Lordithon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lordithon
Lordithon lunulatus
Nomenklatur
Lordithon
Thomson, 1859
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieKortvinger
UnderfamilieDråpekortvinger
Økologi
Antall arter: 69, 7 arter funnet i Norge, 9 i Europa
Utbredelse: Holarktis
Inndelt i

Lordithon er en gruppe (slekt) av biller som hører til underfamilien Tachyporinae i den store familien kortvinger (Staphylinidae). De er små, glatte og blanke, ofte broket fargede biller med et stort og bredt brystskjold (pronotum) og et forholdsvis lite, rundt hode.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (gjerne 4-7 millimeter) blanke og glatte kortvinger. På farge er de gjerne helt eller delvis gul- eller rødaktige, ofte med svarte partier. Hodet er lite og noe nedbøyd, uten punktøyne og med forholdsvis små fasettøyne. Det er temmelig smalt, tydelig lengre enn bredt. Antennene er forholdsvis lange og tynne. Brystskjoldet (pronotum) er stort og bredt, glatt og hvelvet. Dekkvingene er forholdsvis korte. Bakkroppen er temmelig langt kjegleformet, på sidene uten påfallende lange og kraftige børster – slik skiller slekten seg fra den ellers nokså lignende slekten Tachyporus. Flere av artene er påfallende fargerike.

Levevis[rediger | rediger kilde]

I likhet med flere andre slekter av Tachyporinae er Lordithon-artene knyttet til sopper, ofte til poresopper (kjuker). De finnes gjerne i skog på fruktlegemene til ulike sopper. De voksne billene er gjerne mest aktive om høsten da soppmengden er størst.

Systematisk oversikt / norske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Silfverberg, H. 1992. Enumeratio Coleopterorum Fennoscandiae, Daniae et Baltiae (Liste over Nordens biller). Helsinki.
  • Fauna Europaea (2011) Fauna Europaea Web Service Version 2.4. Utbredelsesdatabase for europeiske dyr. [1] Arkivert 2. juni 2017 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]