Secret of Mana

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Secret of Mana
UtviklerSquare
UtgiverSquare (SNES)
Square Enix (Virtual Console)
DistributørNintendo eShop
Google Play (plattform: Android)
App Store (plattform: iOS)
Steam
PlayStation Store
RegissørKōichi Ishii
ProdusentHiromichi Tanaka
DesignerKōichi Ishii (director, chief game design)
Hiromichi Tanaka (producer, concept/system design)
Nasir Gebelli (lead programming)
ProgrammererNasir Gebelli
KunstnerYutaka Izubuchi (karakterdesign)
Akira Ueda (bakgrunner)
KomponistHiroki Kikuta
PlattformSuper Nintendo Entertainment System
UtgivelseSNES
SjangerAction-rollespill
ModusEnspiller, flerspiller
AldersgrensePEGI 7
Format16-megabit SNES-spillkassett
Nettstedwww.secretofmanagame.com/en-us/
Del av serien Mana
Final Fantasy Adventure
Trials of Mana

Secret of Mana, kjent i Japan som Seiken Densetsu 2 (聖剣伝説2 Seiken Densetsu Tsū, lit. "The Legend of the Holy Sword 2"), er et action-rollespill (RPG) utgitt på Super Nintendo Entertainment System, utviklet og produsert av Square i 1993. Spillet ble lansert på nytt til Wii's Virtual Console i 2008. Secret of Mana er oppfølgeren til Final Fantasy Adventure som ble utgitt to år tidligere til Game Boy og er det andre spillet i Mana-serien.

I stedet for å bruke det mer tradisjonelle turbaserte kampsystemet som Final Fantasy gjorde, har Secret of Mana sanntidskamper slik som Legend of Zelda-serien. Spillet inneholder også typiske RPG-elementer i tillegg til et unikt menysystem. Spillet ble roset av kritikere for sin fargerike grafikk, gode historie, sitt innovative kampsystem samt muligheten for å spille tre spillere samtidig.[1][2]

Spillmekanismer[rediger | rediger kilde]

Som de aller fleste konsollrollespill på sin tid spilles Secret of Mana fra et fugleperspektiv hvor man styrer karakterene på et todimensjonalt landskap. Man begynner spillet som helten, og får etter kort tid også muligheten til å styre ytterlige karakterer, jenta og alven. Man kan når som helst bytte mellom hvilken karakter man vil kontrollere; de to øvrige blir da automatisk styrt av den kunstige intelligensen. Det er også mulighet for å spille to eller tre spillere samtidig.

Hver karakter har sine styrker og svakheter. Helten har ikke evnen til å bruke magi, men er en dyktig kriger og mestrer våpenet sitt best. Jenta er en habil kriger og har også muligheten til å helbrede ved hjelp av magi. Alven er den fysisk svakeste av de tre, men kan bruke kampmagi. Man får erfaringspoeng ved å bekjempe fiender; hver karakter kan øke sitt nivå med tilstrekkelige erfaringspoeng . For hvert nivå man går opp blir karakteren sterkere, gjør mer skade og får fler helsepoeng. Trioen kan overnatte i vertshus som man finner i byene for å gjenvinne helse og magipoeng, eller de kan bruke gjenstander man får kjøpt i butikker rundt om i spillet. Her får man også kjøpt klær og rustninger.

Kampene foregår i sanntid.[2] Etter man svinger våpenet må man vente en kort stund før karakteren kan angripe med full styrke igjen. Man kan også lade opp til et ekstra kraftig angrep ved å holde inne Y-knappen. Det er åtte våpen tilgjengelig i spillet totalt: sverd, spyd, bue, øks, bumerang, kamphansker, pisk, og kastespyd. Med unntak av sverdet kan alle oppgraderes åtte ganger. Våpen kan oppgraderes ved bruk av såkalte "Weapon Orbs" som man som oftest får etter å ha beseiret en boss.[1][3]

Magi i Secret of Mana fungerer på lignende vis. For å bruke magi må karakterene finne magiske ånder kjent som "Elementals" i spillet. De åtte forskjellige åndene representerer elementene (ild, vann, luft, etc.), og alle gir spilleren tilgang på ulike magiske formler. Styrken på magien defineres av karakterens nivå samt hvilket nivå elementæråndene er på. Elementæråndene øker i nivå ut ifra hvor ofte man bruker dem.

