G-14

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

G-14 var en organisasjon som bestod av de fleste store fotballklubbene i Europa. Organisasjonen ble stiftet i 2000 av 14 storklubber, men ble i januar 2008 nedlagt. Klubbene ble enige med UEFA om en ny løsning, European Club Association, hvor minst én klubb fra hvert forbund skal være medlem.

Organisasjonens viktigste oppgave var å danne en felles stemme i forhandlinger med UEFA og FIFA samt for å øke storklubbenes innflytelse over blant annet turneringen UEFA Champions League, som er en viktig turnering hva angår økonomi og eksponering.

Klubbene var fra sju forskjellige land, og hadde tilsammen vunnet rundt 250 nasjonale seriemesterskap. Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga og Ligue 1 hadde 3 medlemmer hver, mens Nederland og Portugal hadde med henholdsvis en og to klubber i organisasjonen. Medlemmene hadde vunnet Champions League hele 41 ganger av 51 sesonger da organisasjonen ble nedlagt, og turneringens finale i 2004 mellom AS Monaco og Porto, var første gang på tolv år at en av finalistene ikke var medlem av organisasjonen. Kun tre ganger har finalen i Mesterligaen inneholdt to lag som ikke var tilsluttet G-14, i 1970, 1979 og 1980.

Historie[rediger | rediger kilde]

G-14 ble stiftet i september 2000 av 14 ledende klubber i Europa, for at viktige forhandlinger med de internasjonale fotballforbundene skulle ivareta klubbenes interesser. Nye medlemsklubber kunne bli en del av organisasjonen, kun etter at de hadde mottatt invitasjon. I august 2002 ble den utvidet med fire klubber slik at medlemstallet ble 18, men organisasjonen beholdt sitt opprinnelige navn.

Under VM i Tyskland 2006 var hele 22% av alle spillerne tilknyttet en klubb fra G-14. Dette støttet deres mening om at de nasjonale fotballforbundene skal betale spillernes lønninger mens de er på landslagsoppdrag, og gi kompensasjon ved skader. I april 2004 innledet G-14 en etterforskning av FIFA, da det internasjonale fotballforbundet krevde at alle spillere skulle være tilgjengelig ved internasjonale turneringer, uten å kompensere klubbene. FIFA-president Sepp Blatter nektet å forhandle med G-14 om denne saken.

Den siste presidenten i organisasjonen ble Lyons leder Jean-Michel Aulas, som erstattet David Dein, som måtte gi seg etter at han hadde forlatt Arsenal. Aulas ble enstemmig innstemt som ny leder 16. mai 2007, og uttalte ikke lenge etter at han ønsket å utvide organisasjonen med flere klubber.

Den 15. januar 2008 ble imidlertid G-14 og UEFA enige om en ny avtale, som går ut på at FIFA og UEFA vil betale erstatning for skader i forbindelser med internasjonale kamper. G-14 ble enige om å oppløse organisasjonen, og ble erstattet av European Club Association.

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Medlemmer fra begynnelsen[rediger | rediger kilde]

Nasjonalitet Klubb
Englands flagg England Liverpool
Englands flagg England Manchester United
Italias flagg Italia Juventus
Italias flagg Italia AC Milan
Italias flagg Italia Inter
Frankrikes flagg Frankrike Olympique Marseille
Frankrikes flagg Frankrike Paris Saint-Germain
Tysklands flagg Tyskland Bayern München
Tysklands flagg Tyskland Borussia Dortmund
Nederlands flagg Nederland Ajax
Nederlands flagg Nederland PSV Eindhoven
Portugals flagg Portugal Porto
Spanias flagg Spania Barcelona
Spanias flagg Spania Real Madrid
 

Medlemmer fra 2002[rediger | rediger kilde]

Nasjonalitet Klubb
Englands flagg England Arsenal
Frankrikes flagg Frankrike Olympique Lyon
Tysklands flagg Tyskland Bayer Leverkusen
Spanias flagg Spania Valencia

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]