Søm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Søm er et byområde 5 kilometer øst for Kristiansand sentrum, avgrenset av Topdalsfjorden i vest og nord, Korsvikfjorden i sørøst og jordene på Strømme i øst. Området ligger på alle sider av en åsrygg som strekker seg i nord-sør-retningen langs Topdalsfjorden. Høydepunktene på denne ryggen er Vardåsen og Haumyrheia.

Søm er en del av Indre Randesund, en bydel i Kristiansand som omfatter Søm, Strømme, Korsvik, Rona og Odderhei. I dagligtale kan Søm referere til både Søm, Strømme, deler av Rona og deler av Korsvik, kanskje fordi disse områdene geografisk hører naturlig sammen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet Søm kommer fra norrønt seheimr, som betyr «hjemmet ved sjøen».

Utbyggingen av byområder på Søm startet på 50-tallet, etter at Varoddbrua ble bygget. Den nordvestlige delen ble bygd ut først, deretter spredte bebyggelsen seg mot klokken rundt vestsiden, sørsiden og til slutt østsiden. En nesten komplett sirkel av boligområder stod ferdig midt på 80-tallet. Parallelt med utbyggingen ble ringveien på Søm, Vardåsveien, bygd ut. Utbygging av en rekke nye boligområder på nordøstre Søm fra slutten av 90-tallet fullførte sirkelen.

Transport[rediger | rediger kilde]

Riksvei E 18.svgEuropavei 18 over Varoddbrua går i land på vestsiden av Søm og fortsetter gjennom Haumyrheitunnellen til Rona, med avkjøring til Søm på øst- og vestsiden av tunnelen. Bussmetroruten M3 går til Søm via Rona og Strømme. Bussrute 17 går rundt Søm på vest- og sørsiden og bussrute 18 går over Rona og Strømme på vei til Tømmerstø.

Fasiliteter[rediger | rediger kilde]

Handlesentre[rediger | rediger kilde]

Det finnes tre butikker på Søm: Kiwi Søm på vestsiden, med tilknytning til Søm legesenter; Torsvikheia handel, en kolonialbutikk på nordsiden som også driver videoutleie (som nå er konkurs); og Rimi på østsiden.

Andre sentre[rediger | rediger kilde]

Strømme senter på østsiden av Søm består av diverse offentlige tjeneste- og helseforetak og Randesund bydelspolitistasjon. I løpet av 2010 blir også et nytt psykiatrisk senter ferdiggjort. Dette er i samarbeid med Sørlandet Sykehus.

Idrettsanlegg[rediger | rediger kilde]

Ved krysset Vardåsveien og Salbustadveien ligger et fotballanlegg. Det ligger også en fotballbane i dalen mellom Trollkleiva og Lian platå. På Haumyrheia har Søm Squashklubb en squashhall med tre baner, og Haumyrheia skole har fotballbane og en svømmehall med 12,5-meters basseng. Strømme skole har håndballbane og fotballbane. Sukkevann Idrettspark ligger 1 kilometer øst for Strømme senter.

Skoler[rediger | rediger kilde]

Søm har to barneskoler – Vardåsen skole og Strømme skole – og en ungdomsskole – Haumyrheia skole.

Barnehager[rediger | rediger kilde]

Veslefrikk barnehage ligger ved siden av Strømme skole, og Liantjønn Barnehage ligger rett ved Søm kirke. En ny barnehage er under bygging langs Vardåsveien på nordøstsiden av Søm.

Kirker[rediger | rediger kilde]

Det ligger tre kirker på Søm: Misjonskirken på Marikollen, en del av Det Norske Misjonsforbund; Frikirken på Strømme; og Søm kirke, som er tilknyttet Den Norske Kirke.

Fritid[rediger | rediger kilde]

Innerst i Korsvikfjorden ligger Korsvik Marina og Søylekilen småbåthavn. Begge disse tilbyr fritidsbåtplasser, men høy etterspørsel har drevet prisene opp.

På vestsiden av Søm ligger flere badestrender, blant annet Fuglevikstranda og Sømsstranda. Deler av Sømsstranda er naturiststrand.