Rollefigurer i M*A*S*H

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Sherman T. Potter»)
Larry Linville, Loretta Swit, Wayne Rogers, Alan Alda, Gary Burghoff og McLean Stevenson.

Dette er en oversikt over sentrale rollefigurer i den amerikanske romanen, filmen og TV-serien M*A*S*H.

Hovedroller[rediger | rediger kilde]

Hawkeye Pierce[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Benjamin Franklin Pierce

Kaptein Benjamin Franklin «Hawkeye» Pierce, M.D. var en rollefigur i boken (av Richard Hooker), filmen og TV-serien M*A*S*H. Karakteren ble spilt av Donald Sutherland i filmen og av Alan Alda i TV-serien.

Trapper John McIntyre[rediger | rediger kilde]

Kaptein «Trapper» John Francis Xavier McIntyre, M.D. er en figur i Richard Hookers M*A*S*H romaner, samt i filmen og de to fjernsynsseriene (M*A*S*H og Trapper John, M.D.).

McIntyre spilles av Elliott Gould i filmen, Wayne Rogers i M*A*S*H og Pernell Roberts i Trapper John, M.D., som gjør rollefiguren til en av kun to hovedfigurer i M*A*S*H franchisen som spiles av tre skuespillere (den andre er Father Mulcahy).

B.J. Hunnicutt[rediger | rediger kilde]

Kaptein B.J. Hunnicutt, M.D., spilt av Mike Farrell, er en rollefigur i fjernsynsserien M*A*S*H, som ble sendt i perioden 1972-1983 på CBS.

Henry Blake[rediger | rediger kilde]

Oberstløytnant Henry Braymore Blake, M.D. ble introdusert i romanen i 1968, og var også en rollefigur i filmen (spilt av Roger Bowen) og i fjernsynsserien (spilt av McLean Stevenson).

Sherman T. Potter[rediger | rediger kilde]

Oberst Sherman Tecumseh Potter, M.D. er en rollefigur i fjernsynsseriene M*A*S*H og AfterMASH. Han spilles av Harry Morgan.

Frank Burns[rediger | rediger kilde]

Major/oberstløytnant Franklin Delano Marion «Frank» Burns, M.D. (også kjent som «Ferret Face») er en rollefigur i M*A*S*H filmen og fjernsynsserien. Burns første opptreden var i den originale M*A*S*H-romanen av Richard Hooker, hvor han hadde den militære graden kaptein. Rollefiguren spilles i filmen av Robert Duvall (som major), og i den etterfølgende fjernsynsserien av Larry Linville som først major som deretter er forfremmet til objerstløytnant etter at han forlater serien.

Margaret Houlihan[rediger | rediger kilde]

Major Margaret J. «Hot Lips» Houlihan er en rollefigur som første gang figurerer i boken MASH: A Novel About Three Army Doctors av Richard Hooker. Skuespillerinnen Sally Kellerman innehar rollen i Robert Altmans film (hvor hun noen ganger refereres til som O'Houlihan). Houlihan ble senere spilt av Loretta Swit i fjernsynsserien.

Charles Winchester[rediger | rediger kilde]

Major Charles Emerson Winchester III, M.D. er en rollefigur i fjernsynsserien M*A*S*H spilt av David Ogden Stiers. Han ble introdusert i første episode av seriens sjette sesong «Fade Out, Fade In».

Radar O'Reilly[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Walter Eugene O'Reilly

Korporal Walter Eugene «Radar» O'Reillyvar en rollefigur i bokserien M*A*S*H (av Richard Hooker), filmen MASH og TV-serien M*A*S*H, samt i TV-piloten W*A*L*T*E*R og to episoder av TV-serien AfterMASH.

I både filmen og TV-serien var karakteren spilt av Gary Burghoff, den eneste som spilte i filmen som fikk gjenta sin rolle i TV-serien.

Father Mulcahy[rediger | rediger kilde]

Løytnant/kaptein Francis John Patrick Mulcahy S.J., ofte kalt Father Mulcahy, er en av hovedrollefigurene fra filmen M*A*S*H, spilt av René Auberjonois og fjernsynsserien, spilt av William Christopher. Han ble spilt av George Morgan i piloteposiden av fjernsynsserien, men produsentene besluttet at det var behov for en mer spesiell person i denne rollen og Christopher fikk rollen i stedet for ham.

Maxwell Klinger[rediger | rediger kilde]

Korporal/sersjant Maxwell Q. Klinger er en rollefigur fra fjernynsserien M*A*S*H spilt av den amerikanske skuespilleren Jamie Farr.