Historien[rediger | rediger kilde]

Scenario[rediger | rediger kilde]

Historien utspiller seg i en fiktiv verden utenom noen spesifikk tidsepoke. Det har utspilt seg en episk krig mellom verden og de guddommelige Mana-beistene angående bruken av mana som blir brukt til å drive Manafortet, et flygende krigsskip. I denne krigen ødela en helt Manafortet ved å bruke kraften i det legendariske Manasverdet og skapte fred i verden.

Hendelsesforløp[rediger | rediger kilde]

Tre unge gutter fra den lille landsbyen Potos er ute og leker ved en foss hvor det ryktes at en gammel skatt befinner seg. En av guttene, protagonisten, mister balansen og faller ned i en innsjø under fossen. Her finner han et rustent sverd kilt fast i berget; ledet av hviskende stemmer drar han opp sverdet uvitende om at det har beskyttet landet mot monstre og onde krefter. Landsbybeboerne ser det som et ille jærtegn og forviser gutten fra landsbyen for evig tid. En aldrende ridder ved navn Jema kjenner igjen klingen som det legendariske Manasverdet og overbeviser gutten om at han må besøke de åtte manatemplene for å lade opp dets energi.

På hans reise møter han en liten alv med hukommelsestap og datteren til en adelsmann fra byen Pandora. Alven prøver først å lure helten for penger, men slår etterhvert følge med ham i håp om å få tilbake hukommelsen sin, Jenta blir med helten for å lete etter hennes store kjærlighet, Dyluck, en offiser i Pandoras hær som har forsvunnet sporløst. På deres reise blir trioen forfulgt av Imperiumet som ønsker å få fatt i de åtte manafrøene som befinner seg i manatemplene for å gjenreise Manafortet. Det Imperiumets keiser og hans medhjelpere ikke vet, er at de blir manipulert av den onde trollmannen Thanatos som forsøker å ta kontroll over verden. Ved hjelp av magiske krefter holder Thanatos innbyggerne i Pandora i transe og bortfører Dyluck samt en jente ved navn Phanna i håp om å bruke en av kroppene deres, ettersom hans egen er iferd med å bli ødelagt.

Thanatos: For ages I have been searching...for a human with the power to conquer this world... ...one born in the shadow of darkness, and raised in the light of Mana. Dyluck is the one. I cannot wait any longer. My body has grown weak! It is time! Using his body I will take the Mana Fortress, and rule the world!

Imperiumet får etterhvert tak i alle de åtte manafrøene, men blir dolket i ryggen av Thanatos som myrder Keiseren og hans menn og tar kontroll over Manafortet. Helten og hans venner reiser så til Pure Lands for å finne Manatreet, senteret for verdens livsenergi. Thanatos forutser dette og ødelegger Manatreet. Det ødelagte treet snakker til heltene like før det svinner hen og forteller at en gigantisk skapning, Manabeistet, snart vil bli tilkalt for å bekjempe Manafortet. Dessverre har Manabeistet ingen kontroll over sin vrede og vil sannsynligvis ødelegge hele verden.

Mana Tree: The Mana Fortress is using up most of the world's Mana. Soon all the beasts of will be transformed into one giant creature. Only the great Mana Beast can bring back Mana. But the Beast has little control over its rage. If it were to attack the fortress, the world would be finished.

Trioen flyr til Manafortet og konfronterer Thanatos som skal til å overføre sin sjel til Dylucks kropp. Med sine siste krefter advarer Dyluck helten om at Thanatos har solgt sjelen sin til underverdenen og må fratas kontrollen over Manafortet. Dyluck tar deretter sitt eget liv for å hindre Thanatos tilgang på kroppen hans. Helten greier til slutt å bekjempe Thanatos, for deretter å måtte møte Manabeistet. Helten er motvillig til å drepe Manabeistet, men blir til slutt overtalt av sine venner. Etter en episk kamp beseirer trioen Manabeistet, og ved spillets slutt returnerer helten Manasverdet til innsjøen ved Potos hvor det ble funnet.

