Liste over Islands utenriksministre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Liste over Islands utenriksministre fra 1941.

Utenriksminister (18. november 1941 – 1. januar 1970)[rediger | rediger kilde]


# Bilde Navn Tjenestetid Parti Regjering
Innsatt Forlot stillingen
1 Vertical placeholder.png Stefán Jóhann Stefánsson
(1894–1980)
18. november 1941 17. januar 1942 Alþýðuflokkurinn (Sosialdemokratene) Hermann Jónasson IV
Ingen minister mellom 17. januar 1942 og 16. mai 1942.
2 Olafur Thors.jpg Ólafur Thors
(1892–1964)
16. mai 1942 16. desember 1942 Sjálfstæðisflokkurinn (Selvstendighetspartiet) Ólafur Thors I
3 Vertical placeholder.png Vilhjálmur Þór
(1899–1972)
16. desember 1942 21. oktober 1944 Partiløs Björn Þórðarson
(2) Olafur Thors.jpg Ólafur Thors
(1892–1964)
21. oktober 1944 4. februar 1947 Sjálfstæðisflokkurinn (Selvstendighetspartiet) Ólafur Thors II
4 Vertical placeholder.png Bjarni Benediktsson
(1908–1970)
4. februar 1947 11. september 1953 Sjálfstæðisflokkurinn (Selvstendighetspartiet) Stefán Jóhann Stefánsson
Ólafur Thors III
Steingrímur Steinþórsson
5 Vertical placeholder.png Kristinn Guðmundsson
(1897–1987)
11. september 1953 24. juli 1956 Framsóknarflokkurinn (Fremskrittspartiet) Ólafur Thors IV
6 Vertical placeholder.png Guðmundur Ívarsson Guðmundsson
(1909–1987)
24. juli 1956 3. august 1956 Alþýðuflokkurinn (Sosialdemokratene) Hermann Jónasson V
7 Vertical placeholder.png Emil Jónsson
(1902–1986)
3. august 1956 17. oktober 1956 Alþýðuflokkurinn (Sosialdemokratene)
(6) Vertical placeholder.png Guðmundur Ívarsson Guðmundsson
(1909–1987)
17. oktober 1956 31. august 1965 Alþýðuflokkurinn (Sosialdemokratene) Hermann Jónasson V
Emil Jónsson
Ólafur Thors V
Bjarni Benediktsson
(7) Vertical placeholder.png Emil Jónsson
(1902–1986)
31. august 1965 Alþýðuflokkurinn (Sosialdemokratene) Bjarni Benediktsson

Utenriksminister (1. januar 1970 – )[rediger | rediger kilde]

Regjeringsloven på Island, som ble vedtatt av Alltinget 28. mai 1969, trådte i kraft 1. januar 1970. Dermed regjeringen ble formelt etablert sammen med sine departementer som hadde inntil da ikke formelt eksisterte separat fra ministrene. [1]


# Bilde Navn Tjenestetid Parti Regjering
Innsatt Forlot stillingen
(7) Vertical placeholder.png Emil Jónsson
(1902–1986)
14. juli 1971 Alþýðuflokkurinn (Sosialdemokratene) Bjarni Benediktsson
Jóhann Hafstein
8 Vertical placeholder.png Einar Ágústsson
(1922–1986)
14. juli 1971 1. september 1978 Framsóknarflokkurinn (Fremskrittspartiet) Ólafur Jóhannesson I
Geir Hallgrímsson
9 Vertical placeholder.png Benedikt Gröndal
(1924–2010)
1. september 1978 8. februar 1980 Alþýðuflokkurinn (Sosialdemokratene) Ólafur Jóhannesson II
Benedikt Gröndal
10 Vertical placeholder.png Ólafur Jóhannesson
(1913–1984)
8. februar 1980 26. mai 1983 Framsóknarflokkurinn (Fremskrittspartiet) Gunnar Thoroddsen
11 Vertical placeholder.png Geir Hallgrímsson
(1925–1990)
26. mai 1983 24. januar 1986 Sjálfstæðisflokkurinn (Selvstendighetspartiet) Steingrímur Hermannsson I
12 Vertical placeholder.png Matthías Árni Mathiesen
(1931–2011)
24. januar 1986 8. juli 1987 Sjálfstæðisflokkurinn (Selvstendighetspartiet)
13 Vertical placeholder.png Steingrímur Hermannsson
(1928–2010)
8. juli 1987 28. september 1988 Framsóknarflokkurinn (Fremskrittspartiet) Þorsteinn Pálsson
14 Vertical placeholder.png Jón Baldvin Hannibalsson
(1939–)
28. september 1988 23. april 1995 Alþýðuflokkurinn (Sosialdemokratene) Steingrímur Hermannsson II
Steingrímur Hermannsson III
Davíð Oddsson I
15 Islands statsminister Halldor Asgrimsson.jpg Halldór Ásgrímsson
(1947–)
23. april 1995 15. september 2004 Framsóknarflokkurinn (Fremskrittspartiet) Davíð Oddsson II
Davíð Oddsson III
Davíð Oddsson IV
16 David Oddsson.jpg Davíð Oddsson
(1948–)
15. september 2004 27. september 2005 Sjálfstæðisflokkurinn (Selvstendighetspartiet) Halldór Ásgrímsson
17 Geir Haarde 2006-Oct-11.JPG Geir Haarde
(1951–)
27. september 2005 15. juni 2006 Sjálfstæðisflokkurinn (Selvstendighetspartiet)
18 Valgerður Sverrisdóttir at the Pentagon 2006.jpg Valgerður Sverrisdóttir
(1950–)
15. juni 2006 24. mai 2007 Framsóknarflokkurinn (Fremskrittspartiet) Geir Haarde I
19 Vertical placeholder.png Ingibjörg Sólrún Gísladóttir
(1954–)
24. mai 2007 1. februar 2009 Samfylkingin (Sosialdemokratene) Geir Haarde II
20 Islandi välisminister Össur Skarphéðinsson avamas toiduturgu Islandi väljakul.jpg Össur Skarphéðinsson
(1953–)
1. februar 2009 23. mai 2013 Samfylkingin (Sosialdemokratene) Jóhanna Sigurðardóttir I
Jóhanna Sigurðardóttir II
21 Gunnar Bragi Sveinsson
(1968–)
23. mai 2013 - Framsóknarflokkurinn (Fremskrittspartiet) Sigmundur Davíð Gunnlaugsson

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Frumvarp til laga um Stjórnarráð Íslands.» [Bill regarding the Cabinet of Iceland.]. Legal Code (Icelandic). Parliament of Iceland. Besøkt 13. november 2012. 


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]