Liste over verdens høyeste fjell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Dette er en liste over verdens 109 høyeste fjell, som alle ligger i Asia. Bare topper som er ansett som selvstendige fjell er tatt med i rangeringen, ikke sekundære topper som er del av en større toppformasjon.

Rang Fjell Høyde (m) Høyde (ft) Kjede Region Koordinater Primærfaktor Parent mountain Først besteget Bestigninger (forsøk)
1 Mount Everest /
Qomolangma
8848 29 028 Mahalangur Himalaya Nepal / Tibet 27°59′17″N 86°55′31″Ø 8848 none 1953 145 (121)
2 K2 8611 28 251 Baltoro Karakoram Pakistan / Sinkiang 35°52′57″N 76°30′48″Ø 4017 Mount Everest 1954 45 (44)
3 Kanchenjunga 8586 28 169 Kanchenjunga Himalaya Nepal / India 27°42′09″N 88°08′49″Ø 3922 Mount Everest 1955 38 (24)
4 Lhotse 8516 27 940 Mahalangur Himalaya Nepal / Tibet 27°57′42″N 86°55′59″Ø 610 Mount Everest 1956 26 (26)
5 Makalu 8485 27 838 Mahalangur Himalaya Nepal / Tibet 27°53′21″N 87°05′19″Ø 2386 Mount Everest (Lhotse) 1955 45 (52)
6 Cho Oyu 8201 26 864 Mahalangur Himalaya Nepal / Tibet 28°05′39″N 86°39′39″Ø 2340 Mount Everest 1954 79 (28)
7 Dhaulagiri 8167 26 795 Dhaulagiri Himalaya Nepal 28°41′45″N 83°29′36″Ø 3357 Mount Everest 1960 51 (39)
8 Manaslu 8163 26 781 Mansiri Himal Himalaya Nepal 28°32′58″N 84°33′39″Ø 3092 Cho Oyu 1956 49 (45)
9 Nanga Parbat 8125 26 657 Nanga Parbat Himalaya Pakistan 35°14′18″N 74°35′22″Ø 4608 Dhaulagiri 1953 52 (67)
10 Annapurna I 8091 26 545 Annapurna Himalaya Nepal 28°35′43″N 83°49′11″Ø 2984 Cho Oyu 1950 36 (47)
11 Gasherbrum I 8080 26 509 Baltoro Karakoram Pakistan / Sinkiang 35°43′27″N 76°41′44″Ø 2155 K2 1958 31 (16)
12 Broad Peak 8051 26 414 Baltoro Karakoram Pakistan / Sinkiang 35°48′38″N 76°34′05″Ø 1701 Gasherbrum I 1957 39 (19)
13 Gasherbrum II 8034 26 362 Baltoro Karakoram Pakistan / Sinkiang 35°45′27″N 76°39′11″Ø 1523 Gasherbrum I 1956 54 (12)
14 Shisha Pangma /
Gosainthan
8013 26 335 Langtang Himalaya Tibet 28°21′12″N 85°46′43″Ø 2897 Cho Oyu 1964 43 (19)
15 Gyachung Kang 7952 26 089 Mahalangur Himalaya Nepal / Tibet 28°05′52″N 86°44′47″Ø 700 Cho Oyu 1964 5 (3)
Gasherbrum III 7946 26 070 Baltoro Karakoram Kashmir (Pakistan) 35°45′34″N 76°38′31″Ø 355 Gasherbrum II 1975 2 (2)
16 Annapurna II 7937 26 040 Annapurna Himalaya Nepal 28°32′03″N 84°07′20″Ø 2437 Annapurna I 1960 6 (19)
17 Gasherbrum IV 7932 26 024 Baltoro Karakoram Kashmir (Pakistan) 35°45′33″N 76°36′57″Ø 715 Gasherbrum III 1958 4 (11)
18 Himalchuli 7893 25 896 Mansiri Himal Himalaya Nepal 28°26′07″N 84°38′24″Ø 1633 Manaslu 1960 6 (12)
19 Distaghil Sar 7884 25 866 Hispar Karakoram Kashmir (Pakistan) 36°19′33″N 75°11′18″Ø 2525 K2 1960 3 (5)