Helten: ...I can't... I won't hurt a Mana Beast! I can't! They are only trying to restore Mana! And......sprite! If you use up all your Mana power, you'll disappear!

Karakterer[rediger | rediger kilde]

  • Helten

En ung gutt som blir adoptert av en av landsbybeboerne i Potos etter at hans mor forsvant. Etter å ha funnet Manasverdet invaderes Potos og omegn av monstre, og gutten blir forvist fra byen. Helten må deretter legge ut på en reise for å finne de åtte manafrøene som kan realisere sverdets fulle energi.

  • Jenta

Jenta møter helten tidlig i spillet utenfor heksen Elinees' slott. Hun er på leting etter sin store kjærlighet, Dyluck, som har forsvunnet etter å ha forsøkt å bekjempe heksa. Hun er datteren til en adelsmann fra Pandora som forsøker å sette opp et arrangert ekteskap mellom henne og en rik herre mot hennes vilje. Som et opprør mot faren blir hun med heltet på sin reise, samtidig som hun håper å finne Dyluck. Hun kan bruke magi for å lege skader, samt bruke magier som styrker de øvrige karakterene.

  • Alven

Jenta og Helten møter Alven i Dvergebyen ved Gaia's Navel. Alven forsørger seg ved å svindle folk på et show dvergene holder. Han lider av hukommelsestap og husker ingenting fra sin fortid, og slår følge med Helten for å finne ut av sin opprinnelse. Senere viser det seg at Alven kommer fra en skog kalt Upper Lands og kom til Gaia's Navel under en stor flom hvor han nesten døde. Alven kan til tider virke barnslig, men er faktisk eldre enn de andre to. Han har også evnen til å bruke kampmagi. Alvens kjønn blir aldri avslørt i spillet, men i den japanske versjonen brukes det personlige pronomenet "oira" (おいら) som tilsier at Alven er et hannkjønn.

  • Jema

En aldrene ridder fra Tasnica som hjelper Helten på sitt oppdrag. De to møtes først i Potos; det er Jema som forteller Helten om legenden rundt Manasverdet og hva han må gjøre for å forhindre verdens undergang.

  • Dyluck

Dyluck er en respektert offiser i Pandoras hær. Pandoras konge sender Dyluck og hans menn for å bekjempe den korrupte heksa Elinee, noe som kan kalles et selvmordsoppdrag. Dyluck blir kidnappet av Elinee, og senere sendt til Thanatos som vil besette kroppen hans ettersom hans egen er iferd med å dø.

  • Elinee

Elinee var en gammel dame som ble besatt av onde krefter og forvandlet til en heks. Hun bor i slottet sitt nord for Pandora, forbi den forheksede skogen. Etter at Helten og hans venner har bekjempet henne blir hun frigjort fra sin forheksede tilstand, og hjelper trioen med å finne Dyluck som hun har sendt til Thanatos.

  • Neko

Neko er en kjøpmann med katteansikt som reiser rundt i verden for å selge varene sine. Hos ham får trioen kjøpt forsyninger, klær og rustninger. Han bor i skogen i nærheten av Pandora, hvor han også driver et vertshus. Selv om han ofte befinner seg ute på steder hvor det ikke er andre butikker, er prisene hans mye høyere enn hos kjøpmennene inne i byene.

  • Thanatos

Thanatos er en ond trollmann som jobber som Keiserens livvakt, men det kommer tidlig fram at han har egne planer med Manafortet. Etter å ha myrdet Keiseren og han menn prøver han selv å ta kontroll over fortet og etterhvert verden.

  • Geshtar

Løytnant i Imperiumet og en av Keiserens livvakter. Han kontrollerer flere kamproboter som Helten og hans venner må bekjempe.

  • Sheex

Løytnant i Imperiet og en av Keiserens livvakter. Sheex kan forandre form, og bruker dette blant annet til å infiltrere kongens hoff i Tasnica.

  • Fanha

Den siste av Keiserens livvakter. Hun er involvert i Thanatos' komplott mot Keiseren.

