Suicide Is Painless

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Suicide Is Painless» er en sang av Johnny Mandel (musikk) og Mike Altman (tekst), som er mest kjent som kjenningsmelodien til filmen MASH (sic!) og TV-serien M*A*S*H. Altman var bare 14 år gammel da han skrev teksten til filmen som ble regissert av hans far.

I filmen brukes også sangen i en scene der en tannlege som heter «Painless» forteller at han vil ta livet sitt, etter at han måtte innse at hans evinnelige skjørtejakt bare var et skalkeskjul for homofili. En annen av karakterene synger samtidig sangen.

En instrumentalversjon ble produsert for å brukes i TV-serien der karakteren «Painless» aldri dukket opp. Sangen var ment som en allegori om hvordan USA burde trekke seg tilbake fra Vietnam, der betydningen var at selvmordet eller den amerikanske tilbaketrekningen ville være smertefri, det vil si ingen fare for USAs sikkerhet.

Den ble lansert første gang i 1970 og havnet på førsteplass på hitlista i Storbritannia i 1980 etter å ha blitt spilt på BBC av DJ Noel Edmonds.

Coverversjoner er laget av Marilyn Manson og Manic Street Preachers, sistnevnte ble lansert som en singel solgt til inntekt for The Spastics Society, og ble bandets første hit.

Refrenget er velkjent:

Suicide is painless,
It brings on many changes,
And I can take or leave it if I please

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]