Heloridae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Heloridae
Nomenklatur
Heloridae
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenVepser
OverfamilieProctotrupoidea
Økologi
Antall arter: 12, 4 i Europa, kanskje også i Norge
Habitat: larvene er parasitter
Utbredelse: alle verdensdeler bortsett fra Polynesia og Antarktis
Inndelt i

Heloridae er en gruppe som hører til blant parasittvepsene og er en familie i ordenen vepser. Det er en liten gruppe som omfatter bare 12 beskrevne, nålevende arter, fire av dem forekommer i Europa, det er sannsynlig at alle disse også kan finnes i Norge. Dessuten er det kjent én fossil art. De er parasitoider som snylter på nettvinger (Neuroptera).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små, slanke, svarte snylteveps. De kjennes kanskje lettest på "A"-tegningen dannet av årene i forvingens indre del. Antennene er lange og trådformede med 14 ledd hos hannene, 15 hos hunnene. Hodet er litt avflatet med forholdsvis små, ovale fasettøyne, bak disse en markert, opphøyet "kinnlist". Forkroppen (thorax) er svart, kledt med fine hår, litt matt glinsende. Beina er lyse og middels kraftige. Forvingen er velutviklet med et markert, mørkt vingemerke (pterostigma) og et karakteristisk årenett. I den indre delen av vingen er det to lengdeårer. Den fremste av disse deler seg i fire deler i vingens yntre del. Fra den bakre lengdeåren går den ut en tverr-åre som går i en bue framover og så tilbake til den bakre åren. Denne skjærer den fremre lengdeåren slik at det dannes en "A". Bakkroppen er litt avflatet, festet til forkroppen med en nokså lang "stilk" (petiolus). Hunnens eggleggingsrør er ganske kort og stikker ikke synlig ut.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Heloridene er parasitoider som snylter på larver av nettvinger (Neuroptera) i familien gulløyne (Chrysopidae). Disse parasittlarvene lever enslige inne i en vertslarve.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Achterberg, C. van (2006) European species of the genus Helorus Latreille (Hymenoptera: Heloridae), with description of a new species from Sulawesi (Indonesia). Zool. Med. Leiden 80 (1): 1-12. [1]
  • Heloridae på Tree of life [2]
  • Fauna Europaea, utbredelsesdatabase over europeiske dyr: [3] Arkivert 2. juni 2017 hos Wayback Machine.
  • Ottesen, P.S. (1993, revidert 1999) Norske insekter og deres artsantall. NINA utredning 55: 1-40. [4]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]