Spåtind

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Spåtind
Spåtind i det fjerne
Høyde 1 414,5 moh.[1]
Primærfaktor 475 m[1][a]
Sekundærfaktor 33,6 km[2][b]
LandNorge
FylkeInnlandet
Kommune(r)Nordre Land, Etnedal
OmrådeSynnfjell
Posisjonskart
Spåtind ligger i Oppland
Spåtind
Spåtind
Spåtind (Oppland)
Kart
Spåtind
61°04′37″N 9°47′22″Ø
Spåtind med den karakteristiske masta. Sett fra Oppsjøhøgda.

Spåtind er den høyeste fjelltoppen på Synnfjellet, som ligger midt i mellom Lillehammer i øst og Fagernes i vest. Fjellet har en høyde på 1 414 meter over havet. Toppen ligger på grensen mellom kommunene Nordre Land og Etnedal, begge i Innlandet fylke.

Fjellmassivet Synnfjell ruver godt i forhold til omgivelsene. Dette gjør Spåtind ganske unik med tanke på utsikt. Det er bare Gaustatoppen ved Rjukan som har tilsvarende utsyn fra toppen. Fra Spåtind ser man fjelltopper i seks fylker. I sør skimtes Norefjell og mot høyre ligger Hallingskarvet, Skogshorn i Hemsedal. Valdresfjellene Rundemellen og Skaget sees i vest. I nordvest dukker Jotunheimens spisse tagger opp med blant annet Hurrungane og Glittertinden opp. Mer mot høyre ser man Rondane. Det er lett å kjenne igjen karakteristiske topper som Stor-Sølnkletten i Alvdalsfjellene og Muen i Ringebufjellet. Alpinanlegget ved Hafjell er også godt synlig. SøsterkirkeneHadeland og kirken i Stange er også synlig. Sommeren 2014 ble det på Spåtindtoppen avduket en av de største sikteskivene her i landet med sine 155 siktepunkter.[3]

Ved foten av Spåtind er det mange store og små hyttefelt. De største er i Synnadalen på østsiden av fjellet, og Hugulia, på sørsiden av Spåtind. På østsiden er det en alpinbakke og et hotell.

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type nummerering
  1. ^ Referansesadelen til Spåtind ligger i Skruvdalen på vannskillet mellom Fullsenn og Fjelldokka.
  2. ^ Avstand til Langsua.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Høyeste fjelltopp i hver kommune». Kartverket. 1. september 2015. Besøkt 8. oktober 2015. 
  2. ^ «Høyeste fjelltopp i hver kommune». Kartverket. 30. januar 2014. Arkivert fra originalen 15. oktober 2014. Besøkt 3. juli 2015. 
  3. ^ Geir Norling: Fylkets største sikteskive. Artikkel i Oppland Arbeiderblad 14.07.2014

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]