Narve Hovdenakk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Narve Hovdenakk
Født10. des. 1971Rediger på Wikidata (52 år)
NasjonalitetNorge

Narve Hovdenakk (født 10. desember 1971) er en norsk kunstner. Han har deltatt på Høstutstillingen to ganger, i 2004 og 2006 og har deltatt på en rekke gruppeutstillinger blant annet på 1st Athens Biennial – Destroy Athens, Glasgow International Art Festival, Glasgow og Gallery Boreas, Brooklyn and Pittsfield, USA. PARADOKS. Posisjoner innen norsk videokunst 1980–2010 Museet for samtidskunst Oslo.

Oppvekst og utdanning[rediger | rediger kilde]

Narve Hovdenakk ble født 10. desember 1971 og er sønn av Per Hovdenakk.[1] Han er oppvokst i Bærum og Århus i Danmark og bor i dag i Oslo og delvis i København. Narve Hovdenakk er utdannet billedkunstner ved Kunstakademiet i Trondheim og Masterstudiet ved Konsthögskolan i Malmö.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Da Hovdenakk studerte i Malmö møtte han den svenske kontroversielle bokseren Armand Krajnc, og planlagte en dokumentar om Krajncs tilværelse i Malmö. Prosjektet ble ikke realisert. Hovdenakk ble tidlig opptatt av identitet og Celebrity As Simulacrum, men er mest kjent for sine konseptuelle videosamplinger om maskulinitet.

Narve Hovdenakk har i løpet av sin kunstpraksis gjort seg bemerket med videoarbeider som problematiserer mannen som offer. Han benytter seg av sampling av ulike filmsjangere og innslag fra reklame og tv underholdning og direktesendt chatting som underlag og hovedkomponent for sitt estetiske uttrykk. Han bearbeider sitt råmateriale og velger seg ut roller ved å behandle det stereotype og arketype mannsbildet, som dyrkes frem i mainstream underholdning innenfor film og tv mediet. Hovdenakk har satt seg fore å undersøke maskulinitetens vilkår og synliggjøre ulike sider ved mannen. Hovdenakk ønsker å gå inn i en aktiv dialog med sine omgivelser, i et forsøk på å skape mening. med å uttrykke personlige følelser, tanker og smerteerfaringer. Han har derfor valgt å sette seg selv inn i rollen, både som offer og overgriper.

Hans videoarbeid Neo-man gjorde offentlig skandale under Høstutstillingen på Kunstnernes Hus i 2006.

Med utstillingen Sample Man Remix på TAFKAG Oslo, i 2007 markerte Hovdenakk seg med totale selvutleveringer uten filter: som kanskje en av de tydeligste artikulasjoner av fenomenet emokonseptualisme. En tydelig dreining mot bekjennelsen, en slags «emo-core» på den alternative kunstscenen.

Hovdenakk er innkjøpt av bl.a. Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

I 2009 utviklet han et eget sensorisk teaterstykke i forbindelse med Det blinde teaterNationaltheatret.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Aldersgrense for kunstverk». Budstikka. 9. september 2006. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]