Josef Klaus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Josef Klaus
Josef Klaus
Josef Klaus
Født 15. august 1910
Østerrike-Ungarn Kärnten
Død 26. juli 2001 (90 år)
Østerrike Wien
Yrke Politiker
Parti ÖVP
Nasjonalitet Østerriksk

Josef Klaus (født 15. august 1910 i Mauthen i Kärnten, død 26. juli 2001 i Wien) var en østerriksk politiker fra det konservative Østerrikske Folkepartiet (ÖVP). Han var Østerrikes kansler fra 1964 til 1970.

Politisk karriere[rediger | rediger kilde]

Klaus var guvernør i Salzburgprovinsen fra 1949 til 1961 og et fremstående medlem av ÖVP. Da kansler Julius Raab trakk seg, styrket Klaus sin innflytelse som representant for de «unge reformistene». Klaus ble finansminister under kansler Alfons Gorbach og etterfulgte ham som kansler fa Gorbach stilte til valg som Østerrikes president. Klaus dannet en ny storkoalisjon med sosialdemokratene. Den nye koalisjonen startet i 1945 og varte til 1966, da ÖVP med Klaus i spissen vant valget med en klar margin. I juni samme år ble de første skrittene mot et medlemskap i EEC tatt og endte med østerriksk medlemskap i EU i 1995.

Josef Klaus iverksatte mange reformer og huskes for en effektivt styre av regjeringen, men han tapte valget mot Bruno Kreisky (SPÖ) i 1970. Klaus kunne ha klart å fortsette i en koalisjon med FPÖ, men valgte å trekke seg like etter valgtapet.

Til tross for hans "tøffe image" ble Klaus behørig feiret på sin 90-års dag i hele Østerrike. I september 1971 utga han sine memoarer "Macht und Ohnmacht in Österreich" og fram til 1995 var har ofte brukt som foredragsholder og ledet seminarer om politiske og samfunnsmessige emner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  • KLAUS, Josef International Who's Who, accessed September 4, 2006.


Forgjenger:
 Alfons Gorbach 
Østerrikes kansler
Etterfølger:
 Bruno Kreisky