Soma Gård

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Soma Gårder en landbrukseiendom i Sandnes kommune. Gården har gitt navn til bydelen Soma i Sandnes, og ligger like utenfor bykjernen langs riksvei 509 mot Sola.

Historie[rediger | rediger kilde]

Allerede i hedensk tid var Soma en hedersgård, og en tinggård som ei funnet steinhelle fra bronsealderen kan tyde på. Navnet Soma kommer av gammelnorsk Sømi som betyr heder og ære.

På eiendommen har det blitt gjort mange oldtidsfunn, deriblant ei kvinnegrav fra 900-tallet som inneholdt ei oval bronsespenne, glassperler, økseblad av jern, stykke av et bissel og dessuten 22 gylne bronsebeslag til hesteseletøy. Det har vært antatt at gjenstandene har blitt ført til stedet av vikinger som har vært på vikingtokter i Irland.

Fra middelalderen er Soma nevnt i et gammelt brev fra slutten av 1200-tallet. Like utenfor låven mot vest stod den gamle Soma kirke, som stod her omkring 1300-tallet. Kirken må ha stått her helt siden kristningen av Norge, når kirken ble oppført vet en ikke. Kirken ble revet i 1840, det er bare den gamle bautasteinen som minner om at det har stått ei kirke her i minst 540 år. På 1600-tallet bodde bonden og lensmannen Palle Trane fra Høyland på gården, som var prestegården på Soma.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]