  • Keiser Vandole

Keiseren og enehersker over Imperiumet. Vandole prøver å stjele manafrøene for å ta kontroll over Manafortet, men er uvitende om Thanatos' lumske planer.

  • Skorpiongjengen

Skorpiongjengen ønsker å ta over verden, uten å helt ha noen gjennomtenk plan for hvordan de skal gjennomføre det. Forsøkene deres ender alltid opp som en fiasko.

  • Kong Trøffel

Kongen i soppriket Matango. Han hjelper trioen på sin ferd og oppdrar dragen deres, Flammie.

  • Flammie

Flammie er dragen som trioen finner forlatt i en hule ved soppriket Matango. Senere, når Flammie er voksen, slår han følge med trioen som bruker ham til å fly rundt i verden. Flammie likner på det legendariske Manabeistet, men er mindre av størrelse.

  • Krissie

Krissie er bare 18 år, men er likevel leder for Motstandsbevegelsen. Hun møter trioen noen ganger i løpet av spillet, og hjelper dem blant annet på det Tapte Kontinentet.

  • Sage Joch

En vismann som hjelper trioen, men først etter at helten har gjennomført et oppdrag for ham for å bevise sitt mot. Sage Joch bor alene oppe i fjellene kalt Lofty Mountains, og utgir seg først for å hete Jehk.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Secret of Mana ble regissert og designet av Kōichi Ishii. Spillet ble hovedsakelig programmert av Nasir Gebelli og produsert av Square-veteran Hiromichi Tanaka. Etter å ha jobbet på Final Fantasy III ville Tanaka designe et rollespill som hadde et mer interaktivt kampsystem i sanntid. Siden dette ikke lot seg gjøre på det mer tradisjonelle Final Fantasy IV ble han med i teamet bak Secret of Mana.[4] Spillet skulle opprinnelig slippes til SNES CD, en CD-ROM-basert oppgradering til SNES. Etter at det ble klart at SNES CD ble skrinlagt (prosjektet, som var et samarbeid mellom Sony og Nintendo, skulle senere utvikle seg til å bli Sony PlayStation) måtte spillet endres betraktelig for å få plass på en spillkassett.[5]

Den engelske oversettelsen av Secret of Mana ble gjort på bare 30 dager, bare noen få uker etter den Japanske slippdatoen.[6] Grunnen til den raske oversettelsen var sannsynligvis for å rekke feriesesongen i Nord-Amerika.[5] Ifølge oversetter Ted Woolsey ble store deler av spillets manus fjernet, siden den engelske teksten ikke fikk plass i tekstrutene som var formet etter det mer plasseffektive japanske skriftspråket.[7] Mye av dialogen ble dermed fjernet; bare det mest kritiske for historien ble værende i den engelskspråklige versjonen.

Lyd[rediger | rediger kilde]

Seiken Densetsu 2 Original Sound Version (聖剣伝説2 オリジナル・サウンド・ヴァージョン) heter soundtracket til Secret of Mana som først ble lansert i Japan i 1993 av NTT Publishing og Squaresoft. Det ble relansert i 1995 og 2004 i Japan og ble sluppet i USA i 1994.

Soundtracket er komponert av Hiroki Kikuta. Musikken varierer mye, fra dvergebyens repetetive polka til tribal dance og hviskende, harmoniske melodier i vinterlandskapet. Kikuta har uttalt at han syns det var vanskelig å kombinere sin egen musikkstil med de tekniske begrensninger til Super Nintendoens lydchip.[8]

Secret of Mana's tittelspor "Angel's Fear" er velkjent i spillmiljøer for sitt søkende og melodiske pianotema og har blitt orkestrert og fremført ved flere anledninger[9], deriblant Symphonic Game Music Concerts[10], i tillegg til å være en yndet låt for remixere.

