Liste over Tsjekkoslovakias presidenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Dette er en liste over Tsjekkoslovakias presidenter mellom 1918 og 1992. Listen inkluderer både valgte og stedfortredende presidenter, samt en liste over lederne over Tsjekkoslovakias kommunistiske parti da partiet var ved makten mellom 1948 og 1989. I Tsjekkoslovakias demokratiske tidsperiode (1918-1939 og 1945-1948) var presidentperioden på 7 år. Men kun Tomáš Garrigue Masaryk har sittet ved makten gjennom hele sin valgte presidentperiode, noe han gjorde to ganger.

██ Slovakias nasjonale parti / Tsjekkoslovakias bondeparti

██ Tsjekkoslovakias nasjonale sosialistparti

██ Tsjekkoslovakias kommunistiske parti

██ Borgerforumet / Demokratisk borgerparti

██ Intet parti

██ Militær


Flagget til Tsjekkoslovakias president under den første tsjekkoslovakiske republikken (1918-1938).
Flagget til Tsjekkoslovakias president under den sosialistiske republikken Tsjekkoslovakia (1960-1990).
Nr. Navn Bilde Tok stilling Forlot stilling Politisk parti
1 Tomáš Garrigue Masaryk Tomáš Garrigue Masaryk 1925.PNG 14. november 1918 14. desember 1935 Intet parti
Milan Hodža
(Stedfortredende)
Hodza.jpg 14. desember 1935 18. desember 1935 Slovakias nasjonale parti
Tsjekkoslovakias bondeparti
2 Edvard Beneš Edvard Beneš.jpg 18. desember 1935 5. oktober 1938 Tsjekkoslovakias nasjonale sosialistparti
Jan Syrový
(Stedfortredende)
5. oktober 1938 30. november 1938 Militær
3 Emil Hácha 30. november 1938 15. mars 1939 Intet parti
4 Edvard Beneš Edvard Beneš.jpg 4. april 1945 7. juni 1948 Tsjekkoslovakias nasjonale sosialistparti
- Klement Gottwald
(Stedfortredende)
7. juni 1948 14. juni 1948 Tsjekkoslovakias kommunistiske parti
5 Klement Gottwald 14. juni 1948 14. mars 1953
Antonín Zápotocký
(Stedfortredende)
14. mars 1953 21. mars 1953 Tsjekkoslovakias kommunistiske parti
5 Antonín Zápotocký 21. mars 1953 13. november 1957
Viliam Široký
(Stedfortredende)
13. november 1957 19. november 1957 Tsjekkoslovakias kommunistiske parti
6 Antonín Novotný 19. november 1957 22. mars 1968 Tsjekkoslovakias kommunistiske parti
Jozef Lenárt
(Stedfortredende)
22. mars 1968 30. mars 1968 Tsjekkoslovakias kommunistiske parti
7 Ludvík Svoboda Ludvík Svoboda (Author - Stanislav Tereba).JPG 30. mars 1968 28. mai 1975 Tsjekkoslovakias kommunistiske parti
8 Gustáv Husák Husak.jpg 29. mai 1975 10. desember 1989 Tsjekkoslovakias kommunistiske parti
Marián Čalfa
(Stedfortredende)
10. desember 1989 29. desember 1989 Tsjekkoslovakias kommunistiske parti
9 Václav Havel Vaclav Havel IMF.jpg 29. desember 1989 20. juli 1992 Borgerforumet / Demokratisk borgerparti
Jan Stráský
(Stedfortredende)
20. juli 1992 31. desember 1992 Demokratisk borgerparti

Ledere av Tsjekkoslovakias kommunistiske parti 1945 - 1989[rediger | rediger kilde]

Disse – med unntak av den siste – hadde den reelle utøvende makten i landet.

Nr. Navn Bilde Tok stilling Forlot stilling
1 Klement Gottwald April 1945 14. mars 1953
2 Antonín Novotný 14. mars 1953 5. januar 1968
3 Alexander Dubček Dubcek.jpg 5. januar 1968 17. april 1969
4 Gustáv Husák Husak.jpg 17. april 1969 17. desember 1987
5 Milouš Jakeš Milous Jakes.jpg 17. desember 1987 24. november 1989
6 Karel Urbánek 24. november 1989 20. desember 1989

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Politicians of Czechoslovakia – bilder, video eller lyd