Fars

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fars
فارس (Farsi)
LandIrans flagg Iran
StatusProvins (ostān)
HovedstadShiraz
Retningsnummer073262
Areal122 608 km²
Befolkning4 851 274[1] (2016)
Bef.tetthet39,57 innb./km²
SpråkKoroshi, Kuhmareyi, Northwestern Fars, Southern Luri, Qashqai, Sivandi, Achomi Rediger på Wikidata
Kart
Fars
29°37′30″N 52°31′54″Ø

Distriktene i Fars

Fars (persisk: استان فارس‎, Ostān-e Fārs, opprinnelig stavet Pars, پارس Pārs; gresk navn i antikken var Persis) er en av de trettien provinsene i Iran.[2] Den ligger sør i landet. Administrasjonssenteret er Shiraz, og provinsen har et areal på 122 400 km². I 2016 var befolkningen på 4,85 millioner mennesker og ca. 30 % bodde i landbruksområder, mens resten bodde i urbane områder.[3]

Fars er det opprinnelige hjemlandet til perserne. Det innfødte navnet på det persiske språket er Fārsi eller Pārsi. Persia og persisk kommer fra det hellenistiske formen persis fra roten av ordet Pārs. Fārs er den arabiskpåvirkede varianten av Pars. Det gammelpersiske ordet var Pārsā.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Zagrosfjellene strekker seg fra nordvest til sørøst og deler provinsen i to forskjellige geografiske regioner. Den første ligger i nord-nordvest, mens den andre ligger sør-sørøst i provinsen, og begge er fjellrike høyland. Etter de siste inndelingene, består provinsen av følgende distrikter: Estahban, Abadeh, Eqleed, Bovanat, Jahrum, Darab, Sepidan, Shiraz, Fasa, Firouzabad, Kazeroon, Lar, Lamerd, Marvdasht, Mamasani og Nayreez.

Klima[rediger | rediger kilde]

Der er tre forskjellige klimatiske regioner i Fars-provinsen. Det fjellrike området i nord og nordvest har moderat kalde vintre og mild sommer. De sentrale regionene, med relativt milde vintre, har varm og tørr sommer. I sør og sørøster vintrene moderate, mens sommeren er veldig varm. Gjennomsnittstemperaturen i Shiraz er 16,8° C, og varierer mellom 4,7° og 29,2° C.

Historie og kultur[rediger | rediger kilde]

Ruinene i Persepolis viser fremdeles sin storhet og eleganse til besøkende, etter å ha blitt brent av Aleksander den store

Før islam, steg to store iranske ledere, Kyros den store og Ardashir I, herfra og skapte de store dynastiene til henholdsvis akamenidene og sasanidene. Aleksander etablerte i tillegg mange byer i provinsen.

Fars gikk så fra hånd til hånd gjennom tallrike dynastier, som etterlot tallrike historiske og antikke monumenter, hver av dem har sin egen verdi som del av verdensarven og reflekterer historien til provinsen, Iran og det vestlige Asia. Ruinene i Bishapor, Persepolis og Firouzabad minner alle om dette.

På grunn av de geografiske karakteristikkene til Fars og dens nærhet til Persiagulfen, har Fars lenge vært et bosetningsområde for forskjellige innfødte og stammer fra andre deler av verden, som tyrkerne, semitter og ariere som var under innflytelse av iransk kultur. Men de opprinnelige stammene i Fars, inkludert qashqai, mamasani, khamseh og kohkiluyeh, har beholdt sin innfødte og unike kultur og livsstil som utgjør deler av den kulturelle arven til Iran, som tiltrekker seg mange turister.

Fars idag[rediger | rediger kilde]

Fars er et fargerikt sted med en liste på 715 historiske attraksjoner ifølge den iranske kulturarvorganisasjonen.

Shiraz lufthavn er den eneste internasjonale flyplass i provinsen. Byene Lar og Lamard har også flyplasser som forbinder dem med Shiraz og Teheran. Shiraz er også hovedruten fra Teheran til det sørlige Iran.

Landbruk er svært viktig i Fars. Hovedproduktene er korn (hvete og bygg), sitrusfrukter, dadler, sukkerrør og bomull.

Fars har også betydelige petrokjemiske fasiliteter, sammen med et oljeraffineri, en fabrikk som produserer hjul, en stor elektronikkindustri og sukkerfabrikk. Turisme er også stor industri i provinsen.

Høyskoler og universiteter[rediger | rediger kilde]

Fars-provinsen har følgende universitet:

  1. Shiraz University of Medical Sciences
  2. Shiraz University
  3. Shiraz University of Technology
  4. Islamic Azad University of Abadeh
  5. Islamic Azad University of Arsanjan
  6. Islamic Azad University of Estahban
  7. Islamic Azad University of Eghlid
  8. Islamic Azad University of Jahrom
  9. Islamic Azad University of Sepidan
  10. Islamic Azad University of Shiraz
  11. Islamic Azad University of Fasa
  12. Islamic Azad University of Firouzabad
  13. Islamic Azad University of Kazerun
  14. Islamic Azad University of Larestan
  15. Islamic Azad University of Marvdasht
  16. Fasa University of Medical Sciences
  17. Jahrom University of Medical Sciences
  18. Shiraz University of Applied Science and Technology

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «جمعیت به تفکیک تقسیمات کشوری». Irans statistiske sentralbyrå (persisk). Besøkt 29. oktober 2023. 
  2. ^ «Majlis extends term of councils, votes for new province» (engelsk). Tehran Times, tehrantimes.com. 24.10.2010. Besøkt 27. juni 2020. 
  3. ^ Brinkhoff, Thomas. «IRAN: Provincial Division» (engelsk). citypopulation.de. Besøkt 27. juni 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]