20 Ngadi Chuli 7871 25 823 Mansiri Himal Himalaya Nepal 28°30′12″N 84°34′03″Ø 1020 Manaslu 1970 2 (6)
Nuptse 7864 25 801 Mahalangur Himalaya Nepal 27°58′02″N 86°53′10″Ø 319 Lhotse 1961 5 (12)
21 Khunyang Chhish 7852 25 666 Hispar Karakoram Kashmir (Pakistan) 36°12′19″N 75°12′28″Ø 1765 Distaghil Sar 1971 2 (6)
22 Masherbrum 7821 25 659 Masherbrum Karakoram Kashmir (Pakistan) 35°38′28″N 76°18′21″Ø 2457 Gasherbrum I 1960 4 (9)
23 Nanda Devi 7816 25 643 Kumaon Himalaya India 30°22′36″N 79°58′15″Ø 3139 Dhaulagiri 1936 14 (12)
24 Chomo Lonzo 7804 25 604 Mahalangur Himalaya Tibet 27°55′48″N 87°06′29″Ø 590 Makalu 1954 3 (1)
25 Batura Sar 7795 25 574 Batura Karakoram Pakistan 36°30′36″N 74°31′27″Ø 3118 Distaghil Sar 1976 4 (6)
26 Kanjut Sar 7790 25 558 Hispar Karakoram Pakistan 36°12′18″N 75°25′04″Ø 1690 Khunyang Chhish 1959 2 (1)
27 Rakaposhi 7788 25 551 Rakaposhi-Haramosh Karakoram Pakistan 36°08′33″N 74°29′21″Ø 2818 Khunyang Chhish 1958 8 (13)
28 Namcha Barwa 7782 25 531 Assam Himalaya Tibet 29°37′50″N 95°03′19″Ø 4106 Kangchenjunga 1992 1 (2)
29 Kamet 7756 25 446 Garhwal Himalaya India 30°55′12″N 79°35′30″Ø 2825 Nanda Devi 1931 23 (14)
30 Dhaulagiri II 7751 25 430 Dhaulagiri Himalaya Nepal 28°45′46″N 83°23′14″Ø 2396 Dhaulagiri 1971 4 (11)
31 Saltoro Kangri 7742 25 400 Saltoro Karakoram Kashmir 35°23′57″N 76°50′51″Ø 2160 Gasherbrum I 1962 2 (1)
32 Jannu 7711 25 299 Kanchenjunga Himalaya Nepal 27°40′54″N 88°02′36″Ø 1036 Kanchenjunga 1962 17 (12)
33 Tirich Mir 7708 25 289 Hindu Kush Pakistan / Afghanistan 36°15′19″N 71°50′30″Ø 3910 Batura Sar 1950 20 (11)
Molamenqing 7703 25 272 Langtang Himalaya Tibet 28°21′17″N 85°48′39″Ø 430 Shishapangma 1981 1 (0)
34 Gurla Mandhata 7694 25 243 Nalakankar Himalaya Tibet 30°26′17″N 81°17′53″Ø 2788 Dhaulagiri 1985 6 (4)
35 Saser Kangri I 7672 25 171 Saser Karakoram Kashmir (India) 34°52′00″N 77°45′09″Ø 2304 Gasherbrum I 1973 6 (4)
36 Chogolisa 7665 25 148 Masherbrum Karakoram Kashmir (Pakistan) 35°36′42″N 76°34′18″Ø 1624 Masherbrum 1975 4 (2)
Dhaulagiri IV 7661 25 135 Dhaulagiri Himalaya Nepal 28°44′09″N 83°18′55″Ø 469 Dhaulagiri II 1975 2 (10)
37 Kongur Tagh 7649 25 095 Kongur Shan Kunlun Sinkiang 38°35′36″N 75°18′48″Ø 3585 Distaghil Sar 1981 2 (4)
Dhaulagiri V 7618 24 993 Dhaulagiri Himalaya Nepal 28°44′02″N 83°21′41″Ø 340 Dhaulagiri IV 1975 2 (3)
38 Shispare 7611 24 970 Batura Karakoram Kashmir (Pakistan) 36°26′26″N 74°40′51″Ø 1240 Batura Sar 1974 3 (1)
39 Trivor 7577 24 859 Hispar Karakoram Kashmir (Pakistan) 36°17′15″N 75°05′10″Ø 980 Distaghil Sar 1960 2 (5)
40 Gangkhar Puensum 7570 24 836 Kula Kangri Himalaya Bhutan / Tibet 28°02′48″N 90°27′21″Ø 2995 Kangchenjunga unclimbed 0 (3)
