Rudolf Nilsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Rudolf Nilsen
Rudolf Nilsen
Rudolf Nilsen (1925)
Født 28. februar 1901
Kristiania
Død 23. april 1929 (28 år)
Paris
Ektefelle Ella Hval
Yrke Dikter, journalist
Debut På stengrunn
Rudolf Nilsens grav på Nordre gravlund i Oslo

Rudolf William Nilsen (født 28. februar 1901 i Kristiania, død 23. april 1929 i Paris) var en norsk dikter. Han er kjent for sin arbeiderklassediktning og skildringer fra livet på Oslos østkant. Han debuterte i 1925 med diktsamlingen På stengrunn, og rakk kun å utgi denne og På gjensyn (1926) før han døde 28 år gammel. Hans tredje diktsamling Hverdagen ble utgitt posthumt.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Nilsen var medlem av Norges Socialdemokratiske Ungdomsforbund fra 1919. Etter splittelsen av Arbeiderpartiet i 1923 ble han medlem i Norges Kommunistiske Parti, der han var medlem til sin død. Mange av hans dikt er preget av 20-tallets klassekamp, og han anses som en av Norge viktigste arbeiderdiktere. Han skrev imidlertid også upolitiske og romantiske dikt, dikt om Oslo og om menneskene som levde der. På 1970-tallet øket interessen for Nilsens verker sterkt og noen ble satt musikk til, som på albumet På stengrunn.

Som skribent og pressemann bidro han på 1920-tallet i NKPs og NKUs aviser. Han arbeidet for partiets hovedorgan Norges Kommunistblad, der han publiserte noen av sine første kjente dikt. [1] Han leverte også petiter og annet stoff til ungdomsforbundets avis Klassekampen. Ofte skrev han under signaturen «Rulle». Mye av prosaen ble på 1970-tallet hentet fram av Jon Michelet og Martin Nag og utgitt i bokform.[2]

De siste fem år av sitt liv var Rudolf Nilsen gift med skuespillerinnen Ella Signe Quist Kristoffersen, senere Ella Hval. Han døde av tuberkulose i 1929, bare 28 år gammel.

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

Rudolf Nilsen er blitt minnet ved at et fritidsområde ved hans barndomshjem i Heimdalsgata 26 i Oslo (bedre kjent som «Nr. 13» i et av Rudolf Nilsens dikt) har fått navnet Rudolf Nilsens plass.

Det er spesielt spørsmålet om meningen med livet som blir knyttet opp mot et politisk tema i verkene hans, og Rudolf Nilsen ville at flere skulle engasjere seg i politikken i samtida.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Side 193. Just Lippe: Norges Kommunistiske Partis historie, Bind 1, Oslo 1963
  2. ^ Rulle forteller : Rudolf Nilsens prosa i utvalg Ved Jon Michelet og Martin Nag. Oktober, 1974 Utvalg av artikler fra aviser og tidsskrifter ISBN 82-7094-079-8

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource-logo.svg Wikikilden: Rudolf Nilsen – originaltekster av og om forfatteren
Wikiquote-logo.svg Wikiquote: Rudolf Nilsen – sitater