I et speil, i en gåte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For filmen, se I et speil, i en gåte (film).
I et speil, i en gåte
Forfatter(e)Jostein Gaarder
SpråkNorsk
Utgitt1993[1]
ForlagAschehoug
Sider151

I et speil, i en gåte er en barne- og ungdomsroman av Jostein Gaarder fra 1993. Boka handler om ei jente som får kreft, og døden er et sentralt tema.

Selve tittelen på romanen er hentet fra Paulus’ første brev til korinterne (kapittel 13, vers 12) i Bibelen. Forfatteren fikk Bokhandlerprisen for denne romanen i 1993. Boken ble filmatisert i 2008 under tittelen I et speil i en gåte.

Handling[rediger | rediger kilde]

I et speil, i en gåte handler om den lille jenta Cecilie. Man følger henne i perioden fra julen til begynnelsen av våren i sitt siste leveår. Hun er kreftsyk og døende, men vil ikke innse dette selv og vil leve et normalt liv som alle de andre barna. Derfor blir hun sur når hun må være inne når alle de andre, inkludert hennes lillebror Lasse, får være ute og ake, og som en slags demonstrasjon av trass for sykdommen ønsker hun seg nye ski og en kjelke til jul.

Når verken moren, faren eller andre familiemedlemmer er tilstede, dukker det opp en engel ved navn Ariel. Gjennom en rekke personlige samtaler som handler om bl.a. døden, kjærligheten, menneskelige følelser, og lett filosofiske og religiøse temaer i løpet av hennes siste leveperiode, begynner hun å innse og godta sin skjebne.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]