Heinrich Wilhelm Olbers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Heinrich Wilhelm Matthäus Olbers
Heinrich Wilhelm Matthäus Olbers
Heinrich Wilhelm Matthäus Olbers
Født 11. oktober 1758
Arbergen, Bremen
Død 2. mars 1840
Bremen
Yrke fysiker, astronom, lege
Nasjonalitet Tysk
Fagfelt Medisin
Astronomi
Kjent for Olbers paradoks
Pallas
Medlem av Royal Society
Kungliga Vetenskapsakademien

Heinrich Wilhelm Matthäus Olbers (født 11. oktober 1758 i Arbergen ved Bremen, død 2. mars 1840 i Bremen) var en tysk astronom og lege. Han har fått Olbers paradoks oppkalt etter seg, samt asteroiden 1002 Olbersia og kometen 13P/Olbers.

Liv og karriere[rediger | rediger kilde]

Olbers ble født i Argergen ved Bremen i Tyskland, og studerte til å bli lege i Göttingen. Etter at han fullførte studiet i 1780, begynte han å jobbe innen medisin i Bremen. Om natten brukte han tid på astronomiske observasjoner, og han gjorde toppetasjen i huset sitt om til et observatorium. Han lagde også den første gode metoden for å beregne banen til en kometer.

28. mars 1802 oppdaget og navnga Olbers asteroiden Pallas. Fem år senere, 29. mars 1807 oppdaget han en annen asteroide, og ga Carl Friedrich Gauss æren av å navngi denne – Vesta. Siden ordet «asteroide» ikke ennå ble brukt, kalte samtidens litteratur dem for planeter. Olbers la fram en hypotese om at asteroidebeltet, der disse himmellegemene lå, var restene etter en planet som hadde blitt ødelagt, men denne hypotesen er i dag forkastet av mesteparten av det vitenskapelige miljøet.

6. mars 1815 oppdaget Olbers så en periodisk komet som har fått navn etter ham. Det formelle navnet til denne er 13P/Olbers.

personDenne person- og astronomirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.