Solisten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Solisten
orig. The Soloist
Jamie Foxx spiller Nathaniel Ayers
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår2009
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde117 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense11 år (Norge)
Bak kamera
RegiJoe Wright
ProdusentGary Foster
Russ Krasnoff
ManusforfatterSusannah Grant
MusikkDario Marianelli
SjeffotografSeamus McGarvey
KlippPaul Tothill
Foran kamera
MedvirkendeJamie Foxx
Robert Downey jr.
Catherine Keener
Annen informasjon
FilmformatCinemascope
Budsjett60 millioner USD
Prod.selskapDreamWorks Pictures (USA)
Universal Studios (internasjonalt)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Solisten (org: The Soloist) er en dramafilm fra 2009 med Jamie Foxx og Robert Downey jr.

Filmen er basert på boken om den sanne historien om Nathaniel Anthony Ayers, Jr., en lovende cellist som studerte på The Juilliard School, som utviklet schizofreni og endte opp som hjemløs i Los Angeles. Foxx spiller rollen som Ayers, og Downey Jr. spiller rollen som Steve Lopez, journalisten som tilfeldigvis treffer Ayers, blir kjent med ham og skiver om han i Los Angeles Times. Lopez skrev så boken The Soloist, som filmen er basert på.

Filmen ble omtalt 22. mars 200960 MinutesCBS, og ble lansert 24. april 2009, og kom på DVD og Blu-ray 5. august samme år.

Handling[rediger | rediger kilde]

I 2005 er Steve Lopez journalist for Los Angeles Times. Han er skilt, men arbeider nå for sin eks-kone, Mary, en redaktør. En dag hører Lopez en fiolin spilles, og han møter Nathaniel Ayers, en hjemløs mann med schizofreni, som spiller på fiolin. Lopez oppdager at Ayers en gang var student ved Juilliard. Han blir nysgjerrig på hvordan en tidligere student fra en så prestisjefylt skole kunne endte opp som hjemløs. Lopez oppdager at Ayers var student ved Juilliard, men droppet ut etter to år.

Lopex kontakter Ayers sin søster, som gir Lopex den informasjonen han trenger: Ayers var en gang et vidunderbarncello, til han begynte å vise symptomer på schizofreni som student ved Juilliard. Han klarte ikke å håndtere sine psykiske problemer, og Ayers endte opp som hjemløs. Uten en cello å spille på, må han ty til en to-strengs fiolin. Lopez skriver en artikkel. En leser blir så rørt at hun sender ham en cello som han kan gi til Ayers. Lopez bringer intrumentet til ham, og Ayers viser at han er like dyktig som på fiolin. En bekymret Lopez forsøker å få en doktor han kjenner til å hjelpe. Han forsøker også å snakke med Ayers om en leilighet, men Ayers nekter. Lopex overtaler en annen venn, Graham, en cellist, til å rehabilitere Ayers gjennom musikk.

Roller[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]