Liste over Islands statsministre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Islands statsminister (islandsk: Forsætisráðherra Íslands) er leder av Alltinget. Statsministeren utnevnes formelt av Islands president.

Statsministre under hjemmestyret (1904–1917)[rediger | rediger kilde]

Embedstittelen i denne perioden var Islandsk minister.

# Navn Innsatt Avgikk Parti
1. Hannes Hafstein
(1861–1922)
Innvalgt fra Eyjafjarðarsýsla
Hannes Hafsteinn.jpg 1. februar 1904 31. mars 1909 HP
2. Björn Jónsson
(1846–1912)
Innvalgt fra Barðastrandarsýsla
Bjorn Jonsson.jpg 31. mars 1909 14. mars 1911 OIP
3. Kristján Jónsson
(1852–1926)
Innvalgt fra Borgarfjarðarsýsla
Kristjan Jonsson.jpg 14. mars 1911 24. juli 1912 Partiløs
(1) Hannes Hafstein
(1861–1922)
Innvalgt fra Eyjafjarðarsýsla
Hannes Hafsteinn.jpg 24. juli 1912 21. juli 1914 UP
4. Sigurður Eggerz
(1875–1925)
Innvalgt fra Vestur-Skaftafellssýsla
Sigurður Eggerz.jpg 21. juli 1914 4. mai 1915 OIP
5. Einar Arnórsson
(1880–1955)
Innvalgt fra Árnessýsla
EinarArnorsson.jpg 4. mai 1915 4. januar 1917 OIP þversum

Statsministre 1917-idag[rediger | rediger kilde]

