Per Hansson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Per Hansson (født 1922, død 1982) var en norsk journalist og forfatter som skrev en rekke bøker om andre verdenskrig og motstandskampen.

Per Hansson startet sin skrivende karriere i en avis i fødebyen Kragerø. Senere kom han til andre aviser, dels som journalist, dels med redaktøransvar, inntil han i 1957 begynte i Dagbladet. Der jobbet han på et stort felt, men spesialiserte seg på sosialreportasje. Spesielt de sider av den som hadde røtter fra 2. verdenskrig, som han ble ganske glad i å skrive om.

I 1962 traff Hansson Helge Morset, og igjennom ham fikk han høre om Morset-familiens skakende opplevelser under krigen. Resultatet ble ”Og tok de enn vårt liv”, den første av en rekke halvdokumentariske beretninger som alle kom til å få et stort publikum. I 1965 kom ”Det største spillet”, den av bøkene hans som fikk størst utbredelse, med utgivelser i 10 land. Boken ble også filmet; både bok og film ble for øvrig til i nært samarbeid med hovedpersonen, Gunvald Tomstad (som døde i 1970, bare 52 år gammel, nedslitt etter de harde påkjenningene som lå bak ham).

Kragerø kommune hedret bysbarnet Per Hansson i 2005 ved å gi plassen foran byens rådhus navnet Per Hanssons plass.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]


Forrige mottaker:
 Georg Johannesen
og Odd Winger 
Vinner av Gyldendals legat
delt med Kåre Holt

Neste mottaker:
 Jan Erik Vold