikke gi ut spillet før han mente at spillet var komplett. Han ville ikke gi ut spillet på steam sin Early Access-funksjon eller akseptere noen form for før salgs betaling. Spillet ble lansert for Microsoft Windows 26. Februar i 2016[14]. Videre fortsatte Barone å jobbe på spillet mens han fikk tilbakemeldinger av spillerne. Han jobbet med å fikse feil i spillets programmering og begynte å planlegge nye funksjoner til spillet. Barone forventet å legge til mere ting å gjøre i sluttspillet, gi støtte for brukerlagde tillegg til spillet og konsoll utgivelser[15][16][17]. Barone sa han hadde originalt planlagt en firespillers Co-op modus for spillet ved spillets utgivelse, men det ble forsinket til en senere oppdatering. I denne modusen tenkte Barone på at alle spillerne skulle dele gården sammen og tillate at spillerne gjør forskjellige jobber på gården individuelt av hverandre som f.eks. en som jobber i gruven og en som vanner grønnsakene. Flerspiller delen av Stardew Valley fungerer både med LAN (Local area network) og online spill. Barone planla å ha en offentlig Beta-testing av flerspiller oppdateringen i sen 2017 for Windows versjonen av spillet, men jobbet videre med å programmere net-koden fram til tidlig 2018. flerspiller betaen for Windows ble lansert i april 2018 og ble offisielt lansert for alle PC plattformer den 1. august 2018. I desember 2018 ble flerspiller oppdateringen tilgjengelig for Nintendo Switch.

Mobile versjonen for iOS og Android ble utviklet ved hjelpen av «The secret Police». iOS-versjonen ble lansert den 24. Oktober 2018 og Android-versjonen ble lansert på den 14. Mars, 2019[18]. Begge versjonene har inkludert funksjonen for Windows, OS X og Linux brukere å ta deres lagrede gårdsbruk og overføre det til deres Mobil. I november 2018 sa Barone at han følte seg komfortabel nok til å publisere spillet selv, men fortsatt la Chucklefish stå for Switch og mobil versjonene. Barone planlegger å samle et lag av utviklere for å hjelpe han med å fortsette utviklingen av Stardew Valley[19].

Chuklefish teknisk involvering[rediger | rediger kilde]

i mai, 2016 sa Barone at Chucklefish skulle hjelpe med de ikke-engelske oversettelsene, OS X, Linux og konsoll versjonene, samt hjelpe med det teknologiske aspektet for online spill sånn at han selv kunne fokusere på den første store oppdateringen[19][20]. OS X- og Linux-versjonene ble lansert på den 29. juli i 2016[21]. Versjonene for Playstation 4 og Xbox One ble annonsert ved arrangementet E3 i juni, 2016. På den samme festivalen sa Barone at versjonen for Wii U også skulle bli lansert, men den versjonen ble kansellert for å lage en versjon for Nintendo Switch i stedet. Playstation 4 og Xbox One versjonene ble begge lansert den 13 og 14 desember, 2016. Versjonen for Nintentdo Switch ble laget med hjelp av «Sickhead Games» og ble lansert den 5. oktober, 2017[22][23][24].

I tidlig 2017 sa Barone at han ønsket å ha en mulighet for en versjon for Playstation Vita, som senere ble bekreftet den 22, mai i 2018. Salgsversjonen av spillet til Playstation 4 og Xbox One ble publisert og gitt ut av 505 Games. En spesialversjon av spillet ble også lansert på samme tid som inkluderte et fysisk kart over spillets verden og en nedlastbar kode for spillets musikk og en guidebok [25].

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Including the programming, dialogue, and music

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ GOG.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Humble Store[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b c Steam, Steam-ID 413150, besøkt 26. november 2022[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ www.stardewvalley.net[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ https://www.stardewvalley.net/ps-vita-release-date/.
  6. ^ «Stardew Valley: Collector's Edition (2017)». Besøkt 21. februar 2023. 
  7. ^ «Stardew Valley - GameSpot». Besøkt 2. februar 2024. 
  8. ^ Grayson, Nathan. «Steam's Latest Hit Is A Game About Farming And Relationships». Kotaku (engelsk). Besøkt 15. mars 2019. 
  9. ^ a b Baker, Chris. «The 4 years of self-imposed crunch that went into Stardew Valley». gamasutra.com (engelsk). Besøkt 15. mars 2019. 
  10. ^ Hernandez, Patricia. «Stardew Valley’s Creator Has Won The Hearts Of PC Gamers». Kotaku (engelsk). Besøkt 15. mars 2019. 
  11. ^ Lin, Amy (24. februar 2016). «Stardew Valley: Pushing The Boundaries of Farming RPGs». The Cornell Daily Sun (engelsk). Besøkt 15. mars 2019. 
  12. ^ www.vulture.com https://www.vulture.com/2016/03/first-time-developer-made-stardew-valley.html. Besøkt 15. mars 2019. 
  13. ^ «5 Things You Should Know About 2016’s Best Game: Stardew Valley». www.format.com. Besøkt 15. mars 2019. 
  14. ^ Frank, Allegra (29. februar 2016). «How did indie farming sim Stardew Valley top the Steam sales chart?». Polygon. Besøkt 15. mars 2019. 
  15. ^ Marks, Tom (10. mars 2016). «Interview: What's next for Stardew Valley». PC Gamer (engelsk). Besøkt 15. mars 2019. 
  16. ^ Grayson, Nathan. «The Past, Present, And Future Of Stardew Valley». Kotaku (engelsk). Besøkt 15. mars 2019. 
  17. ^ «How Stardew Valley won Steam | Games industry news | MCV». web.archive.org. 22. april 2016. Archived from the original on 22. april 2016. Besøkt 15. mars 2019. 
  18. ^ «'Stardew Valley' for Android Finally Has a Confirmed Release Date». TouchArcade (engelsk). 26. februar 2019. Besøkt 15. mars 2019. 
  19. ^ a b «Eric Barone forming team for Stardew Valley». GamesIndustry.biz (engelsk). Besøkt 15. mars 2019. 
  20. ^ Paget, Mat (2. mai 2016). «Stardew Valley Multiplayer, Console Ports Confirmed». GameSpot (engelsk). Besøkt 15. mars 2019. 
  21. ^ «Smile-inducing farm sim Stardew Valley hits Mac, Linux next week». Destructoid (english). Arkivert fra originalen 17. oktober 2016. Besøkt 15. mars 2019. 
  22. ^ «Stardew Valley Vita Port Under Investigation». Siliconera. 19. januar 2017. Besøkt 15. mars 2019. 
  23. ^ «Chucklefish Bringing Wargroove, Stardew Valley, And Pocket Rumble To The Switch [Update]». Siliconera. 28. februar 2017. Besøkt 15. mars 2019. 
  24. ^ Knezevic, Kevin (3. oktober 2017). «Stardew Valley Finally Arrives On Nintendo Switch This Week». GameSpot (engelsk). Besøkt 15. mars 2019. 
  25. ^ Passalacqua, Michael (3. februar 2017). «Stardew Valley Collector's Edition Announced for Retail». IGN (engelsk). Besøkt 15. mars 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]