41 Minya Konka 7556 24 790 Daxue Shan Sichuan 29°35′43″N 101°52′47″Ø 3642 Everest 1932 6 (7)
42 Annapurna III 7555 24 787 Annapurna Himalaya Nepal 28°35′05″N 83°59′28″Ø 703 Annapurna I 1961 10 (17)
43 Muztagh Ata 7546 24 757 Muztagata Kunlun Sinkiang 38°16′42″N 75°06′57″Ø 2735 Kongur Tagh 1956 many
44 Skyang Kangri 7545 24 754 Baltoro Karakoram Pakistan / Sinkiang 35°55′35″N 76°34′03″Ø 1085 K2 1976 1 (2)
45 Changtse 7543 24 747 Mahalangur Himalaya Tibet 28°01′29″N 86°54′31″Ø 520 Mount Everest 1982 9 (9)
46 Kula Kangri 7538 24 731 Kula Kangri Himalaya Tibet 28°13′34″N 90°36′54″Ø 1650 Gangkhar Puensum 1986 3 (2)
47 Kongur Tiube 7530 24 705 Kongur Shan Kunlun Sinkiang 38°36′59″N 75°11′55″Ø 840 Kongur Tagh 1956 2 (3)
48 Mamostong Kangri 7516 24 659 Rimo Karakoram Kashmir (India) 35°08′27″N 77°34′39″Ø 1803 Gasherbrum I 1984 5 (0)
49 Saser Kangri II E 7513 24 649 Saser Karakoram Kashmir (India) 34°48′15″N 77°48′18″Ø 1450 Saser Kangri I unclimbed 0 (0)[1]
50 Ismoil Somoni Peak /
Pik Kommunizma
7495 24 590 Pamir (Akademiya Nauk Range) Tadsjikistan 38°56′32″N 72°00′57″Ø 3402 Muztagh Ata 1933
51 Saser Kangri III 7495 24 590 Saser Karakoram Kashmir (India) 34°50′44″N 77°47′06″Ø 850 Saser Kangri I 1986 1 (0)
52 Noshaq 7492 24 580 Hindu Kush Afghanistan / Pakistan 36°26′00″N 71°49′40″Ø 2024 Tirich Mir 1960 33 (3)
53 Pumari Chhish 7492 24 580 Hispar Karakoram Kashmir (Pakistan) 36°12′40″N 75°15′10″Ø 890 Khunyang Chhish 1979 1 (2)
54 Pasu Sar 7476 24 528 Batura Karakoram Kashmir (Pakistan) 36°29′16″N 74°35′16″Ø 645 Batura Sar 1994 1 (0)
55 Yukshin Gardan Sar 7469 24 505 Hispar Karakoram Kashmir (Pakistan) 36°15′00″N 75°22′30″Ø 1313 Pumari Chhish 1984 4 (1)
56 Teram Kangri I 7462 24 482 Siachen Karakoram Kashmir 35°34′48″N 77°04′42″Ø 1702 Gasherbrum I 1975 2 (0)
57 Jongsong Peak 7462 24 482 Kanchenjunga Himalaya Nepal / Tibet / India 27°52′52″N 88°08′05″Ø 1298 Kangchenjunga 1930 2 (3)
58 Malubiting 7458 24 469 Rakaposhi-Haramosh Karakoram Kashmir (Pakistan) 36°00′12″N 74°52′31″Ø 2193 Rakaposhi 1971 2 (6)
59 Gangapurna 7455 24 459 Annapurna Himalaya Nepal 28°36′17″N 83°57′51″Ø 563 Annapurna III 1965 8 (13)
60 Peak Jengish Chokusu /
Pik Pobedy
7439 24 406 Tien Shan Kirgisistan / Sinkiang 42°02′06″N 80°07′32″Ø 4148 Pik Ismail Samani 1938
61 K12 7428 24 370 Saltoro Karakoram Kashmir 35°17′42″N 77°01′18″Ø 1978 Saltoro Kangri 1974 4 (2)
62 Yangra (Ganesh I) 7422 24 350 Ganesh Himalaya Nepal / Tibet 28°23′28″N 85°07′38″Ø 2352 Manaslu 1955 1 (6)
63 Sia Kangri 7422 24 350 Siachen Karakoram Kashmir 35°39′48″N 76°45′45″Ø 640 Gasherbrum I 1934 6 (0)
