Hozumi Nobushige

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hozumi Nobushige
Født23. aug. 1855Rediger på Wikidata
Uwajima
Død7. apr. 1926Rediger på Wikidata (70 år)
Haraikatamachi
BeskjeftigelseJurist, juridisk rådgiver, jurist, politiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Member of the House of Peers Rediger på Wikidata
Akademisk gradDr.juris
Utdannet ved
EktefelleHozumi Utako
SøskenHozumi Yatsuka
BarnShigetō Hozumi
Ritsunosuke Hozumi
Shinrokurō Hozumi
NasjonalitetJapan
UtmerkelserStorbånd av Den oppadstigende sols orden
Storbånd av Paulowniablomstenes orden

Hozumi Nobushige (født 23. august 1856 i Uwajima Domain (i dagens Ehime Prefektur), død 7. april 1926) var en japansk politiker og jurist i meijiperioden.

Hozumi ble uteksaminert fra Kaisei Gakko, (forløperen til det keiserlige universitetet i Tokyo), og han studerte i utlandet fra 1876 til 1881. Han reiste først til Storbritannia, hvor han studerte ved University of London og han fikk konsesjon som advokat. Han reiste deretter til Tyskland, der han blant annet studerte ved Humboldt-universitetet som ligger i Berlin.

Da han returnerte til Japan etter studieoppholdet i utlandet, aksepterte han en stilling som professor i rettsvitenskap og komparativ rett ved det keiserlige universitetet i Tokyo. Sammen med en gruppe andre advokater, var han en av grunnleggerne av den engelske juridiske skolen som er forløperen til Chuo University, i 1885.[trenger referanse]

I 1888 ble han tildelt den første doktorgraden i juss i Japan.[trenger referanse] En av hans mest dyktig studenter var Kijūrō Shidehara.[trenger referanse]

Hozumi ble adlet til baron i 1915. Han ble posthumt hedret med å få portrettet sitt på et frimerke i 1998. Han var far til Hozumi Shigeto og han var broren til den konstitusjonelle eksperten Hozumi Yatsuka. Han døde i 1926, i en alder av 70 år.

Referanser[rediger | rediger kilde]