Rødsjøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Rødsjøen (Rødsjø) er ei lita fjellgrend på Fosenhalvøya i Indre Fosen kommune i Trøndelag, ikke langt fra grensen til Bjugn kommune.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Rødsjøen er et sentralt punkt i veinettet på Fosen. Fra Rødsjø-krysset går veiene til Rissa, Husbysjøen / Råkvåg, Fevåg, Hasselvika, Åfjord, Roan, Osen, Bjugn og Ørland.

Historie[rediger | rediger kilde]

Rødsjøen er mest kjent for Serberhytta som ble bygd av Rødsjøfolket i februar 1943 som et midlertidig skjulested for jugoslaviske partisaner som lå på rømmen til Sverige fra arbeidet de hadde på Austrått fort under andre verdenskrig. Oppe i Rødsjøen fikk de god behandling av lokalbefolkningen som sørget for mat, klær og nødvendig utstyr til å klare målet til frihetens land. Våren 1943 ble partisanene hjulpet av tre loser fra nærmiljøet. De nådde Sverige 11 dager etter avreise den 1. juni 1943.

I etterkrigstiden har fluktruten som er blitt kalt Partisanmarsjen fra Austrått på Ørland til Rødsjøen blitt arrangert flere ganger. Marsjen er på 4 mil og går gjennom Bjugn og Ny-Jord. En av marsjene har fått tittelnavnet Kåre Nessets minnemedalje for å hedre hans hjelp til jugoslaviske partisaner under krigen.

Det har vært boende folk i nesten 1000 år ved stedet. Ved Fjøsnesset er det funnet steinflinter fra gamle jaktredskaper som stammer fra oldtiden.

Friluftsliv[rediger | rediger kilde]

Fra Rødsjøen kan man komme inn i Fosen-alpene ved å ta turen innover mot Holvatnet og mot Lysvatnet i Åfjord. Det er opparbeidet parkeringsplass ved krysset nedenfor Rødsjøgården.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Tettstedet bærer preg som ei lita jordbruksbygd der det i hovedsak drives melkeproduksjon og produksjon av kjøtt fra både storfe og småfe.

Nortura hadde sitt moderne slakterianlegg på Haugamyra som ble bygd på midten av 1980-tallet. Våren 2010 ble avdelingen lagt ned og 35 arbeidsplasser forsvant. På nytt ble anlegget i søkelyset for å etablere et slakteri for slaktekylling som skulle dekke hele Sør-Trøndelag som ett av tre hovedanlegg i selskapet. Det var planlagt 65 nye arbeidsplasser på stedet og skulle være i drift fra 1. februar 2012 ved ett senere vedtak ble omgjort at anlegget på Haugamyran ble solgt og slakteriet ved Nortura Elverum beholdt produksjonen. I dag er anlegget eid av en lokal entreprenør som har stiftet Fosen Næringshage.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Når nøden er størst av Asbjørn Øksendal (1969)
  • Flukt til friheten av Cveja Jovanovic (1985)
  • Blodveien av Cveja Jovanovic (1987)


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]