64 Momhil Sar 7414 24 324 Hispar Karakoram Kashmir (Pakistan) 36°19′04″N 75°02′11″Ø 980 Trivor 1964 2 (6)
65 Kabru N 7412 24 318 Kanchenjunga Himalaya Nepal / India 27°38′02″N 88°07′00″Ø 780 Kanchenjunga unclimbed 0 (1)[2]
66 Skil Brum 7410 24 311 Baltoro Karakoram Pakistan / Sinkiang 35°51′03″N 76°25′45″Ø 1152 K2 1957 2 (1)
67 Haramosh 7409 24 308 Rakaposhi Karakoram Kashmir (Pakistan) 35°50′24″N 74°53′51″Ø 2277 Malubiting 1958 4 (3)
68 Istor-o-Nal 7403 24 288 Hindu Kush Pakistan 36°22′35″N 71°53′55″Ø 1040 Noshaq 1969 4 (5)
69 Ghent Kangri 7401 24 281 Saltoro Karakoram Kashmir 35°31′03″N 76°48′01″Ø 1493 Saltoro Kangri 1961 4 (0)
70 Ultar Sar 7388 24 239 Batura Karakoram Kashmir (Pakistan) 36°23′54″N 74°42′32″Ø 700 Shispare 1996 2 (5)
71 Rimo I 7385 24 229 Rimo Karakoram Kashmir 35°21′21″N 77°22′05″Ø 1438 Teram Kangri I 1988 1 (3)
72 Churen Himal 7385 24 229 Dhaulagiri Himalaya Nepal 28°44′06″N 83°12′58″Ø 600 Dhaulagiri IV 1970 3 (0)
73 Teram Kangri III 7382 24 219 Siachen Karakoram Kashmir 35°35′59″N 77°02′53″Ø 520 Teram Kangri I 1979 1 (0)
74 Sherpi Kangri 7380 24 213 Saltoro Karakoram Kashmir (Pakistan) 35°27′58″N 76°46′53″Ø 1000 Ghent Kangri 1976 1 (1)
75 Labuche Kang 7367 24 170 Labuche Himalaya Tibet 28°18′15″N 86°21′03″Ø 1957 Cho Oyu 1987 1 (0)
76 Kirat Chuli 7362 24 153 Kanchenjunga Himalaya Nepal / India 27°47′13″N 88°11′40″Ø 1168 Kangchenjunga 1939 1 (6)
Abi Gamin 7355 24 131 Garhwal Himalaya India / Tibet 30°55′57″N 79°36′09″Ø 217 Kamet 1950 17 (2)
77 Nangpai Gosum 7350 24 114 Mahalangur Himalaya Nepal / Tibet 28°04′20″N 86°36′52″Ø 500 Cho Oyu 1996 3 (1)
Gimmigela (The Twins) 7350 24 114 Kanchenjunga Himalaya Nepal / India 27°44′24″N 88°09′28″Ø 432 Kangchenjunga 1994 3 (1)
78 Saraghrar 7349 24 111 Hindu Kush Pakistan 36°32′51″N 72°06′54″Ø 1979 Noshaq 1959 2 (3)
79 Chamlang 7321 24 019 Mahalangur Himalaya Nepal 27°46′30″N 86°58′47″Ø 1240 Lhotse 1961 7 (1)
80 Chomolhari[3] 7315 24 000 Chomolhari Himalaya Bhutan / Tibet 27°49′37″N 89°16′28″Ø 2065 Gangkhar Puensum 1937 4 (0)
81 Chongtar 7315 23 999 Baltoro Karakoram Kashmir (Sinkiang) 35°54′46″N 76°25′47″Ø 1300 Skil Brum 1994 1 (1)
82 Baltoro Kangri 7312 23 990 Masherbrum Karakoram Kashmir (Pakistan) 35°38′21″N 76°40′24″Ø 1200 Chogolisa 1976 1 (0)
83 Siguang Ri 7309 23 980 Mahalangur Himalaya Tibet 28°08′49″N 86°41′06″Ø 650 Cho Oyu 1989 2 (1)
84 The Crown 7295 23 934 Yengisogat Karakoram Kashmir (Sinkiang) 36°06′22″N 76°12′26″Ø 1919 Skil Brum (K2) 1993 1 (3)
85 Gyala Peri 7294 23 930 Assam Himalaya Tibet 29°48′47″N 94°58′03″Ø 2942 Mount Everest 1986 1 (0)
86 Porong Ri 7292 23 924 Langtang Himalaya Tibet 28°23′22″N 85°43′17″Ø 520 Shisha Pangma 1982 5 (0)
