Kalasjnikov (2020)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kalasjnikov
orig. Калашников
Generell informasjon
GenreBiografisk film
Utgivelsesår2020
NasjonalitetRussland
Lengde110 min.
SpråkRussisk
Bak kamera
RegiKonstantin Buslov Rediger dette på Wikidata
ManusSergej Bodrov Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Sergej Bodrov, Konstantin Buslov
Foran kamera
MedvirkendeArtur Smoljaninov, Olga Lerman Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)21. februar 2020
Eksterne lenker

Kalasjnikov (originaltittel: Калашников) er en russisk film fra 2020, regissert av Konstantin Buslov.[1][2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien begynner med en sekvens (supplert med påfølgende tilbakeblikk) hvor Mikhail Kalasjnikov, en ung bondesønn fra Altaj, som i all hemmelighet arbeider med en ny type lekegevær. Filmen hopper deretter året 1941, under andre verdenskrig, og Kalasjnikov tjener som stridsvogn-sjef i Den røde armé. En dag blir Kalasjnikov alvorlig såret, og han blir fjernet fra frontlinjen. Mens han blir fraktet bakover, blir han vitne til en kamerats nye maskinpistol som svikter i et kritisk øyeblikk - på grunn av design-feil i magasinet. Dette inspirerer Kalasjnikov til å finne opp et nytt våpen for det sovjetiske militæret.

På vei hjem besøker Kalasjnikov en stasjon i Kasakhstan, hvor han tidligere var ansatt som ingeniør, men ble avskjediget for å ha brukt depotets verksted til å bygge finne på sine egne private våpen-design. Han appellerer til sin tidligere overordnede, Krotov, om å la ham sette sammen en siste oppfinnelse, men Krotov nekter. Når Kalasjnikov foreslår designen hans til en forbipasserende høytstående offiser ved navn Basarov, får han autorisasjon til å fortsette - og bygger dermed sin nye maskinpistol.

Kalashnikov blir sendt til et anlegg for våpen-testing, hvor han skal konkurrere mot prestisjetunge våpen-designere som Aleksej Sudajev og Sergej Korovin. Der møter han også Katerina Moisejeva, en kvinnelig assistent og hans fremtidige kone. Våpenet hans taper til slutt for Sudajevs pistol, men Kalasjnikov får tillatelse til å fortsette med sine nye design, og vennene hans oppfordrer ham også til å fortsette arbeidet. Innen krigen tar slutt, har Kalasjnikov en ny automatisk rifle klar - som for ettertiden gikk under navnet AK-47

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Yuri Borisov som Mikhail Kalasjnikov
  • Olga Lerman som Jekaterina 'Katja' Moisejeva
  • Artur Smoljaninov som Vasilij Ljutyj
  • Eldar Kalimulin som Aleksandr Zajtsev
  • Vitalij Khajev som Pavel Kurbatkin

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]