Shabaker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Flagg som bruks av shabaker i Irak

Shabaker er ei folkegruppe på rundt 50 000 mennesker bosatt i det nordlige Irak, hovedsakelig i en del landsbyer i provinsen Ninawa. De snakker et indoeuropeisk språk nært beslektet med kurdiske dialekter.

Shabakene praktiserer en egen synkretistisk religion, som likner på yezidismen. De har ofte blitt forfulgt av muslimer som betrakter dem som frafalne. Etter invasjonen i 2003, har Shabakene vært rammet av flere terrorangrep fra sunni-arabiske ekstremistegrupper som Ansar al-Sunnah og Al Qaeda.

Under Saddam Husseins kampanjer mot kurderne ble også Shabaker hardt forfulgt, og mange Shabaker har deltatt i kurdiske partier og militser. Etter 2003 har Shabakene kommet under dobbelt press; de kurdiske partiene ønsker å innlemme Shabakenes landsbyer og andre deler av provinsen Ninawa i den kurdiske regionen, mens arabiske partier forsøker å styrke Shabakenes separate, ikke-kurdiske identitet.


StubbDenne artikkelen er dessverre kort eller mangelfull. Hvis du vet mer om emnet, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den eller foreslå endringer.