Oppdagelsen av Amerika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et frimerkeark fra 1992, en islandsk-norsk-færøysk fellesutgivelse som markerte ca. 1000 års-jubileum for Vinlandsferden og 500-årsjubileum for Christofer Columbus.

Oppdagelsen av Amerika er et begrep som benyttes når man diskuterer når de første menneskene ankom det amerikanske kontinentet. Det opereres med forskjellige oppfatninger om når og av hvem Amerika ble «oppdaget». Forskning har i nyere tid påvist at Amerika ble befolket av indianere og eskimoer fra Asia for ca. 20 000 år siden. Det er i dag vanlig å henvise til en av disse hendelsene som «oppdagelsen av Amerika»:

  • 900-tallet/1000-tallet: Islendingen Bjarne Herjolvsson er den første oppdageren som det er bekreftet fant veien til Amerika fra Europa, men Leiv Eiriksson var den første fra Europa til å sette sin fot i Amerika. Leiv Eiriksson fulgte anvisningene i Bjarnes fortelling på sin ekspedisjon.
  • Etter Leiv Eiriksson har det vært flere mer eller mindre bekreftede overfarter av nordboere og andre til Amerika. Det har vært indikasjoner at baskiske fiskere var utenfor Newfoundland tidlig. João Vaz Corte-Real er en av oppdagerne som skal ha nådd Amerika før Columbus.
  • År 1492: Christofer Columbus er den mest kjente av oppdagerne som med sikkerhet fant Amerika etter vikingene. Han kom til Amerika i 12. oktober 1492, men trodde selv han var kommet til India. Øya de først kom til ble kalt Guanahaní av urbefolkningen. Det er idag usikkert hvilken av de karibiske øyene dette var. Spanjolene besluttet å kalle den for "El Salvador".[1][2]
  • År 1497: John Cabot, eller Giovanni Caboto som han egentlig het, var mest sannsynlig den første som kom til fastlandet i Amerika. Han ankom et år før Columbus la ut på sin tredje ferd til Amerika, hvor han også nådde fastlandet.
  • År 1500 eller 1501: Amerigo Vespucci utforsket kysten av Sør-Amerika. Vespucci hevdet etter denne ekspedisjonen at Amerika var et eget kontinent og ikke Øst- Asia som oppdagelsesreisende før han hadde trodd. Han la ut på flere reiser sørover langs kysten av Amerika. Det sies at Amerika er oppkalt etter ham.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vásquez, Gérman; Diáz, Nelson Martínez (2009). «2:1». Historia de América Latina (3a ed utg.). Madrid: SGEL. s. 85. ISBN 978-84-7143-643-6. 
  2. ^ «Kristoffer Columbus – Store norske leksikon». Store norske leksikon. Besøkt 22. november 2015.