Fuglekonge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Regulus regulus»)
Fuglekonge
Nomenklatur
Regulus regulus
Linnaeus, 1758
Populærnavn
fuglekonge,
furulus
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseFugler
OrdenSpurvefugler
FamilieSangerfamilien
SlektRegulus
Miljøvern
IUCNs rødliste:
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

LC — Livskraftig

Økologi
Habitat: Boreal barskog, dominert av gran og edelgran
Utbredelse: Eurasia

Fuglekonge (Regulus regulus) er en fugl i sangerfamilien. På folkemunne kalles den også furulus. Fuglekongen er Norges minste fugl.

Biologi[rediger | rediger kilde]

Fuglekonge er en svært liten fugl som kun måler cirka 8,5–9,5 cm og ikke veier mer enn 4,6–7,1 g.[1] Fjærdrakten er gulgrønn, med litt svart og litt hvitt på vingene. Hannen har gul og oransje isse med svarte kanter mens hunnens isse er gul. Nebbet er kort og spisst og brukes til å plukke insekter fra barken på trær.

Fuglekongen er en aktiv og selskapelig fugl. Den lever i små flokker, ofte sammen med meiser. Den flyr fra tre til tre der den leter etter mat mens den holder kontakten med andre fugler i flokken med tynne pip.

Fuglekongen spiser edderkopper, insekter, larver og egg fra insekter som den plukker fra greiner og bark høyt oppe i tretoppene. Måten den flyr på ligner litt på en kolibri, den kan nemlig holde seg flygende foran en gren i flere sekunder.

Fuglen hekker i mars–april. De velger et sted i et tre høyt over bakken og legger redet ytterst på grenen de velger ut. Hunnen legger 8–11 egg og etter 14–17 døgn klekkes ungene ut. De forlater redet etter om lag tre uker. I Norge finnes fuglekongen i Sør-Norge og nord til Troms.

Dette er egg fra underarter av Fuglekongen

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Martens, J. and M. Päckert (2020). Goldcrest (Regulus regulus), version 1.0. In Birds of the World (J. del Hoyo, A. Elliott, J. Sargatal, D. A. Christie, and E. de Juana, Editors). Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, NY, USA. https://doi.org/10.2173/bow.goldcr1.01

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]