Kåre Nesset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kåre Nesset
Født6. juli 1905Rediger på Wikidata
Ørland
Død2. jan. 1974Rediger på Wikidata (68 år)
Ørland
FarPeder Næsset
NasjonalitetNorge

Kåre Nesset (født 6. juli 1905 i Ørland, død 2. januar 1974 i Ørland) var gårdsbestyrer på Austråttgården og motstandsmann under andre verdenskrig.

Han var født på gården RundbuktaUthaug som sønn av bonde, ordfører og stortingsrepresentant Peder Næsset, og kona Sofie. Han var gift med Borghild Haakaas (1910–1987); paret hadde fire barn.

Nesset var ansatt som gårdsbestyrer på Austrått 1936–1960; i deler av denne perioden var han også statens tilsynsmann med Austråttborgen. Under andre verdenskrig kom han i kontakt med jugoslaviske krigsfanger i Austråttleiren. Han ga humanitær hjelp til fangene, og bidro aktivt til å skape en fluktrute fra leiren og østover mot Sverige. Han var også den som foreslo og stod bak byggingen av Serberhytta oppe i Rødsjøen i Rissa før fangene kunne loses over til Sverige. Nesset ble arrestert 27. mai 1944 under Operasjon Oleander, og satt på Vollan og Grini til freden.

Hans innsats er beskrevet i Asbjørn Øksendals dokumentarbok Når nøden er størst... (Trondheim, 1969). Turmarsjen Partisanmarsjen, som følger fluktruten fra Austrått til Rødsjøen, har også hedret Nesset ved å kalle en av medaljene Kåre Nessets minnemedalje.

Litteratur[rediger | rediger kilde]