Nattlysmøll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nattlysmøll
Mompha idaei, den største av artene som forekommer i Norge
Nomenklatur
Momphidae
Herrich-Schäffer, 1857
Populærnavn
nattlysmøll
Hører til
Gelechioidea, Ditrysia, Heteroneura,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Antall arter: noe over 100, 10 funnet i Norge
Habitat: terrestrisk, larvene i eller på planter, for det meste i familien Onagraceae
Utbredelse: Europa, Nord-Amerika, Sør-Amerika, Afrika
Inndelt i

Nattlysmøll (Momphidae) er en liten gruppe av sommerfugler som hører til den store gruppen Gelechioidea. De blir noen ganger regnet som en undergruppe av sekkmøll (Coleophoridae). De aller fleste artene av nattlysmøll lever på planter i mjølkefamilien (Onagraceae), også kalt nattlysfamilien. Alle artene som er funnet i Norge lever enten på geitrams (Chamerion angustifolium) eller på arter i mjølke-slekten (Epilobium spp.).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (vingespenn 6 – 22 mm) møll, mer eller mindre brunspraglete, med lange, smale vinger. Kroppen er temmelig kort og trinn, hodet forholdsvis lite med lange, fremoverrettede labialpalper. Antennene er trådformede og ganske tynne, noe kortere enn forvingene. Forvingene er lange og smale, avrundede i spissen, med korte hårfrynser langs ytterkanten og lange i den ytterste halvdelen av bakkanten. På farge er det brune, rødlige eller grå, vanligvis med hvite eller metalliske tverrbånd eller flekker. Noen har utstående skjelltufser langs forvingens bakkant, som står opp som "vorter" når sommerfuglen hviler. Bakvingene er smale, tilspissede, med hårfrynser som er omtrent tre ganger så lange som vingemembranens bredde. Beina er middels lange. Larvene er trinne med korte bein.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever i skudd, stengler eller i galler som de forårsaker på vertsplantene. 70 % av artene lever på arter i mjølkefamilien, dette gjelder alle artene som er funnet i Norge. I Norden er det eneste unntaket Mompha miscella, som lever på solrose (Helianthemum).

Noen norske arter[rediger | rediger kilde]

Mompha idaei er den største arten i Norge, de smale vingene kan ha et vingespenn på over 2 cm. Denne lysebrune arten lever på geitrams og finnes over hele Norge bortsett fra Vestlandet. Mompha langiella er ganske liten (vingespenn 10 – 11 mm), ensfarget mørkegrå med silkeaktig glans bortsett fra en liten, hvit flekk i forvingen. Finnes nord til Møre og Romsdal, går på geitrams og er ofte meget tallrik om høsten i nærheten av næringsplanten. Mompha locupletella er brunoransje med sølvfargede flekker på vingene og er dermed en av de mer fargerike artene. Funnet over hele Norge, lever på geitrams. Mompha conturbatella er mørkegrå, spraglet, med et bredt, hvitt tverrbånd nær vingespissen. Vanlig over hele landet, på geitrams.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe, Zoologisk Museum, Universitetet i Oslo, og Norsk institutt for skogforskning, Ås. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Norges sommerfugler: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]