Pål Moddi Knutsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Moddi
Moddi
Moddi (photo by Vicki King)
Opphav MedbySenja, Troms
Periode 2005 –
Sjanger vise
indiepop
post-rock
Plateselskap Propeller Recordings
Nettsted http://www.moddi.no
Medlemmer
Erik Normann Aanonsen - bass
Jørgen Nordby - perkusjon
Katrine Schiøtt - cello
Einar Stray - piano
Truls Olsen - lyd

Tidligere medlemmer
Christine Henriksen - fiolin
Hanna Furuseth - fiolin
Ofelia Østrem Ossum - cello

Pål Moddi Knutsen (født 18. februar 1987), kjent under artistnavnet Moddi, er en musiker fra MedbySenja. Moddi er en av landets mestturnerende artister, med over 500 konserter i inn- og utland siden 2008. Moddis siste album, det norskspråklige "Kæm va du?" fra 2013 vant Spellemannsprisen i klassen vise.

Tidlig karriere (2007 - 2009)[rediger | rediger kilde]

Pål Moddi Knutsen vokste opp i en musikalsk familie på øya Senja i Troms og spiller både gitar, trekkspill, piano og trompet. Han begynte å skrive egne sanger under navnet Moddi i attenårsalderen.

Den første utgivelsen under navnet Moddi, Random Skywriting EP, ble spilt inn på et soveromsstudio i Harstad i 2007, og gitt ut i 19 hjemmelagede eksemplarer. Selv var ikke Knutsen fornøyd med resultatet og ville helst la innspillingen ligge, men ble overtalt til å laste opp de fire sangene på NRK Urørt. En uke senere ble Moddi plukket ut som Ukas Urørt hos P3, og ble på grunnlag av demoinnspillingene booket til både by:Larm og Øyafestivalen det påfølgende året. Der høstet han strålende kritikker, blant annet i det verdenskjente internettmagasinet Pitchfork for sin opptreden på Øyafestivalen 2008.

I august 2008 ga Moddi ut sin offisielle debut-EP RubatoPlayground Music. Den ble utgitt på en split-vinyl med opplag på 500 sammen med artisten Einar Stray, i en periode hvor Moddi og Stray jevnlig gjestet hverandres band.

Floriography (2010)[rediger | rediger kilde]

Høsten 2009 spilte Moddi inn sitt første studioalbum Floriography i Greenhouse Studio i Reykjavik. Albumet ble produsert av Valgeir Sigurðsson, og ble utgitt 8. februar 2010Impeller Recordings til gode kritikker. For albumet ble han nominert til Spellemannprisen i klassene mannlig artist og årets nykommer.

I januar 2010 takket Moddi nei til nominasjon til StatoilHydro-stipendet sammen med bl.a. bandet Kråkesølv grunnet artistenes klimaengasjement. Stipendet var på 800 000 kr. og ble delt ut under by:Larm i samarbeid med StatoilHydro. Senere samme år var Moddi en av fire artister/band som mottok «a-ha-stipendet» i forkant av a-has avskjedsturné. Stipendet var på en million norske kroner og ble delt ut for å hjelpe unge og lovende norske artister som ønsker å satse internasjonalt.

Årene etter ble brukt til å turnere og markedsføre musikken utenlands, bl.a. som oppvarmingsband på høstturneen til Angus & Julia Stone i november og desember 2010. Floriography ble gitt ut på Propeller Recordings i april 2011, med påfølgende opptredener på bl.a. Reeperbahn Festival, Iceland Airwaves, End of the Road Festival, Green Man Festival og Haldernpop. Floriography var nominert til Spellemannsprisen i klassene "Årets mannlige artist" og "Årets nykommer".

Moddi bidro også til flere samleplater, deriblant Kronprinsparets julealbum Vi tenner våre lykter og Tyrilis jubileumsalbum. Sangen Togsang ble liggende i over 3 måneder på A-lista til P1. I 2012 trakk Moddi seg tilbake for å ta et pauseår fra musikken.

Set the House on Fire (2013)[rediger | rediger kilde]

8. mars 2013 kom studioalbumet Set the House on Fire ut. Albumet er spilt inn sammen med Hasse RosbachOcean Sounds RecordingsGiske. Det inneholder blant annet duetter med Einar Stray og sangeren Kari Kamrud Jahnsen (kjent under artistnavnet Farao), samt singelen «House by the Sea», som foruten å bli listet på NRK P1 ble framført på Spellemannprisen 2012 og opptreden hos LindmoNRK1. Albumet høstet gode kritikker, blant annet hos Gaffa som ga plata 5 av 6 stjerner.

Set the House on Fire var nominert til Spellemannsprisen i klassene "Årets popsolist" og "Komponist". Moddi var dessuten nominert til Spotify-prisen "Årets innovatør" for releasekonserten for albumet, som etter en konkurranse på sosiale medier fant sted i gruvebyen Banska Stiavnicia i Sør-Slovakia.

Kæm va du? (2013)[rediger | rediger kilde]

Samtidig med den påfølgende turnevirksomheten spilte Moddi i løpet av sommeren 2013 inn sin tredje plate, Kæm va du?. Albumet ble utgitt under én måned etter ferdigstillelsen, den 11. oktober. Til forskjell fra de to forgående albumene er tekstene på Kæm va du? på norsk, og i hovedsak lånt fra nordnorske poeter som Helge Stangnes, Ola Bremnes og Arvid Hanssen. I forbindelse med utgivelsen gjorde Moddi sin første omfattende norgesturné siden utgivelsen av Floriography.

Flere av sangene på Kæm va du? var i utgangspunktet skrevet som bestillingsverk for Kråkeslottfestivalen på Senja. I vinylutgaven av Kæm va du? har Moddi selv oversatt flere av tekstene til engelsk, og forteller også om hvordan spørsmål om egen identitet og kultur har ligget bak flere av sangene.

Kæm va du? fikk Spellemannprisen 2013 i klassen "Visealbum", og var også nominert til klassen "Komponist".

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Andre utgivelser[rediger | rediger kilde]

Gjestemusiker på[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Moddi – bilder, video eller lyd