Lebus bispedømme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Lebus bispedømme
 
Bistum Lebus (tysk)
Diecezja lubuska (polsk)
Dioecesis Lubucensis (latin)
Den forhenværende domkirka i Fürstenwalde
Den forhenværende domkirka i Fürstenwalde
Kirke: romersk-katolsk
Land: Det hellige romerske rike av den tyske nasjon
Kirkeprovins: Magdeburg
Bispesete: Lebus/Lubusz, Górzyca/Göritz, Fürstenwalde/Przybór
Opprettet: 1125
Opphevet: 1555/1598


Lebus eller Lubusz bispedømme var et bispedømme på begge sider av elven Oder, som eksisterte fra 1125 til 1598. Den ble del av maktkampen mellom hertugdømmet Polen og markgrevskapet Brandenburg om det tysk–polske grenseforløpet.

Bispedømmet ble grunnlagt i Lubusz (tysk Lebus) av hertug Bolesław III av Polen. Målet med grunnleggelsen var å komme den tysk-romerske keiseren i forkjøpet med å gjøre krav på dette området. Lebus’ metropolitanbispedømme var derfor det polske erkebispedømmet Gniezno.

Våpenet til Lebus bispedømme

1248 falt imidlertid det verdslige herredømmet over bispedømmet Lebus til markgrevskapet Brandenburg og fyrsterkebispedømmet Magdeburg (som kondominium). Dermed havnet biskopen i en loyalitetskonflikt mellom hans geistlige overhode og verdslige hersker. Den langvarig tautrekning om innflytelsen over biskopen av Lebus resulterte bl.a. i at bispesetet ble flyttet østover til Górzyca (tysk Göritz) i 1276, der det ble lagt i grus i 1325; at biskopen etter mange års eksiltilværelse returnerte til Lebus i 1354; og at bispesete ble flyttet nordvestover til Fürstenwalde (polsk Przybór) i 1373 etter at også domkirken i Lebus hadde blitt ødelagt.

1424 lyktes Brandenburgs markgrever med å få løst Lebus fra Gniezno erkebispedømme. Lebus ble dermed suffraganbispedømme under Magdeburg erkebispedømme.

Bispedømmet ble reformert i 1555. Inntil 1598 fungerte den protestantiske administratoren for Magdeburg erkebispedømme også som Lebus’ administrator; så ble bispedømmet sekularisert.