Liste over Tsjekkoslovakias statsministre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Liste over Tsjekkoslovakias statsministre omfatter regjeringssjefer i Tsjekkoslovakia fra statens opprettelse i 1918 til dens oppløsning i 1993. Den offisielle tittelen for disse har på tsjekkisk vært premierminister (předseda vlády eller premiér).

Statsministeren og regjeringen ble formelt utnevnt av presidenten, men sto reelt til ansvar overfor nasjonalforsamlingen (Národní shromáždění), især deputertkammeret (Poslanecká sněmovna).

Fra 1918 til 1939, 1945 til 1948 og fra 1989 til 1993 var det statsministeren som hadde den reelle makten som regjeringssjef. Under kommunistregimet var statsministerens makt begrenset og politikken styrt av kommunistpartiets politbyrå.

Fra 1920 til 1938 var det agrare partiet Republikánská strana zemědělského a malorolnického lidu (Det republikanske partiet av jordbruks- og småbruksfolk – RSZML) som hadde hatt flest individuelle statsministere, med fire. På tross av mengden politiske partier hadde kun fire partier statsministerposten i den perioden: Utover RSZML så hadde Československá národní demokracie (Tsjekkoslovakias nasjonaldemokratiske parti – ČsND), Československá sociálně demokratická strana dělnická (Tsjekkoslovakias sosialdemokratiske arbeiderparti – ČSDSD) og Československá strana národně socialistická (Tsjekkoslovakias nasjonalsosialistiske parti – ČSNS) hatt statsministerposten, samt to forretningsmfinisterier (1920-21 og 1926).

Under sudetkrisen 1938 ble general Jan Syrový utnevnt som statsminister for et forretningsministerium («regjeringen for republikkens forsvar»). I kjølvannet av Münchenavtalen overtok Rudolf Beran posten som statsminister. Regjeringen utgikk fra hans parti Strana národní jednoty (Partiet for nasjonal enhet), en sammenslåing av alle de tidligere partiene på høyrefløyen.

Etter krigen hadde Tsjekkoslovakias sosialdemokratiske arbeiderparti statsministerposten i en kort periode (1945–1946) innen at Tsjekkoslovakias kommunistiske parti overtok makten. Partiet ville sitte på statsministerposten helt til kommunistregimets fall i 1989, hvoretter at Offentlighet imot vold (den slovakiske motparten til Borgerforum) etterfulgt av Det demokratiske borgerparti besatte posten inntil statens oppløsning i 1993.

Første tsjekkoslovakiske republikk (1918-1938)[rediger | rediger kilde]

Tsjekkoslovakias store riksvåpen brukt mellom 1918 og 1939.
Tsjekkoslovakias statsministre
1918-1939
Rudolf Beran Jan Syrový Milan Hodža Jan Malypetr František Udržal Antonín Švehla Jan Černý Antonín Švehla Edvard Beneš Jan Černý Vlastimil Tusar Karel Kramář

██ ČSnD

██ ČSDSD

██ ČSNS

██ RSZML

██ SNJ

██ Intet parti

Nr. Navn Bilde Embetsperiode Parti Regjering
Innsatt Forlot stillingen
1 Karel Kramář Karel Kramář.jpg 14. november 1918 8. juli 1919 Tsjekkoslovakias nasjonaldemokratiske parti Kramář
(Allnasjonens koalisjon)
2 Vlastimil Tusar Vlastimil Tusar.jpg 8. juli 1919 15. september 1920 Tsjekkoslovakias sosialdemokratiske arbeiderparti Tusar I
Tusar II
(Den rød-grønne koalisjonen)
3 Jan Černý Jan Černý.jpg 15. september 1920 26. september 1921 Intet parti Černý I
(Forretningsministerium)
4 Edvard Beneš Edvard Beneš.jpg 26. september 1921 7. oktober 1922 Tsjekkoslovakias nasjonalsosialistiske parti Beneš
(Allnasjonens koalisjon)
5 Antonín Švehla 7. oktober 1922 18. mars 1926 Det republikanske partiet av jordbruks- og småbruksfolk Švehla I
Švehla II
(Allnasjonens koalisjon)
6 Jan Černý Jan Černý.jpg 18. mars 1926 12. oktober 1926 Intet parti Černý II
(Forretningsministerium)
7 Antonín Švehla 12. oktober 1926 1. februar 1929 Det republikanske partiet av jordbruks- og småbruksfolk Švehla III
(Herrenes koalisjon)
8 František Udržal commons 1. februar 1929 24. oktober 1932 Det republikanske partiet av jordbruks- og småbruksfolk Udržal I
Udržal II
(Allnasjonens koalisjon, deretter Storkoalisjon)
9 Jan Malypetr Jan Malypetr.jpg 24. oktober 1932 5. november 1935 Det republikanske partiet av jordbruks- og småbruksfolk Malypetr I
Malypetr II
Malypetr III
(Storkoalisjon)
10 Milan Hodža Hodza.jpg 5. november 1935 22. september 1938 Det republikanske partiet av jordbruks- og småbruksfolk Hodža I
Hodža II
Hodža III
(Storkoalisjon)
11 Jan Syrový Jan Syrový.jpg 23. september 1938 4. oktober 1938 Intet parti Regjeringen for republikkens forsvar

