Oswald Pohl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Oswald Pohl, stående til venstre, under hans sluttinnlegg i Pohlprosessen

Oswald Pohl (født 30. juni 1892, henrettet 8. juni 1951) var Obergruppenführer i SS. Som leder for Wirtschafts und Verwaltungshauptamt (WVHA) var han ansvarlig for driften av konsentrasjonsleirene.

Pohl ble født i Duisburg. Han sluttet seg til NSDAP i 1926. I 1929, mens han gjorde tjeneste som offiser i marinen, gikk han inn i Sturmabteilung. Han forlot marinen i 1934 og ble administrativ leder for Reichssicherheitshauptamt. Han ble omkring 1939 en del av Freundeskreis Heinrich Himmler.

I 1942 ble han forfremmet til Obergruppenführer og til leder for det nyopprettede WVHA. Dette innebar blant annet at han førte kontroll med eiendeler som var tatt fra jøder i konsentrasjonsleirene, og at han gjennom økonomiske føringer var direkte delaktig i massedrapene i leirene.

Etter Tysklands kapitulasjon i 1945 gikk han i skjul. Han ble arrestert i mai 1946, og fremstilt for et amerikansk militærtribunal 8. april 1947, i den såkalte Pohlprosessen. Han ble tiltalt på fire punkter:

  1. Deltagelse i en plan eller konspirasjon for å begå krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten som spesifisert i punkt 2 og 3
  2. Krigsforbrytelser i form av administrasjon av konsentrasjonsleire og utrydningsleire, samt massemord og overgrep begått i disse
  3. Forbrytelser mot menneskeheten i samme omstendinger som i punkt 2, samt slavehold
  4. Medlemskap i en kriminelle organisasjon, det vil si SS

På det første tiltalepunktet mente tribunalet at det ikke hadde nødvendig jurisdiksjon. Pohl ble kjent skyldig i punkt 2, 3 og 4 den 3. november 1947, og dømt til døden. Året etter, den 14. juli 1948, ble dommen stadfestet. Pohl ble henrettet ved hengning i Landsberg fengsel den 8. juni 1951.