Albert I av Monaco

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Albert Honoré Charles Grimaldi
Fyrste av Monaco
Albert I av Monaco
Regjeringstid: 10. september 1889 – 26. juni 1922
Født: 13. november 1848, Paris, Frankrike
Død: 26. juni 1922 (73 år), Paris, Frankrike
Foreldre: Karl III av Monaco og Antoinette de Mérode-Westerloo
Ektefelle: 1. Mary Victoria Hamilton
2. Alice Heine
Barn: Ludvig II av Monaco

Albert I av Monaco (født Albert Honoré Charles Grimaldi 13. november 1848 i Paris, død 26. juni 1922 i Paris) var fyrste av Monaco fra 10. september 1889 til sin død. Sønn av fyrste Karl III av Monaco. Albert I var gift to ganger. Hans første kone var Mary Douglas-Hamilton, datterdatter til storhertug Karl av Baden, som var bror med Dronning Fredrika av Sverige. Hans andre kone var Antoinette de Mérode-Westerloo. Albert utdannet seg til havforsker og deltok i flere forskningsekspedisjoner på 1870-tallet. Albert finansierte og organiserte fire oseanografiske ekspedisjoner til farvannene rundt Svalbard.

Albert I hadde kun ett barn, Ludvig II av Monaco.

Den 30. mars 1875 ble han tildelt St. Olavs Orden.

Oseanografi[rediger | rediger kilde]

Prins Albert I av Monaco viet mye av sitt liv til studiet av sjøer og hav. I en alder av bare 22 år gammel, startet han en karriere i den relativt nye vitenskapen oseanografi. Han forstod viktigheten av forholdet mellom levende vesener og deres miljø. Han utviklet en rekke teknikker og instrumenter for måling og utforsking. Albert I var også «pådriver og arkitekt» til den oseanografiske vitenskap som han medvriket til å skape. Han grunnla Oceanographic Institute Foundation Albert I, Prince of Monaco, en privat allmennyttig stiftelse, etablert i 1906. Den har to bygninger: The Oceanographic Institute of Paris, nå omdøpt Ocean House. Samt hva som ble det verdenskjente museet Oceanographic Museum av Monaco.[1] Dette inkluderer et akvarium, et museum samt et bibliotek, med forskningsanlegg i Paris.

Han eide fire, stadig mer imponerende forskningsyachter, Hirondelle, Princesse Alice, Princesse Alice II og Hirondelle II.[2] Ledsaget av noen av verdens ledende havforskere, reiste han lengden og bredden av Middelhavet,[3] skrev en rekke oseanografiske studier, kart og diagrammer. I 1896, på en oseanografisk undersøkelse av Azorene, oppdaget han Prinsesse Alice-banken. I løpet av årene 1898–1907 gjorde han fire arktiske forskningsekspedisjoner til Svalbard for oseanografiske og zoologiske rekognosering, og hans innsats er hedret ved den senere navngiving av Albert I LandSpitsbergen.

I 1918 tildelte US National Academy of Sciences Prince Albert sin Alexander Agassiz Medal for sine prestasjoner. The Explorers Club valgte Albert I til deres høyeste kategori av medlemskap — Honorary Member — i 1921. Han ble også tildelt Cullum Geographical Medal av American Geographical Society. Prins Rainier av Monaco of International Association for the Physical Sciences of the Oceans etablerte Prince Albert I Medal i fysisk og kjemisk vitenskap om havene i hans ære.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Oceanographic Museum of Monaco». Association for the Sciences of Limnology and Oceanography. Besøkt 6. mai 2013. 
  2. ^ «Monaco Yachts». Yachts MonacoEye. Besøkt 6. mai 2013. 
  3. ^ «Career of a Navigator». Oceanographic Museum. Besøkt 6. mai 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Karl III av Monaco 
Fyrste av Monaco
Etterfølger:
 Ludvig II av Monaco