Ole Gabriel Ueland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Ole Gabriel Ueland
Ole Gabriel Ueland
Født 28. oktober 1799
Skaaland i Lund i Dalane
Død 9. januar 1870 9. januar 1870 (70 år)
Ektefelle (1)Marthe Gurie Osmundsdatter Ueland,
(2)Anne Svensdatter Hetland f. Ollestad
Yrke Omgangskolelærer, stortingsmann og bonde

Ole Gabriel Ueland (født 28. oktober 1799, død 9. januar 1870) var en norsk politiker og stortingsrepresentant. Ueland kom fra lave samfunnslag, men arbeidet seg frem til å bli en ledende politiker. Han regnes sentral i å folkeliggjøre politikk i Norge. Han banet vei for at også personer fra fattige kår kunne oppnå politiske posisjoner.

Ueland var født inn i en bondefamilie på gården Skaaland i Lund i Dalane. Som ung het han Ole Gabriel Gabrielsen Skaaland. Han var nest eldst av fire søsken. Til tross for mangelfull formell utdanning, viste han evne til læring og lesing. 17 år gammel ble han bedt om å undervise barna i området. Innen 1827 hadde han gjennom giftermål blitt eier av gården Ueland. I 1825 giftet han seg med gårdsjenta Marthe Gurie Osmundsdatter Ueland. Han arbeidet som klokker i Heskestad i Lund kommune.

I 1833 ble han valgt inn på Stortinget, der han satt som representant frem til 1869. Han ble leder for bondebevegelsen, og nøt respekt for sitt politiske syn. I 1859 dannet han, sammen med Johan Sverdrup, den politiske sammenslutningen Reformforeningen. Foreningen bestod av stortingsrepresentanter som i særlig grad gikk inn for demokratiske reformer. Det er reist minnestøtte av Ole Gabriel Ueland på Steinsland på Ualand i Lund kommune for å hedre hans minne.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]