Kattusseqatigiit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Kattusseqatigiit (Kandidatforbundet, K), eller Kattusseqatigiit partiiat, er et konservativt politisk parti på Grønland. Partiet har eksistert siden 1993, men ble ikke offisielt stiftet før senhøsten 2005, da formannen Anthon Frederiksen leverte 1 003 underskrifter til Grønlands Hjemmestyres innenrikskontor. I tidligere valg har Kattusseqatigiit vært mer en valgliste og protestbevegelse enn et politisk parti. Landstingsvalget i 1995 var det første valget på Grønland der en kandidat utenfor de politiske partiene ble valgt inn, og i 1999 fikk Kattusseqatigiit inn 4 representanter på Landstinget.

Partiet ble særlig i sin tidlige fase kritisert for i ikke ha noen helhetlig politikk, men tar standpunkter fra sak til sak. De beskrives som en sentrum-høyreliste, hovedsakelig konservative og liberalkonservative, og er fortsatt en valgliste med uavhengige representanter.

Ved landstingsvalget 2009 fikk Kattusseqatigiit kun inn Anthon Frederiksen, som siden 12. juni 2009 har vært Grønlands innenriksminister i Kuupik Kleists regjering.