87 Baintha Brakk (The Ogre) 7285 23 901 Panmah Karakoram Kashmir (Pakistan) 35°56′51″N 75°45′12″Ø 1891 Kanjut Sar 1977 3 (13)
88 Yutmaru Sar 7283 23 894 Hispar Karakoram Kashmir (Pakistan) 36°13′40″N 75°22′05″Ø 620 Yukshin Gardan Sar 1980 1 (1)
89 Baltistan Peak (K6) 7282 23 891 Masherbrum Karakoram Kashmir (Pakistan) 35°25′06″N 76°33′08″Ø 1962 Chogolisa 1970 1 (3)
90 Kangpenqing 7281 23 888 Baiku Himalaya Tibet 28°33′03″N 85°32′44″Ø 1340 Shisha Pangma 1982 1 (1)
91 Muztagh Tower 7276 23 871 Baltoro Karakoram Kashmir (Pakistan) 35°49′38″N 76°21′39″Ø 1710 Skil Brum 1956 4 (2)
92 Mana 7272 23 858 Garhwal Himalaya India 30°52′51″N 79°36′56″Ø 730 Kamet 1937 7 (3)
Dhaulagiri VI 7268 23 845 Dhaulagiri Himalaya Nepal 28°42′29″N 83°16′21″Ø 485 Dhaulagiri IV 1970 5 (0)
93 Diran 7266 23 839 Rakaposhi-Haramosh Karakoram Kashmir (Pakistan) 36°07′19″N 74°39′40″Ø 1325 Malubiting 1968 12 (8)
94 Labuche Kang III / East[4] 7250 23 786 Labuche Himalaya Tibet 28°18′01″N 86°23′03″Ø 570 Labuche Kang unclimbed 0 (0)
95 Putha Hiunchuli 7246 23 773 Dhaulagiri Himalaya Nepal 28°44′50″N 83°08′55″Ø 1151 Churen Himal 1954 11 (5)
96 Apsarasas Kangri 7245 23 770 Siachen Karakoram Kashmir 35°32′20″N 77°08′59″Ø 635 Teram Kangri I 1976 2 (0)
97 Mukut Parbat 7242 23 760 Garhwal Himalaya India / Tibet 30°57′01″N 79°34′07″Ø 840 Kamet 1951 2 (1)
98 Rimo III 7233 23 730 Rimo Karakoram Kashmir 35°22′29″N 77°21′42″Ø 615 Rimo I 1985 1 (0)
99 Langtang Lirung 7227 23 711 Langtang Himalaya Nepal 28°15′20″N 85°31′02″Ø 1525 Shisha Pangma 1978 14 (13)
100 Karjiang 7221 23 691 Kula Kangri Himalaya Tibet 28°15′31″N 90°38′43″Ø 880 Kula Kangri unclimbed 0 (2)
101 Annapurna Dakshin 7219 23 684 Annapurna Himalaya Nepal 28°31′04″N 83°48′27″Ø 775 Annapurna 1964 10 (16)
102 Khartaphu 7213 23 665 Mahalangur Himalaya Tibet 28°03′45″N 86°58′39″Ø 712 Mount Everest 1935 1 (0)
103 Tongshanjiabu[5] 7207 23 645 Lunana Himalaya Bhutan (/Tibet) 28°11′12″N 89°57′27″Ø 1757 Gangkar Puensum unclimbed 0 (0)
104 Malangutti Sar 7207 23 645 Hispar Karakoram Kashmir (Pakistan) 36°21′51″N 75°08′52″Ø 515 Distaghil Sar 1985 1 (0)
105 Norin Kang 7206 23 642 Nagarze Himalaya Tibet 28°56′48″N 90°10′42″Ø 2160 Tongshanjiabu 1986 4 (1)
106 Langtang Ri 7205 23 638 Langtang Himalaya Nepal / Tibet 28°22′53″N 85°41′01″Ø 650 Porong Ri 1981 4 (0)
107 Kangphu Kang 7204 23 635 Lunana Himalaya Bhutan (/Tibet) 28°09′18″N 90°03′45″Ø 1200 Tongshanjiabu 2002 1 (0)
108 Singhi Kangri 7202 23 629 Siachen Karakoram Kashmir 35°35′56″N 76°58′58″Ø 790 Teram Kangri III 1976 2 (0)
109 LupgharSar 7200 23 622 Hispar Karakoram Kashmir (Pakistan) 36°20′54″N 75°01′33″Ø 730 Momhil Sar 1979 1 (0)