Pål Moddi Knutsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Moddi
Moddi
Moddi (photo by Vicki King)
Opphav MedbySenja, Troms
Periode 2005 –
Sjanger indiepop
post-rock
Plateselskap Propeller Recordings
Nettsted http://www.moddi.no
Medlemmer
Erik Normann Aanonsen - bass
Jørgen Nordby - perkusjon
Katrine Schiøtt - cello
Einar Stray - piano
Truls Olsen - lyd


Assosierte musikere:
Kari Kamrud Jahnsen
Aleksander Kostopoulos
Therese Aune
Roosmarijn Tuenter
Tidligere medlemmer
Christine Henriksen - fiolin
Hanna Furuseth - fiolin
Ofelia Østrem Ossum - cello

Pål Moddi Knutsen (født 18. februar 1987), kjent under artistnavnet Moddi, er en musiker fra MedbySenja.

Pål Moddi Knutsen vokste opp i en musikalsk familie på øya Senja i Troms og spiller både gitar, trekkspill, piano og trompet. Han begynte å skrive egne sanger under navnet Moddi i attenårsalderen. Stilen beskrives som en blanding mellom viser, folk-pop og post-rock.

Tidlig karriere (2007 - 2009)[rediger | rediger kilde]

Den første utgivelsen under navnet Moddi, Random Skywriting EP, ble spilt inn på et soveromsstudio i Harstad i 2007, og gitt ut i 20 hjemmelagede eksemplarer. Selv var ikke Knutsen fornøyd med resultatet og ville helst la innspillingen ligge, men ble overtalt til å laste opp de fire sangene på NRK Urørt. En uke senere ble Moddi plukket ut som Ukas Urørt hos P3, og ble på grunnlag av demoinnspillingene booket til både by:Larm og Øyafestivalen det påfølgende året. Der høstet han strålende kritikker, blant annet i det verdenskjente internettmagasinet Pitchfork for sin opptreden på Øyafestivalen 2008.

I august 2008 ga Moddi ut sin offisielle debut-EP RubatoPlayground Music. Den ble utgitt på en split-vinyl med opplag på 500 sammen med artisten Einar Stray, i en periode hvor Moddi og Stray regelmessig gjestet hverandres band.

Floriography (2010)[rediger | rediger kilde]

Høsten 2009 spilte Moddi inn sitt første studioalbum Floriography i Greenhouse Studio i Reykjavik. Albumet ble produsert av Valgeir Sigurðsson, og ble utgitt 8. februar 2010Impeller Recordings til gode kritikker. For albumet ble han nominert til Spellemannprisen i klassene mannlig artist og årets nykommer.

I januar 2010 takket Moddi nei til nominasjon til StatoilHydro-stipendet sammen med bl.a. bandet Kråkesølv grunnet artistenes klimaengasjement. Stipendet var på 800 000 kr. og ble delt ut under by:Larm i samarbeid med StatoilHydro. Senere samme år var Moddi en av fire artister/band som mottok «a-ha-stipendet» i forkant av a-has avskjedsturné. Stipendet var på en million norske kroner og ble delt ut for å hjelpe unge og lovende norske artister som ønsker å satse internasjonalt.

Årene etter ble brukt til å turnere og markedsføre musikken utenlands, bl.a. som oppvarmingsband på høstturneen til Angus & Julia Stone i november og desember 2010. Floriography ble gitt ut på Propeller Recordings i april 2011, med påfølgende opptredener på bl.a. Reeperbahn Festival, Iceland Airwaves, End of the Road Festival, Green Man Festival og Haldernpop.

Moddi bidro også til flere samleplater, deriblant Kronprinsparets julealbum Vi tenner våre lykter og Tyrilis jubileumsalbum. Sangen Togsang ble liggende i over 3 måneder på A-lista til P1.

I 2012 trakk Moddi seg tilbake for å ta et pauseår fra musikken.

Set the House on Fire og Kæm va du? (2013)[rediger | rediger kilde]

8. mars 2013 kom studioalbumet Set the House on Fire ut. Albumet er spilt inn sammen med Hasse RosbachOcean Sounds RecordingsGiske. Det inneholder blant annet duetter med Einar Stray og sangeren Kari Kamrud Jahnsen (kjent under artistnavnet Farao), samt singelen «House by the Sea», som foruten å bli listet på NRK P1 ble framført på Spellemannprisen 2012 og opptreden hos LindmoNRK1. Albumet høstet gode kritikker, blant annet hos Gaffa som ga plata 5 av 6 stjerner.

Samtidig med den påfølgende turnevirksomheten spilte Moddi i løpet av sommeren 2013 inn sin tredje plate, Kæm va du?. Albumet ble utgitt under en måned etter ferdigstillelse, den 11. oktober. I motsetning til de to forgående albumene er tekstene på Kæm va du? på norsk, og i hovedsak lånt fra nordnorske poeter som Helge Stangnes, Ola Bremnes og Arvid Hanssen.

For albumet Kæm va du? fikk han Spellemannprisen 2013 i klassen vise. Han var dessuten nominert i klassen popsolist for albumet Set the House on Fire og for begge albumene i klassen komponist. Moddi var i tillegg 1 av 5 nominerte til Spotify-prisen årets innovatør.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Andre utgivelser[rediger | rediger kilde]

Gjestemusiker på[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Moddi – bilder, video eller lyd