Possement

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Dubber i possementarbeid. Foto Anne-Lise Reinsfelt / Norsk Folkemuseum. NF.1915-0649.
Possementforretning i Trondheim, 2010
Eksempler på possement

Possement er en betegnelse for frynser, border, dusker og pomponger[1] brukt til pynt på gardiner, møbler og uniformer. Ordet kommer fra det italienske passamano, som betyr «det som passerer gjennom hånden».

Possement kom trolig til Europa fra Østen. Allerede i nordisk bronsealder kjente man teknikker som minner om possement, og i Danmark er det funnet lik i eikekister fra før 1000 år før Kristus, med klær som har frynser, snorer og dusker.

I 1683 var læretiden i possementmakerfaget 5 år når gutten betalte og 6 år når gutten ikke betalte for læren. Svennetiden var 4 år før en kunne avlegge mesterprøve.[2] I Bergen finner vi possementmakere innført i borgerboken i perioden 1617 til 1657. Da forsvinner faget der, men vi finner flere knappemakere og disse har nok utført en del possementarbeid også. Det ser ut til at det har vært uklare skiller mellom de to fagene. I Christiania averterer en knappemaker i Intelligenssedlene i 1782 at han for uten knapper også kan levere hvide frønser og andre kolørede vindue-dusker, hæstetopper, tømmer, uhrbaand, knæbånd med videre, og det kunne han tydelig gjøre selv om det på tiden også var en possementmaker i byen.[3]

Til langt ut i det nittende århundre var possement populært i overklassen, hos konger, dronninger, adel og høyere geistlighet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Grevenor, Henrik, red. (1936): Det norske håndverks historie bd. II. Oslo. Trøndelag Folkemuseum og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum (1982): Oldemors pomponger - possementhåndverket i Trondheim. Trondheim. ISBN 82-90348-03-7

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Pompong er pyntedusk på klær, møbler og gardiner.
  2. ^ Grevenor (1936) side 203.
  3. ^ Grevenor (1936) side268.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

possementfabrikken