Franske sørlige land- og havområder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Franske sørlige land- og havområder
   UNESCOs verdensarv   
LandFrankrikes flagg Frankrike
StedDe franske sørterritorier
Innskrevet2019
Kriterium VII, IX, X
Se ogsåVerdensarvsteder i Frankrike
ReferanseUNESCO nr. 1603

Franske sørlige land- og havområder (fransk Terres et mers australes françaises) er et naturreservat og verdensarvområde i De franske sørterritorier i den sørlige delen av Indiahavet. Området kom inn på verdensarvlista i 2019. Området utgjør 672.969 km², på Crozetøyene, Kerguelen, Île Amsterdam og Île Saint-Paul og havområdene rundt disse øyene, i tillegg til 60 mindre øyer i Subantarktis. Området ble først vernet som fransk naturreservat i 2006,[1][2] det ble Ramsar-område i 2008,[3] og kom inn på kandidatlisten som verdensarvområde i 2016.

Crozetøyene og Kerguelen er subantarktiske øyegrupper, mens øyene Île Amsterdam og Île Saint-Paul ligger lenger nord, og har et subtropisk klima.

Området er et viktig leveområde for mange fuglearter og landpattedyr. Her finnes blant annet de største bestandene av kongepingviner og Thalassarche carteri («Indian yellow-nosed albatross»). Siden øyene ligger langt fra folk, er de et dessto viktigere habitat. Øyene blir beskrevet som et av jordens siste uberørte villmarksområder.[4][5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]