Köln erkebispedømme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Köln erkebispedømme
Erzbistum Köln (tysk)
Archidioecesis Coleniensis (latin)
Kirkeromersk-katolsk
Land:Tysklands flagg Tyskland
KirkeprovinsKöln
Suffragan-
bispedømmer
:
Aachen
Essen
Limburg
Münster
Trier
Erkebiskop:Kardinal Rainer Maria Woelki
BispeseteKöln
KatedralKölnerdomen
Sogn743
Areal6181 km²
Innbyggere5 360 000,
derav 41 % katolikker
Opprettet313
Utskilt fraex nihil
Offisielt nettsted
Statistikk
Beliggenhet på kart
Kirkeprovinsen Köln, med erkebispedømmet fremhevet
Kirkeprovinsen Köln, med erkebispedømmet fremhevet
Kirkeprovinsen Köln, med erkebispedømmet fremhevet

Erkebispedømmet Köln ligger i den vestlige delen av Nordrhein-Westfalen og i den nordlige delen av Rheinland-Pfalz. Det bor 2,2 millioner katolikker (av 5,4 millioner innbyggere) i kirkeprovinsen. Den er inndelt i 16 dekanater, 743 kirkesogn, og beskjeftiger 970 prester, 300 diakoner og 2266 ordenssøstre. Erkebiskopen av Köln er kardinal Rainer Maria Woelki. Domkirken, Kölnerdomen, er verdens mest besøkte bygning.

Historie[rediger | rediger kilde]

Inngangen til Kølnerdomen
Skrinet med de hellig tre konger

Den første kjente biskop av Köln var den hellige Maternus omkring 313. Fra 795 førte biskopene av Köln tittelen erkebiskop. I 1164 overførte erkebiskop Rainald av Dassel de hellige tre kongers benrester til Köln. I 1248 la erkebiskop Konrad av Hochstaden ned grunnstenen til Kölnerdomen. I løpet av historien hadde erkebiskopene av Köln, som også var verdslige herskere av erkestiftet Kurköln og tysk-romerske kurfyrster, stadig flere uoverensstemmelser med borgerne i byen Köln. Under de limburgske arvefølgekrigene stilte Köln-borgerne seg ved slaget i Worringen i 1288 på fiendens side, og erkebiskopen mistet den verdslige makten over byen Köln. Erkebispens residens ble derfor flyttet til Bonn. I 1794 ble erkebispedømmet oppløst som følge av urolighetene som fulgte den franske revolusjon, men det ble gjenopprettet i 1821 av pave Pius VII. I 1958 avsto erkebispedømmet deler av sitt territorium til det nygrunnlagte bispedømmet Essen.

I august 2005 var Köln vert for de 20. katolske verdensungdomsdagene, hvor en million katolske ungdommer fra hele verden var ventet å søke til byen. Pave Johannes Paul II skulle vært der, isteden ble det hans etterfølger pave Benedikt XVI.

Tidligere biskoper[rediger | rediger kilde]

Fullstendig liste: Liste over erkebiskoper av Köln

Inndeling av bispedømmet[rediger | rediger kilde]

Erkebispedømmet Köln er inndelt i åtte krets- og åtte bydekanater.

Fem suffraganbispedømmer er underlagt erkebispedømmet Köln.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]