Juan Bautista de Morales

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Juan Bautista de Morales
Født1597[1][2][3]Rediger på Wikidata
Død17. sep. 1664[4][2]Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseMisjonær Rediger på Wikidata

Juan Bautista de Morales (født ca. 1597 i Écija i Andalucía i Spania, død 17. september 1664 i Funing i Kina) var en kinamisjonær tilhørende dominikanerordenen som spilte en viktig rolle under ritestriden i Kina.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Morales trådte inn i dominikanerordenen i meget ung alder og ble sendt til Filippinene. Derfra ble han i 1633 sendt med en gruppe andre dominikanerprester til ordenens misjonsprosjekt i Kina, i provinsen Fujian. Her tok han aktivt del i kontroversen mellom jesuittene på den ene side og dominikanerne og fransiskanerne på den annen om kinesiske katolikkers adgang til å delta i kinesiske tradisjonelle riter.

Dominikanerne og fransiskanerne mente at jesuittene hadde gått alt for langt og ved sin tilpasningsvilje satt troens renhet i fare. I 1643 sendte de Morales til Roma, og han bevirket til at pave Innocent X fordømte jesuittenes metoder den 12. september 1645. Jesuittene appellerte senere til Roma om å få saken revurdert, og lyktes i å få pave Alexander VII til å gi et dekret som opphevet det førstnevnte.

I 1661 tok Morales på nytt opp saken med Pavestolen, og det førte til at pave Klemens IX kom med et nytt dekret som avviste jesuittenes standpunkt. Da hadde Morales vært død i fem år.

Verker[rediger | rediger kilde]

Blant Juan Bautista de Morales' verker kan fremheves:

  • Quaesta xvii a Fr. J.B. de Moralez, missionum sinarum procuratore, proposita Romae 1643 S. Congreg. de Prop. Fide (Roma, 1645)
  • Tractatus ad explicandas et elucidandas opiniones et controversias inter Patres Societatis Jesu et religiosos S. Ord. Praed.
  • Commentarium super Litanias B. Virginis lingua sinica
  • Tractatus ad Dei amorem in voluntate excitandum, lingua sinica

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Spansk biografisk leksikon, oppført som Juan Bautista Morales, Spanish Biographical Dictionary ID 34299/juan-bautista-morales, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ CERL Thesaurus, oppført som Juan Baptista de Morales, CERL-ID cnp01975771, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Autorités BnF, BNF-ID 10661982b, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • L. Carrington Goodrich & Chao-Ying Fang (red.): Dictionary of Ming Biography, 2 bd., New York/London: Columbia University Press 1976