Tilbakevendende roller[rediger | rediger kilde]

Nurse Kellye[rediger | rediger kilde]

Rollefigurer i M*A*S*H
«Nurse Kealani Kellye»
Kellye ble spilt av Kellye Nakahara i TV-serien
Militær gradLøytnant
KjønnKvinne
HårfargeSvart
Øynefarge:Svart
Hjemsted:Honolulu, Hawaii, USA
Film-rollen:-
TV-rollen:Kellye Nakahara
Første opptreden:5 O’Clock Charlie

Sykepleier Kealani Kellye eller som på originalspråket; «Nurse Kellye», var en rollefigur i TV-serien M*A*S*H. Hun deltok i 86 episoder, mer enn enkelte av hovedkarakterene, for eksempel Henry Blake og Trapper John.

I de første opptredenene blir navnet hennes endret flere ganger før det til slutt ender på «Nurse Kellye». Første gang hun er med heter hun «Nurse Able». Men så sent som i sesong 10 kaller major Winchester henne for «Lt. Nakahara» i episoden The Birthday Girls.

Hun beskriver seg selv som dels kinesisk, dels hawaiisk i episoden Life Line og avslører at hun snakker japansk flytende i Communication Breakdown. Hun var stolt av sin asiatisk-amerikanske bakgrunn og måtte stadig finne seg i små rasemessige stikk fra Frank Burns og kulturelle kommentarer fra Winchester. Hun har familien i Honolulu ifølge en av de siste episodene.

Selv om hun hadde vært med i sykepleierstaben lengst av alle, kunne en nesten aldri oppleve at hun ble gjenstand for oppvartning fra legenes side, til tider ble det mistenkelig lite. Av og til var hun sammen med Winchester på sosiale tilstelninger og danset ved noen anledninger med Radar O'Reilly. Hun konfronterte Hawkeye Pierce over hans manglende holdninger overfor henne i episoden Hey, Look Me Over. Senere i samme episode går Pierce til sykepleiernes telt for å levere henne en blomsterbukett. Til hans overraskelse møter hun i døren i en fargerik kimono og ustelt hår; hun underholdt en besøkende løytnant.

Igor Straminsky[rediger | rediger kilde]

Menig Igor Straminsky ble som regel spilt av skuespilleren Jeff Maxwell, dog Peter Riegert spilte ham i to episoder i den 6. sesongen. Han debuterte i den 2. sesongen og vendte tilbake fra tid til annen hent frem til og med finaleepisoden. Han har forekommet i flere episoder enn alle tilbakevendende roller med unntak av Nurse Kellye.

Luther Rizzo[rediger | rediger kilde]

Sidney Freedman[rediger | rediger kilde]

Col. Flagg[rediger | rediger kilde]

«Spearchucker» Jones[rediger | rediger kilde]

Rollefigurer i M*A*S*H
«Spearchucker Jones»
Timothy Brown spilte «Spearchucker» Jones i TV-serien
Militær gradKaptein
KjønnMann
HårfargeSvart
Øynefarge:Brun
Hjemsted:ukjent
Film-rollen:Fred Williamson
TV-rollen:Timothy Brown
Første opptreden:Romanen M*A*S*H, om tre militærleger under Koreakrigen

Oliver Harmon Jones (eller «Spearchucker» Jones) var en rollefigur i boken (av Richard Hooker), filmen og TV-serien M*A*S*H.

Figuren ble spilt av Fred Williamson i filmen og av Timothy Brown i TV-serien. Rollen som Spearchucker ble vist flere ganger i den første sesongen av TV-serien.

«Spearchucker» Jones var en av de opprinnelige fire legene som hadde sitt tilhold i et telt som ble kalt for the Swamp eller sumpen, sammen med Trapper, Hawkeye og Frank. Produsentene av TV-serien bestemte seg for å droppe figuren etter noen få episoder fordi de mente at de ikke kunne skrive nok meningsfulle episoder for Spearchucker hvis de skulle konsentrere seg om Hawkeye og Trapper, og fordi de ble gjort oppmerksom på at den amerikanske hæren ikke hadde afroamerikanske kirurger på feltsykehus under Koreakrigen.

«Spearchucker» Jones var en figur fra Richard Hookers roman og Robert Altmans film. Her var figuren en atlet så vel som en kirurg, og var blitt overført til 4077 for å hjelpe leiren å vinne en amerikansk fotballkamp mot en rivaliserende enhet.

Begrepet spearchucker (spydkaster) er et kjent rasistisk uttrykk på engelsk, men i romanen M*A*S*H og i spillefilmen så forklares kallenavnet spearchucker med at rollefiguren har formidable evner innen idrettsgrenen spydkast.

Ugly John[rediger | rediger kilde]

Walter Koskiusko Waldowski[rediger | rediger kilde]

Ho-Jon[rediger | rediger kilde]

Nurse Bigelow[rediger | rediger kilde]

Lieutenant Dish[rediger | rediger kilde]

Donald Penobscot[rediger | rediger kilde]

Zelmo Zale[rediger | rediger kilde]

Staff Sgt. Vollmer[rediger | rediger kilde]

Rollefigurer kun i bøkene[rediger | rediger kilde]

Duke Forrest[rediger | rediger kilde]