Eufemisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

En eufemisme eller evfemisme (av gresk ευ (eu), «god» og φήμη (pheme), «tale») betegner i retorikken en forskjønnende omskrivning av en ubehagelig eller tabubelagt sak.

Eupheme betød opprinnelig et ord eller en frase som ble brukt i stedet for å nevne en guddom ved navn, noe som kunne påkalle gudens vrede. Språkvitenskapen har avdekket utstrakt bruk av eufemismer i de fleste kjente fortidige og nåtidige språk. I ur-indoeuropeisk er for eksempel ordene for bjørn (*rktos) og ulv (*wlkwos) antatt å være eufemismer. I mange språk har ord for slike følsomme emner ofte en vanskelig etymologi på grunn av tidligere eufemistiske omskrivninger.

I enkelte polynesiske språk er det for eksempel tabu å nevne navnet på en avdød høvding. Siden folk i disse kulturene ofte får navn etter et dagligdags fenomen, skjer det en rask utskiftning av vokabularet. Også i norsk kan behovet for eufemismer føre til en relativt rask utskiftning av ord på visse områder. «Krøpling» var en gang et nøytralt ord. Etter hvert ble det oppfattet som belastende og erstattet med «vanfør», som senere ble avløst av «handicappet», «funksjonshemmet» og «menneske med funksjonshemming». Tendensen til at eufemismer selv blir tabu er blitt omtalt som «den eufemistiske tredemøllen» av språkforskeren Steven Pinker.

Eksempler[rediger | rediger kilde]

  • Askeladden er en omskrivning av det folkelige Oskefisen.
  • «Å gå bort», blir brukt som eufemistisk omskriving av «å dø».

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Noanavn, Noaord. Ord som brukes for å unngå påkallelse (F.eks. «gråtass» istedenfor «ulv»).