Jean-Alexis de Gollet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jean-Alexis de Gollet
Født4. mai 1664[1]Rediger på Wikidata
Død5. jan. 1741[1]Rediger på Wikidata (76 år)
BeskjeftigelseMisjonær Rediger på Wikidata

Jean Alexis de Gollet, eller kinesisk navn: Guo Zhongfu, Zhongxhuan (født 4. mai 1664 i Saint-Malo i Frankrike, død 5. januar 1741 i Macao i Kina) var en fransk kinamisjonær tilhørende jesuittordenen.

Han ble medlem av jesuittordenen i 1684 i Paris og ble presteviet i 1700 i Surat (Gujarat) i India. Han tilhørte den tredje gruppe franske jesuitter som ble sendt til Kina, og kom sammen Jean-Charles de Broissia til Ningbo i 1701 for å opprette en menighet og bygge en kirke i denne viktige havnebyen i provinsen Zhejiang. Den lokale guvernør la mange hindringer i veien, men takket være deres medbrors Jean-François Gerbillons intervensjoner ved det keiserlige hoff, klarte de å få gjennomslag.[trenger referanse] I 1708 flyttet han til Hangzhou og fortsatte sitt pastorale arbeid.

Av sine medbrødre ble han ansett som deres ledende kjenner av kinesisk litteratur.[trenger referanse] Sammen med noen av sine medbrødre i jesuittordenen, patrene Joachim Bouvet, Jean-François Foucquet og Joseph Henri de Prémare ble han en eksponent for den såkalte figurismen, som så spor etter judeokristen åpenbaring i tidlig kinesisk visdomslitteratur.[trenger referanse] I november 1713 ble han og pater Prémare kalt til Beijing for å hjelpe pater Bouvet med oversettelsen av europeiske bøker til kinesisk. Men de fikk ikke innpass ved hoffet, og pater Gollet dro derfor tilbake til Ningbo der han arbeidet i sjelesorgen. Fra 1721 arbeidet han i Jiujiang (Jiangxi). Under Yongzheng-keiserens kristenforfølgelser måtte han ta tilflukt i Guangzhou (Kanton), og ble etter en stund nødt til å søke seg til Macao, som var et enda sikrere sted.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b www.academie-sciences.fr[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Louis Pfister: Notices biographiques et bibliographiques sur les jésuites de l'ancienne mission de Chine, 1552-1773, Chang-hai, 1932-1934 (Nendeln: Kraus Reprint, 1971)

Se også[rediger | rediger kilde]