Republikken Tsjekko-Slovakia (1938-1939)[rediger | rediger kilde]

Den første republikken opphørte med å eksistere den 6. oktober 1938 på grunn av Münchenavtalen samt at det tsjekkoslovakiske parlamentet og Syrovýs regjering godkjente den såkalte Žilina-avtalen, som fastsatte dannelsen av en selvstendig slovakisk regjering.

Nr. Navn Bilde Embetsperiode Parti Regjering
Innsatt Forlot stillingen
11 Jan Syrový Jan Syrový.jpg 4. oktober 1938 1. desember 1938 Intet parti Syrový II
(Forretningsministerium)
12 Rudolf Beran R. Beran.JPG 1. desember 1938 15. mars 1939 Partiet for nasjonal enhet Beran I

Tsjekkoslovakias eksilregjering (1940-1945)[rediger | rediger kilde]

Nr. Navn Bilde Tok stilling Forlot stilling Politisk parti
13 Jan Šrámek 21. juli 1940 5. april 1945 Intet parti

Tredje tsjekkoslovakiske republikk (1945-1948)[rediger | rediger kilde]

Tsjekkoslovakias store riksvåpen brukt mellom 1945 og 1961.
Nr. Navn Bilde Tok stilling Forlot stilling Politisk parti
14 Zdeněk Fierlinger Zdeněk Fierlinger 1932.jpg 5. april 1945 2. juli 1946 Nasjonal Front
15 Klement Gottwald 2. juli 1946 15. juni 1948 Tsjekkoslovakias kommunistiske parti

Tsjekkoslovakia under kommunismen (1948-1990)[rediger | rediger kilde]

Tsjekkoslovakias store riksvåpen brukt mellom 1961 og 1989.

Den 25. februar 1948 tok kommunistene over landet gjennom et statskupp. Kommunistene hadde absolutt makt over landet inntil 1990.

Nr. Navn Bilde Tok stilling Forlot stilling Politisk parti
15 Klement Gottwald 2. juli 1946 15. juni 1948 Tsjekkoslovakias kommunistiske parti
16 Antonín Zápotocký Antonín Zápotocký.JPG 15. juni 1948 14. mars 1953
17 Viliam Široký 21. mars 1953 19. september 1963
18 Jozef Lenárt 20. september 1963 8. april 1968
19 Oldřich Černík 8. april 1968 28. januar 1970
20 Lubomír Štrougal Lubomír Štrougal - P1059081.jpg 28. januar 1970 12. oktober 1988
21 Ladislav Adamec 12. oktober 1988 7. desember 1989
22 Marián Čalfa 7. desember 1989 10. desember 1989

Tsjekkiske og slovakiske føderale republikk (1990-1993)[rediger | rediger kilde]

Tsjekkoslovakias store riksvåpen brukt mellom 1990 og 1992.
Nr. Navn Bilde Tok stilling Forlot stilling Politisk parti
22 Marián Čalfa 10. desember 1989 2. juli 1992 Det demokratiske borgerparti
23 Jan Stráský 2. juli 1992 31. desember 1992

Se også[rediger | rediger kilde]