Mosby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mosby
Oversiktsbilde av Mosby.
LandNorges flagg Norge
Høyde o.h.10 meter
Nettsidewww.kristiansand.kommune.no/
Kart
Mosby
58°13′01″N 7°55′23″Ø

Mosby (Norrønt: Mórbø[1]) er en tettbebyggelse i Kristiansand kommune med 2 054 innbyggere, og er en del av Torridal. Den ligger ca. 10 km nord for bysentrum. Mosby ligger ved Setesdalsveien og fylkesvei 405. Sørlandsbanen og elva Otra, også kalt Torridalselva, går også gjennom Mosby. Mosby er den nordligste delen av Kristiansand kommune, og grenser til nabokommunen Vennesla. Kvarsteinbroa over Otra utgjør fra gammelt av også en markant dialektgrense.

Bydelen er delt i rodene Øvre Mosby, Nedre Mosby, Hagen/Haus, og Høie, med Høietun, Høiekleivane og Mestad. Området ligger under Torridal menighet, som består av Mosby, Augland og Strai. Menigheten ligger igjen under Oddernes prestegjeld. Mosby hørte tidligere til Oddernes kommune, men er nå en del av Kristiansand.

Roder[rediger | rediger kilde]

Øvre Mosby[rediger | rediger kilde]

Roden Øvre Mosby består av området mellom Høiebekken i sør og vest, og Otra i nord og øst. Roden inneholder boligfeltene Lillefjell Terrasse, Tutlamoen, Bakken, Kildalen, Rismoen og Håmoen. På Tutlamoen finner man en kunstgressbane og skøytebane om vinteren.

Rett sør for og på motsatt side av avkjørselen til Ravnås lå samfunnshuset Torheim. I tillegg til arrangementslokaler inneholdt bygget blant annet tannlegekontor og bibliotek. Bygningen ble opprinnelig oppført for Skogskolen rundt 1917, og ble revet i 2014. Det har senere blitt bygget et leilighetskompleks på tomten.

Lengre sørover ligger Mosby oppvekstsenter på nordsiden av veien.[2] Oppvekstsenteret inneholder kommunal barnehage, barneskole og skolefritidsordning. Skolen hadde tidligere også ungdomsskole, men denne ble flyttet til ny ungdomsskole på Hommeren i tilknytning til Torridal idrettspark i 2007. Det opprinnelige skolebygget fra ca. 1914 ble revet på begynnelsen av 1990-tallet for å gi plass til dagens indre skolebygg. I 2019 startet byggingen av et nytt skoleanlegg, som også skulle romme en barnehage.

Nedre Mosby[rediger | rediger kilde]

Roden Nedre Mosby ligger på sletten langs Otra sør for Høiebekken, og består av boligfeltene Høllen og Leirdalen. Her finner man i dag bensinstasjon og butikk. Der parkeringsplassen til butikken ligger i dag, sto Mosby bedehus tidligere.

Mot elva finner man den nedlagte Mosby stasjon. Jernbanestasjonen ble bygget i tilknytning til Setesdalsbanen og ble åpnet 18. november 1895. Bygningen er i dag i bruk som frisørsalong.

Sørover, i bunnen av bakken, finner man på østsiden bygningen som tidligere huset postkontoret. På motsatt side av veien, der hvor det i dag er busstopp og oppkjørsel til Kleivane, lå Moseid bakeri tidligere. Her var det også en kafé som brant i 1974. På samme side som postkontoret, der nedkjørselen til Høllen ligger, lå Øvre Torridal skole tidligere. Skolen ble bygget i 1855[2] og ble gitt navnet Torheim. Bygget brant på slutten av 1990-tallet.

På motsatt side av jernbanelinja i Høllen går gang- og sykkelstien mot Kristiansand delvis på den gamle traséen til Setesdalsbanen. Lengre ut mot elven, like ved hengebroa til Haus, ligger en barnehage.

Hagen/Haus[rediger | rediger kilde]

Hagen og Haus ligger på østsiden av Otra. Hagen er forbundet med Augland via en hengebro til gang- og sykkelsti på traséen til Setesdalsbanen. Haus er forbundet med Nedre Mosby via hengebro til Høllen.

Høie[rediger | rediger kilde]

Høie Fabrikker, som produserte sengetøy, var i mange år den største arbeidsplassen på stedet. Fabrikken ble etablert i 1850 og lagt ned i 2007; produksjonen av tekstilvarer er flyttet ut av Norge. En av bygningene rommer et fabrikkutsalg.

Snøgg AS, som produserer førstehjelps-, akuttmedisinsk og medisinsk forbruksmateriell, ligger også på Mosby.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Mosby». Store norske leksikon (norsk). 23. august 2023. Besøkt 22. januar 2024. 
  2. ^ a b «Historien til Mosby Oppvekstsenter». www.minskole.no. Besøkt 22. januar 2024.