Mottagelse og kritikk[rediger | rediger kilde]

Samling av flere omtaler
Samler Poengsum
GameRankings 86.8% (based on 8 reviews)[11]
Omtaler
Publikasjon Poengsum
Edge 9 av 10[12]
Electronic Gaming Monthly 8.75 av 10[13]
Game Informer 9.5 av 10[14]
IGN 9.0[15]
Nintendo Power 4.1 av 5[11]

Pr. Februar 2004 har det blitt solgt 1,83 millioner eksemplarer av Secret of Mana i verden.[16]

Secret of Mana ble kåret til "Månedens Spill" i desember 1993 og "Årets Beste Rollespill" i 1993 av Electronic Gaming Monthly.[13][17] Secret of Mana har i senere tid vært på mange lister for beste spill. Det kom blant annet på Nintendo Powers' "Top 200 Nintendo Games Of All Time"[18], samt IGNs "Top 100 Games" i 2005[19] og i 2006.[20]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Dancin' Homer. «RPGFan Reviews – Secret of Mana». RPGFan. Arkivert fra originalen 19. februar 2014. Besøkt 24. desember 2008. 
  2. ^ a b Campbell, Greg. «Secret of Mana – Retroview». RPGamer. Arkivert fra originalen 18. januar 2014. Besøkt 24. desember 2008.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 18. januar 2014. Besøkt 8. april 2010. 
  3. ^ Nintendo Power Vol 62, 1994-07
  4. ^ Nickel, Thomas (2006). «Hiromichi Tanaka - Final Fantasy III». G Wie Gorilla. Arkivert fra originalen 14. januar 2009. Besøkt 24. oktober 2008.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 14. januar 2009. Besøkt 8. april 2010. 
  5. ^ a b Jeremy Parish (2003). «Classics Column #1: Desperately Seeking Seiken». 1UP.com. Besøkt 26. juli 2007. 
  6. ^ West, Neil (september 1994). «Interview with Ted Woolsey». [død lenke]
  7. ^ McGrath, Brendan (29. april 1999). «Interview with Ted Woolsey». Square Haven. Arkivert fra originalen 17. februar 2012. Besøkt 12. september 2007. 
  8. ^ Kikuta, Horoki and Capowski, Rebecca. «Seiken Densetsu 2 Original Sound Version: Liner Notes». Chudah's Corner. Arkivert fra originalen 12. oktober 2007. Besøkt 23. november 2008.  «Arkivert kopi». Archived from the original on 12. oktober 2007. Besøkt 8. april 2010. 
  9. ^ Jon Turner (2. september 2000). «Game Music Concert 3 by Symphony Orchestra». Soundtrack Central. Besøkt 3. september 2006. 
  10. ^ «The Concert Programs». VGMConcerts. Arkivert fra originalen 21. desember 2008. Besøkt 23. november 2008.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 21. mars 2012. Besøkt 8. april 2010. 
  11. ^ a b «Secret of Mana Reviews». Game Rankings. Besøkt 23. november 2008. 
  12. ^ «Edge Reviews Database». Edge. Arkivert fra originalen 13. juli 2011. Besøkt 13. september 2008.  Arkivert 20110813161050 hos WebCite
  13. ^ a b «Five and Ten Years Ago in EGM.». Electronic Gaming Monthly (173). 2003. 
  14. ^ «Secret of Mana for SNES». MobyGames. Besøkt 28. april 2008. 
  15. ^ Thomas, Lucas M. (13. oktober 2008). «Secret of Mana Review». IGN. Arkivert fra originalen 10. august 2012. Besøkt 23. november 2008. 
  16. ^ «February 2, 2004 – February 4, 2004» (PDF). Square Enix. 9. februar 2004. s. 27. Besøkt 7. april 2008. 
  17. ^ «Electronic Gaming Monthly's Buyer's Guide». Electronic Gaming Monthly. 1994. 
  18. ^ «NP Top 200». Nintendo Power (199). 2006. 
  19. ^ IGN staff. «IGN's Top 100 Games». IGN. Arkivert fra originalen 16. juni 2016. Besøkt 8. mai 2006.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 16. juni 2016. Besøkt 8. april 2010. 
  20. ^ IGN staff. «IGN's Top 100 Games». IGN. Arkivert fra originalen 9. juli 2016. Besøkt 12. september 2007.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 18. juli 2011. Besøkt 8. april 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]