Piratkopiering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Illegal kopiering)
Gå til: navigasjon, søk
En gateselger med ulovlig kopierte cd-plater.

Piratkopiering er kopiering av åndsverk uten tillatelse fra rettighetshaver. De resulterende kopiene kalles gjerne piratkopier eller piratutgaver. Lenge var kopiering av manuskripter og trykte tekster den vanligste formen for piratkopiering,[1] men idag er uttrykket forbundet mest med kopiering av musikk, film og merkevarer, enten for salg eller for gratis distribusjon på internett.

Kategorier[rediger | rediger kilde]

Piratkopiering kan grupperes i fire hovedkategorier:

  1. Forfalskning er ulovlig plagiering av produkter. Typisk er forfalskede Ralph Lauren-skjorter. Denne kategorien dekker også tilfeller der en fabrikk produserer flere skjorter enn avtalt med for eksempel Ralph Lauren, og selger disse på det illegale markedet.
  2. Merketyveri er ulovlig bruk av varemerke på produkter, uten at produktet er plagiert. Typisk er vesker med Louis Vuittons karakteristiske LV på stoffet, men ikke i tilsvarende design.
  3. Merkeetterligning er bruk av varemerker som til forveksling ligner på et beskyttet merke, for eksempel etterligning av Ray-Ban solbriller eller Levi's bukser.
  4. Kopier er i denne sammenhengen er ulovlig kopier av originalprodukter, ofte DVD-filmer, musikk og programvare.

Piratkopiering av musikk[rediger | rediger kilde]

Lydkassetten har siden midten av 1970-tallet vært et populært medium for kopiering av musikkopptak, siden kostnadene for kopiering var langt billigere enn å presse plater. Ved CD-ens inntreden var utstyr for kopiering av CD-er dyrt og de brente platene lot seg ikke spille av i alle spillere. CD-brennere ble etterhvert allemannseie, men omtrent samtidig kom muligheten for å laste ned gratis digitale kopier over Internett.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Piratupplaga i Nordisk familjebok (2. utgave, 1915)

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]