Nye horisonter (1939)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nye horisonter
orig. Выборгская сторона
Filmplakat
Generell informasjon
Utgivelsesår1939
Prod.landSovjetisk
Språkstum (russiske mellomtitler)
Bak kamera
RegiGrigorij Kozintsev
Leonid Trauberg
ManusforfatterGrigorij Kozintsev
Leonid Trauberg
Foran kamera
MedvirkendeBoris Tsjirkov
Prod.selskapSovkino (Lenfilm)
Eksterne lenker

Nye horisonter (originaltittel: russisk: Выборгская сторона) er et sovjetrussisk historisk drama fra 1939 skrevet og regissert av Grigorij Kozintsev og Leonid Trauberg. Dette er tredje og siste del av deres trilogi om fabrikkarbeideren Maksim, som kommer etter de to filmene Maksims ungdom (1935) og Maksims hjemkomst (1937).

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Vyborg-distriket vsr et tradisjonelt industri-område i St. Petersburg, Russland, på høyre bredd av elven Neva. Vyborg var fylt med industri, og forskjellige bedrifter, av ulik kompleksitet. Disse produserte blant annet sukker, ulike tekstiler, tømmer og senere (etter 1800-tallet) mange typer tungindustri. Store bedrifter som Ericsson eide tidligere fabrikker i dette området. Arbeidsvilkår og leve-vilkår for arbeiderne var varierte, men generelt ansett som vanskelige.

Sosialistisk propaganda fra forskjellige politiske fraksjoner spredte seg med stort hell blant de fattige arbeiderne i de siste ti-årene av 1800-tallet og de første tiårene av det 20. århundre. Dette førte til streik blant arbeiderne i området, og første verdenskrig forårsaket hungersnød i distriktet. Ikke overraskende støttet fabrikk-arbeidere Februarrevolusjonen som fant sted i februar 1917. Dette styrtet monarkiet. Men det ble også lovet å avslutte privat eierskap av fabrikker, og faktisk bedre arbeidernes tilværelse.

En lokal milits ble grunnlagt i Vyborg, for å motvirke ett hvert forsøk på kontrarevolusjon og opprettholde offentlig ro og orden. Disse avdelingene ble kalt røde vakter. Vladimir Lenin vendte etter hvert tilbake fra å skjule seg i Finland til et trygt hjem i Vyborg-området. Etter den russiske revolusjonen blir Maksim utnevnt til statskommissær med ansvar for nasjonalbanken. Med stor innsats lærer han kompleksiteten til bank-bransjen, og begynner å slåss mot folk som forsøker å sabotere deres innsats. Dymba, nå en voldelig fiende av republikken, forsøker å rane en butikk. Men han blir arrestert med Maksims hjelp. Maksim avslører også en konspirasjon blant en gruppe tsar-offiserer som forbereder et attentat mot Vladimir Lenin.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]