# Navn Innsatt Avgikk Parti Valg Koalisjonspartier
6. Jón Magnússon
(1859–1926)
Innvalgt fra Reykjavík til 1920
ikke i parlamentet fra 1920
4. januar 1917 25. februar 1920 HP 1916 HP—GSP langsum—FP
25. februar 1920 7. mars 1922 1919 HP—partiløse
(4) Sigurður Eggerz
(1875–1925)
Uten valgkrets
Sigurður Eggerz.jpg 7. mars 1922 22. mars 1924 GSP GSP—partiløse
1923
(6) Jón Magnússon
(1859–1926)
Uten valgkrets
22. mars 1924 23. juni 1926 KP KP
Magnús Guðmundsson[1]
(1879–1937)
(fungerende)
Innvalgt fra Skagafjarðarsýsla
23. juni 1926 8. juli 1926
7. Jón Þorláksson
(1877–1935)
Uten valgkrets
JThorl1927.jpg 8. juli 1926 28. august 1927
8. Tryggvi Þórhallsson
(1889–1935)
Innvalgt fra Strandasýsla
28. august 1927 3. juni 1932 FP 1927 FP
1931
9. Ásgeir Ásgeirsson
(1894–1972)
Innvalgt fra Vestur-Ísafjarðarsýsla
Asgeir Asgeirsson.jpg 3. juni 1932 28. juli 1934 FP—SP—bønder
1933
10. Hermann Jónasson
(1896–1976)
Innvalgt fra Strandasýsla
Herman Jonassón.jpg 28. juli 1934 2. april 1938 1934 FP—SD
2. april 1938 17. april 1939 1937 FP
17. april 1939 18. november 1941 FP—SP—SD
18. november 1941 16. mai 1942
11. Ólafur Thors
(1892–1964)
Innvalgt fra Gullbringu og Kjósarsýsla
Olafur Thors.jpg 16. mai 1942 16. desember 1942 SP Juli
1942
SP
Oktober
1942
12. Björn Þórðarson
(1879–1963)
ikke i parlamentet
No image.svg 16. desember 1942 21. oktober 1944 Partiløs Partiløse
(11) Ólafur Thors
(1892–1964)
Innvalgt fra Gullbringu og Kjósarsýsla
Olafur Thors.jpg 21. oktober 1944 4. februar 1947 SP SP—SD—SF
1946
13. Stefán Jóhann Stefánsson
(1894–1980)
Innvalgt fra Eyjafjarðarsýsla
4. februar 1947 6. desember 1949 SD SD—SP—FP
(11) Ólafur Thors
(1892–1964)
Innvalgt fra Gullbringu og Kjósarsýsla
Olafur Thors.jpg 6. desember 1949 14. mars 1950 SP 1949 SP
14. Steingrímur Steinþórsson
(1893–1966)
Innvalgt fra Skagafjarðarsýsla
SteingrimurSteinthorsson.jpg 14. mars 1950 11. september 1953 FP FP—SP
(11) Ólafur Thors
(1892–1964)
Innvalgt fra Gullbringu og Kjósarsýsla
Olafur Thors.jpg 11. september 1953 24. juli 1956 SP 1953 SP—FP
(10) Hermann Jónasson
(1896–1976)
Innvalgt fra Strandasýsla
Herman Jonassón.jpg 24. juli 1956 23. desember 1958 FP 1956 FP—SD—FA
15. Emil Jónsson
(1902–1986)
Innvalgt fra Hafnarfjörður
23. desember 1958 20. november 1958 SD Juni
1959
SD
(11) Ólafur Thors
(1892–1964)
Innvalgt fra Reykjanes
Olafur Thors.jpg 20. november 1959 8. september 1961 SP Oktober
1959
SP—SD
(16) Bjarni Benediktsson
(1908–1970)
(fungerende)
Innvalgt fra Reykjavik
8. september 1961 31. desember 1961
(11) Ólafur Thors
(1892–1964)
Innvalgt fra Reykjanes
Olafur Thors.jpg 1. januar 1962 14. november 1963
16. Bjarni Benediktsson
(1908–1970)
Innvalgt fra Reykjavik
14. november 1963 10. juli 1970 1963
17. Jóhann Hafstein
(1915–1980)
Innvalgt fra Reykjavik
10. juli 1970 14. juli 1971 1967
18. Ólafur Jóhannesson
(1913–1984)
Innvalgt fra Norðurland vestra
14. juli 1971 28. august 1974 FP 1971 FP—FA—LV
19. Geir Hallgrímsson
(1925–1990)
Innvalgt fra Reykjavik
28. august 1974 1. september 1978 SP 1974 SP—FP
(18) Ólafur Jóhannesson
(1913–1984)
Innvalgt fra Norðurland vestra
1. september 1978 15. oktober 1979 FP 1978 FP—SD—FA
20. Benedikt Gröndal
(1924–2010)
Innvalgt fra Reykjavik
15. oktober 1979 8. februar 1980 SD 1979 SD
21. Gunnar Thoroddsen
(1910–1983)
Innvalgt fra Reykjavik
8. februar 1980 26. mai 1983 SP SP—FP—FA
22. Steingrímur Hermannsson
(1928–2010)
Innvalgt fra Westfjords
26. mai 1983 8. juli 1987 FP 1983 FP—SP
23. Þorsteinn Pálsson
(1947–)
Innvalgt fra Suðurland
Thorsteinn Palsson.JPG 8. juli 1987 28. september 1988 SP 1987 SP—FP—SD
(22) Steingrímur Hermannsson
(1928–2010)
Innvalgt fra Reykjanes
28. september 1988 10. september 1989 FP FP—SD—FA
10. september 1989 30. april 1991 FP—SD—FA—BP
24. Davíð Oddsson
(1948–)
Innvalgt fra Reykjavik inntil 2003
Innvalgt fra Reykjavik Nord fra 2003
DavidOddsson20040427 CopyrightKaihsuTai.jpg 30. april 1991 23. april 1995 SP 1991 SP—SD
23. april 1995 28. mai 1999 1995 SP—FP
28. mai 1999 23. mai 2003 1999
23. mai 2003 15. september 2004 2003
25. Halldór Ásgrímsson
(1947–)
Innvalgt fra Reykjavik Nord
15. september 2004 5. juni 2006 FP FP—SP
26. Geir H. Haarde
(1951–)
Innvalgt fra Reykjavik Sør
5. juni 2006 24. mai 2007 SP SP—FP
24. mai 2007 1. februar 2009 2007 SP—SA
27. Jóhanna Sigurðardóttir
(1942–)
Innvalgt fra Reykjavik Nord
Johanna sigurdardottir official portrait.jpg 1. februar 2009 10. mai 2009 SA SA—VH
10. mai 2009 23. mai 2013 2009
28. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson
(1975–)
Innvalgt fra Norðausturkjördæm
23. mai 2013 Sittende FP 2013 FP—SP


Merknad angående fargene: Enhver kombinasjon som forekommer minst to ganger er blitt gitt en farge.

Forkortelser[rediger | rediger kilde]

Se også fotnote.[2]

Eksisterende partier[rediger | rediger kilde]

Tidligere partier (med fortsettelse)[rediger | rediger kilde]

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jón Magnússon (død 23. juni 1926) var statsminister før Jón Þorláksson. Offisielt uttales det at Jón Magnússons tredje kabinett ledet statsministerkontoret frem til 8. juli 1926, men siden statsministeren var død, er den fungerende statsministeren inkludert i listen.
  2. ^ Enkelte av de norske oversettelsene av islandske partinavn er høyst uoffisielle