JAK

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

JAK Medlemsbank er en svensk bank, som ønsker å skape en rettferdig økonomi. Banken eies av medlemmene, og medlemmene sparer penger uten å få renter og låner penger uten å betale renter. Navnet er hentet fra den klassiske nasjonaløkonomiens produksjonsfaktorer: jord, arbeid og kapital.

Historie[rediger | rediger kilde]

JAK-bevegelsen ble startet i Danmark i 1931, under den store depresjonen, med samvirket «Jord Arbejde Kapital». Foreningen utstedte en populær lokalvaluta, som imidlertid ble forbudt av de danske myndighetene i 1933. I 1934 etablerte foreningen et rentefritt låne- og sparesystem og en byttering. Begge deler måtte siden nedlegges, men gjenoppstod i 1944.

De økonomiske eksperimentene i Danmark inspirerte en svensk gruppe, som i 1965 etablerte «Jord Arbete Kapital – riksförening för ekonomisk upplysning». Målet var å øke kunnskapen om rentenes skadevirkninger og skape en rentefri økonomi. I 1969 gav foreningen sitt første lån. JAK Ekonomisk förening tok over virksomheten i 1993. En lovendring gjorde det nødvendig at foreningen ble en bank – dette skjedde i 1997.

Pr. 2006 hadde banken rundt 33 000 medlemmer. Omsetningen lå i 2003 på ca. en milliard SEK.

På begynnelsen av 1990-tallet forsøkte en arbeidsgruppe å etablere en JAK-bank i Norge, men forsøket mislyktes ettersom Norge implementerte EU-regler i finansnæringen som forhindret et fritak fra kravet om å stille et betydelig garantibeløp.

Lenker[rediger | rediger kilde]